Posted on

Zekr – Perisian Al-Quran Sumber Terbuka

Zekr ialah perisian Al-Quran sumber terbuka (open source) untuk Windows, Linux dan Mac. Zekr boleh didownload secara percuma melalui zekr.org.

Sebagai perisian sumber terbuka, anda boleh menambah terjemahan, bacaan dan tema ke dalam Zekr.

Fungsi2 utama Zekr

– Ayat suci Al-Quran beserta bacaan audio

– Fungsi terjemahan (English, BM, Arab dll)

– Kebolehan menukar bentuk paparan, layout dan tema

– Antaramuka yang ringkas dan senang digunakan

Zekr dalam Bahasa Melayu

Untuk menukar language default kepada bahasa melayu, tekan Tools > Options > dan set Language kepada Malay – Malay.

Untuk menambah terjemahan bahasa melayu, pertama sekali sila download malaysian.trans.zip, atau direct link. Kemudian tekan Tools > Add > translation > dan locate file malaysian.trans.zip yang anda download tadi, Tekan yes untuk install translation.

Selepas itu, tekan View > Translation > dan pilih Bahasa Malaysia.

Sekarang anda sudah boleh menggunakan perisian Zekr dalam BM. Selepas ini, luang2kanlah sedikit masa membaca ayat suci Al-Quran di komputer anda walau sesibuk mana pun. Kalau tak baca pun, sekurang2nya play audio bacaan Al-Quran tu pun dah cukup memadai.

Selamat mencuba semua!  Smile


RELATED POSTS

BACA :  Semakan Rayuan ke IPTA Sesi 2008/2009

21 thoughts on “Zekr – Perisian Al-Quran Sumber Terbuka

  1. aku pernah tengok review sebelum ni..tapi belum try lagi best ke tak..tengok macam best siap ada terjemahan dengan audio.. 😎
    .-= aizuddin´s last blog ..Laman Web Untuk Tengok Bola Online =-.

    1. @aizuddin:softwaer nie bagus sebab ringan, x bloated dan interface dia senang guna…x cam software2 Quran lain

  2. Bagus gak perisian Zekr ni,lepas ni sambil buat kerja boleh dengar ayat-ayat suci al-quran
    .-= wazy´s last blog ..Command Di Dalam Mirc =-.

  3. […] This post was mentioned on Twitter by jomphp.com. jomphp.com said: Zekr – Perisian Al-Quran Sumber Terbuka http://goo.gl/fb/6WHmI #jomphp […]

  4. wah terbaik…tq…moga2 bertambah pahala ek… :ninja:

  5. takot orang terjemah benda tak betul la..zaman skang bukan boleh sangat..
    .-= azizuan´s last blog ..Aku Benci Pop-Up Ads, Menyemakkan Monitor! =-.

    1. Sebab tu kena la download atau view pada source yang boleh dipercayai 🙂
      .-= EiNS´s last blog ..Untitled =-.

  6. Alhamdulillah…lpas ni amat mudahlah utk membaca Al-Quran siap terjemahan BM bila-bila masa.
    (maklumla,aku ni kaki tenet,dok ngadap PC je…hehe)

  7. Alhamdulillah, satu kongsian yg amat berguna, kena donlod terus pasni 😉
    .-= Annamir´s last blog ..2 Years in Flickr & Photography ツ =-.

  8. Menarik! Sangat berguna… :happy:
    .-= msbmna´s last blog ..Radio Malaysia V4 telah dilancarkan =-.

  9. 🙁
    g da yg gbung ea?

  10. salam,
    thanks bro.

    Nak tanya audio tuh dia download sekali ke atau bila online je buleh dgr?

    1. @lankapo:audio tu dah siap2 ada masa kita install

  11. salam….saya tak dapat pun bila pi ke zekr.org….boleh tolong bagi link tak

  12. salam….utk mac boleh ke?

      1. Web zekr.org dah x expired…try cari kat website sourceforge: http://sourceforge.net/projects/zekr/
        .-= EiNS´s last blog ..Vectorizm – free wordpress theme by ihostzen =-.

  13. Terima kasih kerane memperkenalkan software ni. Lepas ni x ade la rase takut sgt bile wat assignment sehingge ke pagi pun… 😆

  14. audio hanya online sajer leh dengar.dh install tp audio mesti kena online

  15. Salam saudara sekalian.. terima kasih di atas perkongsian software ini.. Wassalam..

Tinggalkan komen anda