Posted on

Tutorial upgrade Windows 7 Service Pack 1

windows 7 sp1 x64

Berikut adalah tutorial mudah bagai mana upgrade Windows 7 kepada Service Pack 1 (SP1).

Apa itu service pack 1 (sp1)?

Windows 7 SP1 ialah versi upgrade kepada windows 7 sedia ada mengandungi bug fixes; kemas kini terbaru, peningkatan fungsi sekuriti dan menjadikan windows 7 anda lebih mantap, secure (selamat), laju dan memudahkan kehidupan seharian.

Laptop saya menggunakan Windows 7 Ultimate x64 lepas upgrade SP1 memang sangat laju, responsive dan tiada lagi lag bila membuat kerja, browsing dan sebagainya.

SP1 boleh diupgrade pada semua jenis windows 7 dari start, home, professional, enteprise dan ultimate.

Cara upgrade service pack 1

Via Windows Update

windows update service pack 1

Cara yang paling senang; masuk Windows Update dan select update KB976932 (saiz 44.0 MB hingga 533.1 MB). Selepas install mungkin komputer anda akan direstart dan selepas itu akan diupgrade kepada SP1.

Via Offline Updater

windows 7 sp1 offline updater

Download offline updater dari sini : https://jomphp.com/windows-7-service-pack-1-direct-download.html 

Fresh Install

Untuk mendapatkan performance tahap optimum, saya cadangkan anda buat clean install atau format baru windows 7 dan kemudian install service pack 1. Anda juga boleh integrasikan SP1 ke dalam installation windows 7 sedia ada.

Percayalah, performance sp1 selepas clean install sangat mantap dan boleh teruja siapa yang guna.

Internet Explorer 9

ie9

Kalau dah pakai SP1 satu tu haruslah cuba gak IE9, boleh download dari Windows Update. Memang laju gila browsing pakai IE9 dan interface dia sangat minimal.

Tambah effect2 menarik

effect2 windows 7 sp1

Anda boleh customize Windows 7 dengan effect menarik seperti contoh Jelly effect dan transparent inactive taskbar. Sangat cool. Jom tengok cara nya di fanpage jomphp.

Selamat mencuba!


RELATED POSTS

BACA :  Tarikh pelancaran Windows 7 final dan download Vista Service Pack 2 (SP2)

19 thoughts on “Tutorial upgrade Windows 7 Service Pack 1

  1. kalau aku pakai windows 7 yg mmg tak genuine. pirate senang cerita. macam mana aku nak update? boleh ke. takut kena counter software la pulak..

    1. Boleh update…tp long term punya tak pasti lg sebab anytime m$ boleh release wga update baru…

      for the mean time, selamat

  2. hmm,kalo peningkatan dari segi performance & speed tu mmg berbaloi la nk update.

  3. makin menarik, kalau aku format c pastu install window 7 sp 1 ni oke tk?

  4. x kene format ke laptop lau nk install windows ni??

    1. Nie kompem tak baca artikel kat atas sampai habis…

      ada 3 cara; either upgrade windows update…offline installer…xpun install yg integrated sp1

      1. huhu.. :blush:
        tpi lau windows yg lame tu asli,x rugi ke install yg ni?? erkkkk…

        1. Upgrade je windows 7 original kpd sp1…apa nak rugi lgpun official dari microsoft bro

        2. kalau ko syg kat windows ori tu xyah la format, just upgrade trus kpd sp1

  5. wookehh~
    thanks bro..
    bru siap dwnload..
    nnti nk cube..

  6. Askum . Em.Saya dah install SP1 ni . Tapi kenapa di dekstop kata ‘THIS COPY OF WINDOWS IS NOT GENUINE’ ? Of course la pirate en . Skg masalah dia,macam mana nak delete perkataan tuh ? Dan saya dah uninstall . Masih ada lagi . Tak hilang-hilang . Saya dah uninstall guna 3 kaedah . File SP memang dah takde . AKA delete habis . Sekarang Windows sy ada masalah . Suruh activate balik dalam masa 30 hari . Admin3 :cwy: :cwy: . Mintak tolong cara nak cover balik . x( x(

    1. aku xleh bg exact answer; bg hint dah la…cari kat forum dev http://forums.mydigitallife.info/index.php

      smua yg ko perlu ada kat sana

  7. kepada yg pkai windows yg x ori, download and install kat cni http://www.usaupload.net/d/sk2dbl3hqgb

  8. yang offline updater tu hanya untuk pirate je ke ?kalau dah genuine ?perlu tak install bende tu ?

Tinggalkan komen anda