Posted on

Unlock pc menggunakan wajah anda

image

Classmate saya baru beli laptop Asus yang freedos. Saya tolong format dan masukkan windows 7 ultimate. Sungguh senang menggunakan laptop Asus kerana ianya didatangkan dengan cd drivers dan utilities beserta automatic installation, tak macam laptop brand lain yang mana manufacturer-nya agak kedekut bagi cd driver.

Salah satu fungsi menarik mengenai laptop Asus ialah fungsi SmartLogon, iaitu fungsi untuk login ke dalam windows hanya dengan wajah anda. Menggunakan fungsi facial recognition dengan webcam tersedia ada, anda tidak perlu menaip password setiap kali login windows…hanya perlu duduk depan webcam dan wajah akan di”scan” dan jika berpadanan dengan rekod, bolehlah login ke dalam windows.

Pengguna laptop Asus boleh menggunakan fungsi tersebut secara percuma kerana software utility SmartLogon didatangkan bersama cd oem. Untuk pengguna laptop jenama lain, saya telah melakukan sedikit research dan hasilnya saya berjaya mencari beberapa perisian facial recognition alternatif. Jom tengok! 🙂

Perisian Asus SmartLogon adalah seperti berikut;

smartlogon 

Alternatif kepada Asus Smartlogon;

1. FaceAether

image

Download FaceAether (30 days trial)

2. KeyLemon

image

Download KeyLemon

3. BananaScreen

image

Download BananaScreen (freeware)

Saya akan tambah beberapa perisian lain jika ada terjumpa melalui google search nanti, dan sedikit tips menggunakan perisian facial recognition ini. Teknologi ini sememangnya cool dan laptop anda akan menjadi lebih cool jika memasang perisian facial recognition.

Jadi apa tunggu lagi? Jom cuba sekarang! 😀


RELATED POSTS

BACA :  Download Kaspersky Internet Security 7 (lesen sah selama 6 bulan)

30 thoughts on “Unlock pc menggunakan wajah anda

  1. hoho aku pernah tgk ni dulu, then semalam ia datang refresh memory aku waktu aku format lappy dell jerung perkasa.. dia nya tak kurang hebat jugak.. agak semat.. ape nama dia lupa lak aku.. hehe, nanti jumpa jaws aku nak amek la dia nya utilities tuh.. jaws nya tu mcm full version aje..
    .-= Kill-Vearn´s last blog ..Mediafire Make My Life Crazy! =-.

  2. mcm mane kalau tiba2 web cam rosak? 😆

    1. yela kan tp klau rosak bwk g repair, pas2 bru boleh login huhu :whistle: :whistle:
      .-= sam´s last blog ..Minyak Wangi yang terhangat di pasaran =-.

    2. yela kan tp klau rosak bwk g repair r pas2 bru bloeh login :whistle:
      .-= sam´s last blog ..Minyak Wangi yang terhangat di pasaran =-.

      1. Kalau webcam tak berfungsi login guna password aje lah 😀
        .-= EiNS´s last blog ..Kamen Rider Double W (2009) =-.

        1. btol2…x terpikir deq akal lakkk

  3. jadi owg tu nnt tak leh bt pembedahan. kalau tak, tak dpt nak logon masuk lappy sendiri 😆 😆
    .-= amoi´s last blog ..My First Presentation in MMU Melaka =-.

  4. Perkongsian yang menarik.hehe..nak try pas nie.. 😎

  5. Hmmm,perghhh….canggih tol la. Asus selangkah ke hadapan nampaknya. camner la kalo muke jadi tembam ke,cengkung ke lpas tu,dpt detect lg ke tk? hehehe :biggrin:
    .-= finalcross´s last blog ..20 cool emoticons & icons =-.

    1. baru nak tanya,

      bagus lah ade orang dah tanyakan..

      gagaga
      .-= Shinn Zala´s last blog ..To Ili Lemang =-.

  6. laptop x dop camera x leh la buat….

    hahahah
    .-= matju2509´s last blog ..Windows XP lagi!!!! =-.

