Posted on

Tutorial jailbreak iPhone 4 ios 4.2.1 dengan greenpois0n

[Video : Contoh-contoh customization yang anda boleh buat pada jailbroken iPhone]

Tutorial ini akan menunjukkan cara-cara jailbreak iphone 4 menggunakan iOS 4.2.1. Boleh juga guna cara berikut pada iPad dan iPod touch 4G. Tool yang akan digunakan dalam tutorial ini ialah greenpois0n.

Perlu diingat bahawa kami tidak bertanggungjawab sekiranya berlaku kerosakan ke atas iPhone anda selepas mengikut tutorial ini. Lebih elok minta sesiapa yang lebih pakar buatkan untuk anda jika anda tidak berani buat sendiri.

Apa itu jailbreak dan kenapa perlu jailbreak?

Boleh baca di post ini http://eins.jomphp.com/ada-apa-dengan-jailbroken-iphone-4.html dah panjang lebar saya tulis.

iOS 4.2.1 firmware direct download link

Download iOS 4.2.1 firmware ke komputer anda untuk tujuan upgrade, restore etc. Kalau nak format iphone/ipod/ipad boleh gunakan firmware berikut.

Download Greenpois0n

greenpois0n

Greenpois0n ialah tool yang anda akan gunakan untuk jailbreak. Download greenpois0n di : http://greenpois0n.com/ untuk versi Windows dan Mac sahaja.

Peringatan Sebelum Jailbreak

Sebelum jailbreak pastikan backup dulu content pada iPhone/ipod/ipad anda. Paling penting data-data macam contacts semua tu…lagu-lagu dan apps pastikan sync dengan itunes.

Selain itu, pastikan bateri iphone cukup dan cable usb berfungsi dengan baik.

Langkah-langkah Jailbreak dengan greenpois0n

1. Sebenarnya langkah-langkah ini tidak berbeza sangat dengan cara jailbreak limera1in dulu pernah kami tulis di majalah9 : (link: http://majalah9.com/tutorial-jailbreak-iphone-4-4-1/)

2. Matikan iPhone (turn off) dan cucuk usb cable pada komputer.

greenpois0n[4]

3. Buka tool greenpois0n. Tekan prepare to jailbreak (DFU)

greenpoison iphone 4

greenpoison iphone 4[4]

Anda perlu follow instruction dalam greenpois0n. Dan pastikan jari anda pantas menekan kombinasi seperti yang dinyatakan dalam masa yang betul. Kalau tak jadi first time boleh try balik proses jailbreak sampai jadi.

BACA :  Tips berguna untuk pemilik iPhone 4

greenpoison iphone 4[6]

Kalau proses jailbreak berjaya, screen iphone akan memaparkan tulisan-tulisan macam command prompt atau dos pada screen. Hanya tunggu ianya berhenti sendiri dan logo greenpois0n muncul menandakan anda berjaya jailbreak.

Installing Cydia

cydia loader greenpoison

1. Lepas jailbreak, secara automatik iphone akan boot sendiri. Dan anda akan jumpa icon Loader.

2. Click pada icon loader tersebut dan proses install cydia akan bermula. Pastikan anda ada sambungan internet bagi membolehkan download dan install cydia.

cydia greenpoison iphone 4 cydia greenpoison iphone 4[4]

3. Kalau cydia dah berjaya diinstall…maka tahniah anda dah berjaya jailbreak iphone 4 anda sendiri. Selepas ini nak customize macam-macam itu anda boleh belajar download2 file dari cydia.

