Posted on

Tutorial menggunakan Windows Live Writer untuk menulis artikel blog

Sepanjang saya menjadi seorang blogger, hampir 95% artikel adalah ditulis menggunakan Windows Live Writer. Windows Live Writer merupakan perisian percuma dari Microsoft yang sangat berguna untuk menulis artikel blog anda. Dengan menggunakan WLW, anda dapat menulis dengan mudah, cepat dan kemas.

 

wlw0

 

Masih baru dengan WLW? Tutorial kali ini akan menunjukkan bagaimana menggunakan WLW untuk menulis artikel blog anda.

Kenapa anda patut menggunakan Windows Live Writer

1.Mudah digunakan, seperti Micorosft Word

2. Ringan (5mb) dan percuma!

3.Support blogger (blogspot), wordpress (percuma dan selfhosted), typad dan banyak lagi.

4.Boleh menulis walaupun offline (Save sebagai draft)

5.Boleh digunakan untuk banyak blog sekaligus.

6.Sokongan plugin yang banyak.

Setup Windows Live Writer

1.Download Windows Live Writer dan install

2.Next

wlw1

3.Pilih Other blog service

wlw2

4.Isikan domain blog anda, usernam dan juga password.

wlw3

5.Tunggu proses integrasi dengan blog siap.

 wlw4

6.Pilih nama bagi blog anda dan klik Finish.

wlw5

 

Menulis Artikel

1.Tulis tajuk artikel dan kandungan anda seperti biasa.

wlw6

2.Untuk memasukkan gambar, klik pada Picture di sidebar sebelah kanan.

wlw8

3.Pilih Kategori pada bahagian bawah.

wlw7

4.Sekiranya anda sudah berpuas hati, klik pada Publish pada bahagian atas.

wlw9

5.Tunggu proses upload artikel anda siap

wlw12

6.Perhatikan artikel baru akan keluar pada blog anda.

wlw13

Untuk pengguna WordPress

Pastikan anda menhidupkan fungsi ini untuk menggunakan Windows Live Writer:

1.Login ke Admin Control Panel dan pergi ke Settings->Writing

wlw10

2.Enable Atom Publishing Protocol dan XML-RPC

wlw11

Tutorial Video

Kurang jelas dengan penerangan saya? Lihat tutorial video ini.

 

Selamat mencuba πŸ˜‰


RELATED POSTS

31 thoughts on “Tutorial menggunakan Windows Live Writer untuk menulis artikel blog

  1. waaa… hebat btol.. pasnie sonang la nak update blog!
    .-= Frantz_amx´s last blog ..Comment on β€œCommand Prompt” Disabled? by Frantz =-.

  2. Pernah cuba Blogdesk? Ianya lagi menarik dan lebih simple daripada WLW.

    1. belum cuba Blogdesk. tapi jika Blogdesk tiada fungsi/plugin upload image ke flickr atau imageshack, maka WLW is the best.

      1. cyberfly..cmner nk buat read more kt WLW ni..kene buat manual kt dashboard blogspot ke?

        1. kalau blogspot, mmg kena buat manual. Klik pada tab source dan masukkan code untuk readmore tu. contoh code: < !readmore>

          kl tak faham gak nanti aku buat tutorial πŸ™‚

        2. ok..phm dh..nnti aku copy code dari post2 aku yg dulu..

  3. Aku dah pun cuba WLW sblm ni. Mmg mudah & menarik.
    .-= finalcross´s last blog ..11 Unique New Year 2010 Wallpapers. =-.

  4. tQ cyberfly..sblom ni xnak try sbb xtau cmner nk pakai..nsib ko buat tutorial ni..baru berani kit ku nk try pasni
    .-= shuko´s last blog ..Recover balik file yang terdelete menggunakan Recuva =-.

    1. Emmm…………sama le saya pun x bape berani sebelum ni walaupun dah ada dengar….pasni boleh cuba

      pepun thnks banyak ek
      .-= HOT ZOOM´s last blog ..PERCUMA hujung tahun (download sekarang) =-.

