Posted on

Tutorial : Letakkan Watermark Pada Gambar ala 9gag (WordPress)

watermark-ala-9gag

Anda biasa berkunjung ke laman 9gag? Pasti anda tahu bahawa 9gag meletakkan watermark secara automatik pada gambar yang diupload oleh setiap ahli komuniti 9gag.

Jika anda ingin meletakkan watermark seakan 9gag di blog menggunakan WordPress, ikuti tutorial ringkas berikut.

Tutorial meletakkan watermark ala 9gag pada gambar (WordPress)

1. Install plugin ini : Watermark My Image

2. Aktikan plugin tersebut dan pergi ke bahagian /wp-admin/admin.php?page=watermark-my-image/main.php

watermark-macam-9gag

3. Anda boleh ubah teks yang dipaparkan sebagai watermark pada gambar di blog anda.

4. Selepas itu save dan cuba upload gambar baru. Setiap gambar baru yang diupload akan mempunyai watermark seperti mana yang anda set tadi.

watermark-my-image

5. Anda juga boleh meletakkan watermark pada setiap gambar2 yang pernah diupload di blog. Namun, ianya akan mengambil masa yang lama dan boleh membebankan resource pada server blog anda.

Katakan ada lebih 10,000 ribu telah diupload pada blog anda, dan proses untuk meletakkan watermark pada semua gambar itu sangat tidak digalakkan.

6. Itu sahaja. Selamat mencuba! 🙂


RELATED POSTS

BACA :  Cara install WordPress dalam subfolder

14 thoughts on “Tutorial : Letakkan Watermark Pada Gambar ala 9gag (WordPress)

  1. menarik! benda ni rasa berguna gak kat aku ni..
    dok post gambar tutor ubuntu..hehe

  2. ada cara lain untuk blogspot tak?

    1. blogspot??
      boooo… untuk budak sekolah jee

  3. bagus.. tapi dia cuma untuk gambar yg upload kat hosting kita je ek? hmm.. gambar2 aku sume upload kat blogspot.. :ermm:

    1. Aku tak test untuk gambar yang host tempat lain, nanti ada masa aku test

  4. Admin, untuk blogspot boleh buat macam ni ke? 😎

    1. blogspot tak support plugin, kena cari ada tak script yang boleh buat watermark automatik

  5. Terima kasih bro,guna ni lagi senang nak set watermark

  6. Trimas, banyok lame dah ambe cari plugin ni..

    Pasni senanglah nak letak watermark di blog
    hahahaha 😆 (ketawa jahat)

  7. Aku penah guna.
    Satu kelemahan yang aku jumpe bile aku nak tukar gambar logo blog..

    Memang asal gambar je, mesti dia automatik watermark..tp klu logo pun nk watermark, x brape best lak jadinya..kite dh design lawa2..

    tp yg lain2 memang plugin ne best..

  8. aku dok guna jugak dekat blog personal aku..ni ja auto watermark yang ada dan tak menjejaskan gambar..cuma dia watermark masa upload. kalau macam 9gag punya sempoi sikit lepas orang download baru keluar gambar.

    BTW, aku nak cerita jugak pasal ni dulu. cuma draft peram dari zaman purba dulu lagi..haha

    1. 9gag tu dia terus watermark. Cuma dia guna teknik css hide watermark kat website dia

  9. You can use this http://bit.ly/MXCdvF to remove the 9gag watermark… I bet its easier

Tinggalkan komen anda