Bacaan berguna bagi mereka yang dah berjaya jailbreak

1. Ada apa dengan jailbroken iPhone 4 : http://eins.jomphp.com/ada-apa-dengan-jailbroken-iphone-4.html

2. 20 tips berguna untuk pengguna baru iPhone 4 : https://jomphp.com/20-tips-berguna-untuk-pengguna-baru-apple-iphone.html

3. Segala artikel mengenai iPhone di JomPHP : https://jomphp.com/iphone4

4. Blog2 seperti dailyiphoneblog, spiritjb.org, forum modmyi, ithemesky.com dll untuk sumber menarik mengenai iphone.

5. Fanpage JomPHP sebab banyak post pasal iphone di sana : https://jomphp.com/fb

Iklan : Angry Birds Valentine

angry birds valentine

Orang kata tak cukup lengkap iPhone/iPod/iPad kalau tak install game Angry Birds. Game yang sangat berbaloi untuk dibeli full version secara original di AppStore. Sentiasa diupdate dengane extra level dan sebagainya.

Semoga berjaya jailbreak iOS 4.2.1, by the way.

kredit gambar kepada : Simonblog


RELATED POSTS

52 thoughts on “Tutorial jailbreak iPhone 4 ios 4.2.1 dengan greenpois0n

  1. iphone 4 aku hantar g mxs..request RMA

    1. Anta Maxis? Rosak ke bro?

      1. apa jadi dengan iphone ko?

  2. Masih menunggu 4.3 punya version. Sabar dulu. huhu. Angry Birds fever dtg lagi…yuhuu

  3. boleh bgtau nama theme kat video atas

  4. bile la ku berpeluang nk ade iphone ni,e jjejeje

  5. pasan ko pakai live wallpaper android punye tu..huhu.. =P

    1. aah ingat android je ke ada live wallpaper…cool gak style nexus

      1. HEHE aku pun ade iphone interface..kih3.. =p ade org ckp mcm android jailbroken jer..huhu

        1. satu perkara aku sgt minat psl android sbb live wallpaper…cun gak aku jumpa byk2 jenis kat tenet…

          compare tu background iphone yg static dan dull…nasib baik godek2 jumpa la live wallpaper ala nexus…trus aku guna…hahah

  6. Sama cam Anip. Teringan gak wat mcm yg dibgtau kat atas tapi i-phone tadak. Sapa mau sponser sebijik ni.

    1. Mungkin bro boleh try ipod touch, harga 1/3 daripada iphone

  7. […] Tutorial jailbreak iPhone 4 ios 4.2.1 dengan greenpois0n | JomPHP go to the website and play that video . what themes is that and how to install it manually ?? […]

  8. […] This post was mentioned on Twitter by Hilmi Laden, jomphp.com. jomphp.com said: Tutorial jailbreak iPhone 4 ios 4.2.1 dengan greenpois0n http://goo.gl/fb/fNcOP #jomphp […]

  9. camna nak buat icon tu pusing2?

  10. Guna apps nama barrel, cari kat cydia…byk lagi effect lain

  11. lagi satu cmna nak tukar nama telco provider tu? dah guna MiM tp still tak tukar or kena tweak yg lain dulu?

    1. tu aku guna fakecarrier…guna MiM aritu tak jadi

      1. trimas bebyk sbb menjawap semua soalan noob aku

  12. Good… aku sentiasa update psal iphone jb untuk ios 4.2 untethered pon kat http://www.redmondpie.com. 1st keluar untuk mac os dlu… jb terus la pas tu.. hahah…. selang berapa hari, baru keluar untuk win. Kesimpulanya tanpa dev team dari redmonpie dengan Greenpoison; jb dgan unlocking agak mustahil. Kredit untuk mereka kerana melakukanya tanpa mengenakan sebarang bayaran.
    :w00t:
    p/s: percuma mungkin ada agenda tersembunyi.

    1. Chronic Dev team diorang buat greenpois0n free je; diorang buat duit dengan harap pada donation je la…

      xtau la kot2 ada orang or mana2 pihak lain yang fund development diorang ke

  13. What theme are you running?

    1. iNitsua Z Twilight – premium theme with few tweaks from cydia 🙂

  14. From what I can see the tweaks being graviboard, and barrel? Any others?

    Thanks
    Brandon

    1. 5 icon docks…barrel, graviboard…sbsettings, folder enhancer…

      the nexus style live wallpaper and animated lockscreen you can get by installing initsua z twilight free version…the icons, and the other interface you must use initsua z twilight premium theme…

      In Winterboard, just enable and disable some functions of the theme to get best appearance 🙂

  15. Hi, salam suaikelanl =D
    saya adalah org yg baru aje berjinak2 dlm blog ni.

    Pertanyaan :-
    1) Apakah beza di antara wordpress.com & wordpress.org?

