Posted on

Zencoding mempercepatkan coding html anda

Zencoding merupakan sebuah plugin untuk code editor kegemaran anda. Zencoding sangat awesome kerana ia membolehkan anda menaip code html yang panjang hanya dengan memasukkan beberapa keyword. Macamana tu?

Tutorial kali ini saya menggunakan ZenCoding untuk Notepad++.

Contoh syntax yang saya gunakan.

div#content>table>tr*5>td>a.readmore

Untuk menggunakan ZenCoding, saya hanya perlu higlight syntax diatas dan klik Expand Abbreviation pada menu ZenCoding.

Hasilnya ialah:

 

Contoh lain ialah membuat menu menggunakan unordered list (ul)

Keyword:

Higlight keyword tersebut dan gunakan wrap with abbreaviation

Popup menggunakan IE akan keluar meminta anda memasukkan syntax

Hasilnya ialah:

Awesome bukan? Selain Notepad++, ZenCoding juga boleh digunakan di kebanyakkan code editor popular. Senarai lengkap boleh dilihat di page rasmi ZenCoding. Dapatkan ZenCoding disini.

Lihat juga official ZenCoding intro video oleh pembangunnya Sergey Chikuyonok.


RELATED POSTS

BACA :  Diffuse Merger Tool – cari perbezaan dalam kod atau tulisan dalam dokumen

10 thoughts on “Zencoding mempercepatkan coding html anda

  1. awesomeness. aku biasa guna notepad++, tapi xtahu pasal zencoding. memang cepat la macam ni. hehe. nice post, thanks for the info 🙂

  2. Ok, aku nak kena install zencoding ntuk notepad++ aku gak

  3. hi,
    kenapa kalau nak play video jer mesti page akan refresh
    dan naik ke atas secara automatik.

    dari hari tu lg, igt kjap je.

    masalah server ke masalah client?

    1. Nie masalah berkaitan apa bro?

  4. nice sharing bro, kena pelajari kaw2 dlu pasal html ni. hehe

  5. tips yg menarik. biasanya guna copy n paste je :cheerful:

  6. ooo memang hebat.Sy nak try pakai juge

  7. Wow, what a nice toturial 🙂 I saves my time. I also used NotePad++ for years. It’s a free and awesome tool.

  8. wahh..bgus tutorial ni..sblum ni tak tau pun kewujudan software ni..hoho :tongue:

  9. Aku bab-bab coding kurang faham la…tapi aku cuba belajar sikit-sikit.Kena pasang juga benda yang memudah buat coding ni

Tinggalkan komen anda