  7. wahhh, menarik! Nak kena try ni!

  8. huhuu.. mcm cite agent rahsia la plak..
    my names bond.. james bond.. haha

  9. fuh… dashat.. aku baru hari ni tahu pasal face recognition ni..

    Kalau aku pakai untuk laptop nanti ni, kene amik gambar tutup mata sebelah.. Kalau tidak sure lepas masuk ngan sorang lagi.. adik kembar aku.. hehehe…
    .-= Khai´s last blog ..“Kiss Me” di dada perempuan =-.

    1. wah, ko de adik kembar ka? Alaa, ko tambah je taik lalat satu khai..mesti lain..hehe
      .-= myfr3ak´s last blog ..Live Update: Berjaya Ngorat =-.

  10. m mmg cool, tpi kata lah ..muka berubah sket ke tk pun muka makin hensem ke hehe haa camner..

    ada jln blkg tk?

    1. 2 la..ak pn pk cam2 gak..
      camne ek??hehe :cwy:
      .-= d|n´s last blog ..aku MENANG contest the UGLY TRUTH!! =-.

  11. canggih tul..kapten jack sparrow mesti nanges sbb tak boleh nk hack log in..

    :biggrin:
    .-= nazra´s last blog ..Lelaki : Skinny jeans di hari raya? =-.

  12. smart nih. tapi kalau tetiba xjadi baca muka naya gak. uhuhu :dizzy:

    1. sbb tu la dia akan guna 2 samada password atau muka! klou lupa password muka boleh pakai.. klou 2-2 lupa..

      pi guna Ophcrack for windows :alien:

  13. In case muka korang tak detect oleh webcam atau webcam rosak…atau muka korang dah berubah jadi lain…

    guna je password windows untuk login :happy:
    .-= EiNS´s last blog ..Kamen Rider Double W (2009) =-.

  14. klu ada orang nak buat naya, dia scan foto kita dalam then dia print .. lepas tu dia letak kat webcam tu .. agak agak berbaloi x?

  15. aku suker guner keylemon…dier ounyer interface senang…and dapat detect muke aku yg hensem nie ^^ hihihi..xde crack untuk keylemon ker??

  16. dlu ak prnah cbe byk gak software camni..
    tp malangnye yg freeware yg ak jmpa sume xbes..

    cntohnya cam banana tu..kalo xslah ak,software tu x fungsi mse first on comp..dia bley fungsi ble da start n kte lock windows gne key window+L tu..

    satu lg brand laptop yg guna camni ‘lenovo’..software dia nme veriface..software ni ssah ckit nk cam muka kte..kalo cahaya beza ckit je dia xdetect..gmbar yg dia bley record pn xbyk..

    ada yg b’bayar yg ak rse bgus..kalo ble kte nk login gagal psal p’cahayaan,kte login je guna password..pastu bukak software dia, ambik gambar yg gagal tu,approve kan je..so next time da bley approve dgn p’cahayaan camtu..tp da tmat trial 30 hari ak..sdeyny..xde pulak yg versi ‘percuma’ dia..

    p/s: ak xsure la kalo laptop lain ada msalah p’cahayaan cam ak coz ak punye cam 0.3mp je..

  17. pergh… face recognation… mcm ne diorang wat software tu… itu mesti ada satu group research yg besar tu… :wassat:
    .-= malaya´s last blog ..Java: Recommended Style of Writing Codes =-.

  18. mcm mana nak setting dia? ades
    .-= mohdisa´s last blog ..Penulisan Di Waktu Kecil =-.

  19. cam mana nak gunakkannya yerk? hehe
    .-= mohdisa´s last blog ..Penulisan Di Waktu Kecil =-.

  20. hi, nak tanya.software logon face recognition ni yg utk linux ade tak? ^^

    TQ.

  21. dimana bisa dapatkan permainan wwe wreslisting versi terbaik tetapi percuma, untuk di install ke dalam komputer..

Tinggalkan komen anda