Posted on

Upload images, javascripts, mp3 dll di Google Sites

 

Ketika menggunakan blogspot beberapa tahun lepas, saya menggunakan Google Pages untuk host gambar2, file2 javascripts, mp3 dan bermacam-macam lagi. Malangnya, Google Pages telah ditutup oleh Google dan diganti dengan Google Sites.

Baru-baru ini saya baru sedar yang Google Sites juga membenarkan anda attach segala jenis file ke dalam server google, dan saya terus menggunakan google site untuk host file2 penting bagi saya. Selepas ini tidak perlu lagi upload kepada fileden atau mediafire kerana Google Sites membenarkan hotlinking kepada file yang anda download.

Menggunakan Google Sites

1. Bagi yang belum mendaftar, bolehlah create akaun google sites anda di sites.google.com

2. Selepas itu, create “sites” dan letak nama yang anda suka, contohnya “eins” atau “jomphp”.

3. Anda boleh customize “sites”, dan jika mahu upload apa2 file, boleh click pada attachments.

4. File2 yang anda attach itu boleh dikongsi dengan rakan-rakan, hanya perlu right click > copy link location.

Secara default, link attachments adalah seperti berikut

 

Untuk hotlinking atau share direct link dengan kawan2; hanya perlu delete ?attredirects=0

http://sites.google.com/site/einslobby/Home/bg.jpg

5. Kalau anda rasa url itu terlalu panjang, boleh pendekkan menggunakan servis seperti www.bit.ly

6. Mudah sahaja bukan, tetapi Google Sites ada beberapa kelemahan juga seperti

– tidak boleh upload file secara banyak2

– tidak menyokong ftp

– upload file kadang2 sangat perlahan

– tidak boleh upload file yang sangat besar size-nya…kalau nak upload movie atau game memang kena guna rapidshare/megaupload/mediafire dll

7. Saya rasa kalau guna untuk attach file kecil2 tak ada masalah, harap anda semua jangan abuse servis google sites ini, nanti tak pasal-pasal kena ban. Haha.

Selamat mencuba!


RELATED POSTS

BACA :  Adobe melancarkan 64 bit Flash Player “Square”

5 thoughts on “Upload images, javascripts, mp3 dll di Google Sites

  1. asal aku try bukak google site link yg ko bg tu tak leh?dah kena ban ke?hehe :cwy:
    tak payah letak www kot..sebab aku buang www dah boleh dah.. :biggrin:
    .-= aizuddin´s last blog ..Lagu Official World Cup 2010 : K’naan – Wavin’ Flag =-.

    1. Thanks..dah edit
      .-= EiNS´s last blog ..Tiada Zero Facebook di Celcom =-.

  2. thanks..x tau la plak boleh upload kt googlesites.

    jom join malaysia bloggers

    “malaysia bloggers”

  3. dah pnh buat review pasal ni dlu. sedp dpt hostkn mcm2 jenis fail. tp aku pnh ada upload file flash untuk header blog aku. aku nmpk. org len nmpk kosng je. huhu. then host guna web len. ok je. len2 script mmng xde hl =D
    .-= acapz´s last blog ..Main Pacman Di Halaman Google =-.

  4. aku biasa pkai google sites utk host fail2 .js
    .-= Anarm´s last blog ..Kenapa manusia suka menzalimi haiwan? =-.

Tinggalkan komen anda