  5. window live mmg the best..satu lg nak tambah dengan window live kita juga boleh menghantar Ping Blog secara Auto rujuk SINI!!
    .-= ariey´s last blog ..Download Free Notepad ++ =-.

  6. pergh menarik2..nape la aku baru tau time tenet ngah lembab..nice2…thanx bro :biggrin:

  7. aku mula menggunakan menda nie sejak terbaca entry pasal benda nie di entry yang lepas..mmg best

  8. huhuhu aku nak try jugak le πŸ™‚
    .-= wazy´s last blog ..Adakah Blog Ni Berat ? =-.

  9. tutorial yg menarik.. bagus3.. :happy:
    .-= Anarm´s last blog ..Sembunyikan versi wordpress daripada Hackers =-.

  10. Aku dah penah try natang ni ha.. Tp sbb theme aku dah byk yg aku modified, dengan thumbnail etc etc, so x leh nk guna Windows Live Writer ni.. Just guna Windows Live untuk read email jer ah.. πŸ˜€ Apa2 pun nice tutorial.. Happy New Year! :w00t:
    .-= KertaZ´s last blog ..Good Bye 2009! Hello 2010! =-.

    1. lol..xsangka kertaz pon follow blog nie >_< :biggrin:

  11. wahhh thanks sng la keje aku pasnih
    .-= acad´s last blog ..20 wallpaper 2010 terbaik =-.

  12. Selalu tulis pada blog.tak tahu langsung kegunaan WLW untuk blog.
    selain wordpress,blogspot dan typad.Dotclear boleh guna WLW untuk
    menulis artikel.
    .-= mesticun´s last blog ..Secret Sign- Lambang Masonic Di Sejadah =-.

  13. huuuaaahhh..x bleh install sbb pc lama…ram ckit ja. :cwy:

  14. baru download n godek2 sikit .. thanks

  15. […] pada 1/1/2009 selamat hari lahir aku ucapkan. 1st time ever aku meraban teben tulis entri blog guna Windows Live Writer. nuffnang_bid = "c6ece5cd24a3608c51860a99ffd2f070"; Artikel Yang Mungkin BerkaitanHidup Berani […]

  16. mas saya udah install WLW tapi masalah yang saya temui adalah dia tidak bisa mendeteksi langsung blog saya sperti di langkah ke 5 tutorial punya masnya. dan saya diminta masukan type atau jenis blog dan remote posting url.

    ini yang jadi problem karena udah saya coba isikan dgn url juga gak mau detect bisa tolong dibantu solusinya.
    thanks
    .-= panduan bisnis online´s last blog ..Menaikan ranking dengan backlink yang berkualitas =-.

  17. erm.. sangkut kat sini plak dalam computer blog hop.
    bro.. kalau live writer ni kan.. dia save kat mane
    kalau self hosting? kalau dia save kat hosting kita
    lebam ah.. boleh set tak untuk save kat alternatif lain?

    tq~
    .-= Kreuger´s last blog ..Burj Dubai – Pemandangan Dari Dalam =-.

    1. save gambar ke? default mmg save kat hosting. tp aku guna plugin instant imageshack. so gambar kat imageshack la πŸ˜›

  18. best2…

    sedang mencuba
    .-= pensel kontot´s last blog ..Kau Kini Hanya Kawan Di Hatiku =-.

  19. salam,wa bagus toturial ini,ayieblog tengah install window live,jab lagi nak try.. thank q for sharing πŸ™‚
    .-= AyieBlog´s last blog ..Domain+hosting+theme baru.. =-.

  20. kalaw tanpa internet.. WLW ni leh berfungsi x?..

    1. @X-Treme:boleh…tulis secara offline dulu…ada internet baru publish

  21. Setup Windows Live Writer

    lepas step nombor 4 terus xdapat. kenapa ?

  22. memang terbaik..haha mekasih entry ni

    mmbuatkan aku terer gne wlw..hehe :cheerful:

Tinggalkan komen anda