Posted on

Tutorial melajukan Windows anda menggunakan Tune Up Utilities 2012

tune-up-2012

Masalah utama Windows ialah bila digunakan dalam jangkamasa lama akan menjadi perlahan, dan punca utama adalah masalah registry corrupt, program error dan sebagainya.

Tutorial ini akan mengajar anda cara melajukan Windows menggunakan perisian Tune Up Utilities 2012.

tuneup-utilities-2012

Pertama kali dilancarkan, Tune Up 1-Click Maintenance akan muncul dan scan komputer anda untuk error dan masalah lain yang menyebabkan komputer anda menjadi lembab dan berat.

Selepas siap scan, sila tekan Run maintenance.

tune-up-utilities 2012

Pada bahagian PC optimization mode: Anda boleh set kepada Turbo atau Standard untuk melajukan proses Windows. Kalau anda mahu jimatkan penggunaan bateri sila set kepada Economy.

tuneup-utilities-2012[7]

Masuk Tune Up System Control dan tekan bahagian Network, sila matikan fungsi “Search network for shared resources automatically”.

tuneup-utilities-2012[9]

Masuk bahagian Memory and Cache, tekan pada Recommended dan biasanya Tune Up akan cadangkan pilihan Always keep in memory.

tune-up-utilities-2012

Anda juga boleh matikan fungsi Show low disk space warning.

Lain2 setting seperti disable error reporting, disable fungsi history pada Windows Media Player, atau disable Windows Update jika anda tidak guna langsung fungsi Windows Update.

tune-up-utilities-2012[7]

Untuk melajukan startup, buka TuneUp Startup Manager dan delete program yang tidak perlu seperti Adobe PDF, Widget dan sebagainya yang boleh melembabkan komputer.

Sedikit tips; uninstall program atau games yang tidak perlu dan memberatkan komputer, jangan biar kapasiti hard disk penuh, jangan install sebarang toolbar atau program berbentuk malware dan adware dan paling penting…

Jangan gunakan banyak jenis antivirus serentak dalam satu Windows, saya cadangkan antivirus Microsoft Security Essential supaya komputer lebih ringan, laju dan selamat.


RELATED POSTS

BACA :  Windows 7 Folder Background Changer

16 thoughts on “Tutorial melajukan Windows anda menggunakan Tune Up Utilities 2012

  1. Salam…bro,xde link dload software ni ke???

    1. browsing aj di google “free download tune up”

  2. terbaek r tutorial neh..pas aq ikt step2 ko neh lappy aq jd laju..thx eins..^^

  3. advance system care 5 ngn tune up mne lg bagus?

  4. aku tunggu jomphp buat giveaway :biggrin:

  5. hey aku ada key.nak tak?
    :dizzy:

    1. hi bro ley kasi key die x? email kat aku ye..thx

  6. terbaiklah, kepada sesapa yg xda key. boleh hubungi aku. free ajerk…hehe :devil:

    1. salam Aidil Adha Br0 Mohd Isa, b0leh share key “Tune Up Utilities 2012” x??? sy berminat utk f0rward guna sbb dpt lajukan lappy saya… harap diterima… tq

    2. salam Aidil Adha Br0 Mohd Isa, b0leh share “key” Tune Up Utilities 2012 x??? berminat utk f0rwad guna sbb dpt lajukan wind0w~~~ harap diterima…. tq

    3. Salam Ramadhan tuan…mohon kongsi key tuneup ni…nk beli mahal la pulak.tq

  7. Salam, warga JOMPHP
    Ein, mane lbih baik..
    Advanced SystemCare5 dgn Tune Up Utilities 2012??
    TKsih..

  8. Ni link tune up 2012 full+serials.
    Dah test dn mmg takda masalah
    Enjoice!!
    http://jiwang.org/software-share/151163-tuneup-utilities-2012-keygen.html

  9. tuneup utilities 2012 memang sangat bagus kinerja computer menjadi enteng padahal aku memakai dual booting window 7 dan xp tetap enteng…………..
    tetapi bagaimana menggunakan diactivatornya yooooo…
    :wub: :tongue:

  10. gan tutorial tune up yang bentuk pdf ada ga tuh . . .
    kalo ada ane tunggu di blog ane yah
    salam sukses

Tinggalkan komen anda