    2) Jika saya nak menukar blog sy ke wordpress.org mcm mana caranye ye? Adakah kena mendaftar yg baru?

    3) kalau perlu pendaftaran baru mcm mana dgn semua artikel sy dlm blog lama. Mcm mana nak dipindahkan ke org?

    tqvm 🙂

    1. WP.com bukan self host…kita guna service diorang, free tp byk limitation dan tak best…

      WP.org kita host sndiri…kene ada domain dan hosting sndiri…takde limitation, byk boleh buat…

      post dari blogger.com dan wordpress.com boleh import ke dalam wordpress.org

      1. owwwh, tq

        meaning wp.org ada bayaran yer?

        1) saya kena daftar username baru utk wp.org ke?

        2) mohon tunjuk step by step utk transfer wp.com ke wp.org

        tq again 🙂

  16. Aku dah cuba greenpois0n win_rc5_b2 untuk ipad. Rasanya ada masalah untuk wifi, liputan jadi tak kuat.

    1. Liputan wifi jadi tak kuat? signal jadi brape bar?

  17. Ipod touch 1g boleh x?

    1. Tak pasti lak…guna iOS 4.2.1 gak ke

      1. gne ios 2.1.2 igt nk update ios yg latest ni.
        Kalau ipod touch 1g ios ape yg sesuai n boleh jailbreak x?
        Cam best je jailbreak..

        1. Aku tak rasa iOS 4.2.1 boleh guna di ipod touch 1st gen…sbb beza byk dari segi processor…3Gs ngan iPhone 4 je smooth guna ios 4.2.1

          kalo iPhone 3G xsmooth dan kuat lag…aku rasa ipod touch 1st gen pun sure lag gak

  18. btul le apa yg org slalu ckp ttg selera manusia berbeza2.wlpn aku sgt impress dgn iphone tmbh2 lg dgn customization dlm clip di atas,aku tetap setia pd hp yg guna symbian.mybe aku old-fashion tp that’s the way,aha,aha..i like it! 😆

  19. salam eins bleh tak buat tuto jailbreak untuk ps3 skali???

    1. Takdak ps3 nak jailbreak

  20. apesal nk update 4.2 manually x jd pkai itune..error plak…

    1. Error code brapa? dia kuar error code 23, 44 or 99 for example…

      nk kena tau error code baru bleh troubleshoot…thanks

      1. slm bro..sy nya ipod4g pn error jgk nk update ke 4.2.1..os skang 4.1 penah jb..error no 3194..bleh tlg?

        1. nanti kami up tutorial jailbreak iphone4/iphone 4g

  21. wow….mmg bgus la review ni…aku mmg nak beli iphone ni….tp untuk jailbreak ni…mgkin tak berani…ade sape2 boleh tolong nt…hihih :cheerful:

  22. Aku try greenpoison RC6.1 ni kat Ipad. Ikut semua instruction, tapi tak berjaya. Ada sapa2 yang berjaya buat JB kat Ipad guna greenpoison 6.1 ni?

  23. hyee,,tumpang tnye…video yg dipaparkan kat page ni….yg pasal theme iphone yg dah jb..gne theme apa ek..

    1. iNitsua Z Twilight – premium theme with few tweaks from cydia 🙂

  24. salam…just want to ask ..how to jailbreak iphone 4.3.2 tengah kebingungan ni..thanks eins

    1. upgrade 4.3.3 dan jailbreak guna redsn0w latest

  25. kalo buat ipod 4g IOs 4.3.5 apa ya?

  26. salam… susah nyer nk update version bg ipod touch…
    ada cara tak?

Tinggalkan komen anda