Posted on

Yahoo Messenger Vista for XP – Eksklusif JomPHP

– Eksklusif JomPHP – Gunakan Yahoo Messenger Vista dalam Windows XP.

Bagi pengguna yang sudah bosan dengan YM8 dan YM9, apa kata anda mencuba pula YM Vista?

YM Vista mempunyai antaramuka yang lebih menarik, ditambah dengan efek2 bunyi menjadikannya satu client messenger yang boleh menceriakan pengalaman messaging anda bersama teman-teman. Malah selain compatible dengan Windows Vista, ianya juga boleh digunakan di Windows XP anda (dengan sedikit modifikasi).

Kelebihan Yahoo Messenger Vista:

1) Antaramuka (interface) yang kool, cantik dan menarik @hensem


2) Boleh menukar tema secara real time @adil


3) Tabbed messenger windows, tidak perlu buka windows banyak2 @senyum
4) Dan lain-lain @sengihnampakgigi

Download disini: 4shared, Mediafire (self-upload by me)

PANDUAN MENGGUNAKAN:

Extract arhive, run Yahoo.Messenger.YmApp.exe. Jika ada error maka anda perlu install .NET Framework 3.0 sebelum menggunakannya. Install dahulu dotnetfx3setup.exe (online installer).

Anda juga boleh download full installer .NET Framework 3 jika enggan install secara online.

Setelah berjaya run YM Vista, anda boleh mengubah settings dalam preferences mengikut kehendak anda.


Nota: YM Vista ini masih kekurangan fungsi-fungsi standard YM seperti buzz, audibles dll. Anda boleh gunakan YM ini mungkin ntuk, suka2 aje…emm terpulanglah @jelir

Semoga berjaya!!!
Sila komen ya jika ada masalah apa-apa. @senyum@kenyit@sengihnampakgigi@hensem@siul


RELATED POSTS

BACA :  Membuat custom home page browser Firefox bertemakan Metro UI

17 thoughts on “Yahoo Messenger Vista for XP – Eksklusif JomPHP

  1. untuk pengguna linux takde ke? hurmmmm

  2. Uncle G.PCLinuxOS ada menyediakan antaramuka YM tapi tak lah semewah YM versi Windows. Saya sendiri pernah install YM di PCLinuxOs, DSL dan Debian. Kalau nak cuba, boleh contact saya di http://sumberterbuka101.blogspot.com/

  3. Untuk linux,saya cadangkan memasuki blog Amin kerana beliau lebih pakar berkaitan linux 😉

  4. wah lebih bagus lagi nih tampilan nya dibandingkan Ym9, mau coba deh..

  5. YM linux, sucks…

    Ntuk linux, boleh cuba client lain slain ym cam pidgin, kopete, Yux dan Gyache…

    Ak suggest guna meebo.com je, pastu ngan firefox 3 convert web meebo to application…senang nak run..

  6. Posting saya bagaimana install Yahoo Messenger pada platform Linux Ubuntu baru je siap. Ada 3 langkah ringkas bagaimana nak install. Boleh refer di sini http://sumberterbuka101.blogspot.com/2008/07/install-yahoo-messenger-pada-platform.html

    Thanks yer cyberfly 😀

  7. tapi kan. dah takde buzz, tak best la.. anyware nice share!

    http://www.luthtextile.blogspot.com

  8. @troll: winxp sp3 ke? boleh saja…ak pn gn sp3 gak…diuji berkesan di windows xp sp2 dan sp3…

    @luth: Tnggu version final ym vista nanti…yg ni gn ntuk suka2 sudaa…hahah

  9. Terima kasih dan memang lawa ym baru nih…

  10. sama-sama 😉

    bgus la klau ad org download dan guna ym vista nie 🙂

  11. ym kat tmpat aku kna block…
    kdg2 aku gna ym9 ble….
    sajer nk try ym vista ni…camna nk wat??
    under proxy…

  12. kata “ianya juga boleh digunakan di Windows XP anda (dengan sedikit modifikasi).”..
    apa yg d modifikasi nye??setting apa yg nk kne ubah?

    1. tak perlu ubah apa-apa.just download je.sbb mmg dah modifikasi pn.

  13. sy dah install dotnet..run ym ok. tp bila sign in ad error. pastu sy klik dont send. npe eh?

  14. Untuk linux,saya cadangkan memasuki blog Amin kerana beliau lebih pakar berkaitan linux 😉

  15. kalo untuk window 7 leh?

Tinggalkan komen anda