Posted on

Tutorial Jailbreak iOS 6 – iPhone 5, iPad, iPod Touch

jailbreak ios 6

Selepas berbulan-bulan menunggu, akhirnya jailbreak untuk iOS 6 telah dilancarkan oleh Team Evad3rs di laman web evasi0n.com.

Untethered jailbreak ini boleh digunakan pada peranti iOS seperti iPhone 5, iPad Mini, iPod Touch, iPad Retina. Versi iOS yang disokong ialah iOS 6.0, 6.0.1, 6.0.2 dan 6.1.

Update : Evasi0n 1.3 telah ditambah.

Download Evasi0n

box.com
Linux
SHA1: cc0bd166a1480c2a838584b201981db1e45ca411

Mac OS X
SHA1: 4a0e9fb8b5f83fbee5e26d1d7db876cefd09832a

Windows
SHA1: a220bb5fb1ccf5cf1cb666dc03e20ac54890835d

MEGA
Linux
SHA1: cc0bd166a1480c2a838584b201981db1e45ca411

Mac OS X
SHA1: 4a0e9fb8b5f83fbee5e26d1d7db876cefd09832a

Windows
SHA1: a220bb5fb1ccf5cf1cb666dc03e20ac54890835d

RapidShare
Linux
SHA1: cc0bd166a1480c2a838584b201981db1e45ca411

Mac OS X
SHA1: 4a0e9fb8b5f83fbee5e26d1d7db876cefd09832a

Windows
SHA1: a220bb5fb1ccf5cf1cb666dc03e20ac54890835d

 

Tutorial Jailbreak iOS 6

1. Download tool Evasi0n (pilih versi Mac, Windows atau Linux).

2. Cucuk iPhone, iPad, iPod Touch kepada komputer anda menggunakan usb cable.

3. Tutup iTunes dan program2 lain yang tidak diperlukan.

evasi0n jailbreak

4. Buka tool Evasi0n, click pada butang jailbreak dan tunggu proses jailbreak selesai. Biasanya kurang daripada 5 minit.

ipad mini jailbreak

5. Satu icon “Jailbreak” akan muncul di homescreen peranti iOS.

jailbreak ipad

6. Jika proses jailbreak berjaya, anda akan lihat icon Cydia di homescreen iPhone, iPad atau iPod Touch. Tekan icon Cydia untuk melengkapkan proses jailbreak.

ios 6 jailbreak[15]

Selamat mencuba! 🙂

Berpoket tebal? Apa kata donate kepada team Evad3rs atas jasa mereka bersusah payah membuat tool jailbreak ini?

Jailbreak for freedom, not for piracy !!!

Update 8/2/2013 : Evasi0n 1.1

– Selesaikan masalah crash pada weather.app

– Selesaikan masalah boot terlalu lama

best ipad mini

Jika anda sudah jailbreak menggunakan evasi0n 1.0, sila buka Cydia dan update packages seperti dalam screenshot di atas.

Update 9/2/2013 : Evasi0n 1.2

selesaikan masalah timezone

– matikan update OTA

Update 13/2/2013 : Evasi0n 1.3

BACA :  iPad 2 dilancarkan di Malaysia pada 29 April

menyokong iOS 6.1.1

Update : Evasi0n 1.4

– menyokong iOS 6.1.2


RELATED POSTS

57 thoughts on “Tutorial Jailbreak iOS 6 – iPhone 5, iPad, iPod Touch

  1. senangnya… tak perlu masuk DFU mode sume.. hoho… will try, tomorrow. 🙂

    1. dah siap install then mana nak dapat ‘installer’ ? harap blh bantu, saya noob 🙁

      1. nak installer ke installous?

  2. iphone 3gs boleh upgrade ke ios 6?

    1. 3gs macam xde sebarang benefit kalau upgrade ke ios 6

      kalau skang pakai ios 5.x yang dah jailbreak, boleh teruskan guna

    2. smooth lg kot dari 5.1.1.. aku pakai 3gs.. so far xda mslh..

  3. iphone 4s ios 6.0.1 boleh pakai evasi0n kan?

    1. boleh jer,tools evasion support..

      iPhone 5
      iPhone 4S
      iPhone 4
      iPhone 3GS
      iPad 4
      iPad 3
      iPad 2
      iPad mini
      iPod touch 4
      iPod touch 5

  4. Kenapa takleh nak install sbsetting, barrel, iconbounce selepas jailbreak? ke sistem tengah busy sekarang. atau kena install benda lain dulu sebelum install sbsetting dan lain2 tu

    1. byk repo cydia yg down akibat massive traffics lepas evasi0n release

      try again later

  5. untuk unlock lak mcmna ye?..boleh buat tutorial x..

    1. unlock device apa? kalo 3gs, iphone 4, better stay guna ios 5.x je

      1. aha..still guna 3gs..teringin gak nak upgrade..hehehe..

        tp kalau mcmtue..better stay je la dulu..later cari phone lain..

  6. Saya masih gunakan ios 5.1(jailbreak), kalau saya update pakai itunes ke 6.1 then terus jailbreak pakai evasion ni boleh ke?

    1. Recommended; backup files2 penting, buat clean restore ke iOS 6.1

      then baru jailbreak pakai evasi0n

      sbb biasanya akan ada masalah device yang telah jailbreak nak upgrade version ios baru, sebab tu recommend buat clean restore

  7. Dah Siap Jailbreak..Then kat mana Installous?

  8. kenapa yer when dah nak guner jb evasion dier asyik suroh remove password itunes……walhal itunes dah pun close…..aku guner ip4 ios6.01

    1. remove password lockscreen tu masa nak guna evasion

      password itunes rasanya takde kaitan, aku buat straight je no prob

      1. ok done….success with my ipad n ip4…..arigatiooo……eins u ada ke source cydia yg perlu ada for iphone……installous pun xleg guner lagi

        1. cydia.iphonecake.com alternative

  9. cmna nk donlod instalous ???
    xley pon add http://cydia.hackulo.us

    1. Installous dah bungkus

      1. bro eins camner nak delete cydia utk jb evasion ni?aku punyer cydia tak boleh detect aper2….cydelete pun aku xsempat nak install..restore balik ok ke

        1. Xperlu delete cydia

          Boleh je kalau nak restore dan jailbreak balik

        2. kalu nk restore blh restore direct kat itunes ke admin atau guna ipsw & tinyumbrela.. konpius

  10. gan boleh tw gak, nih web agan bikin pake apa..
    wordpress.com, joomla atau wordpress.org
    keren gan. trims

  11. Kalu iphone 4 dia nak juga minta remove password dkt i tunes mcmne ye

  12. Nak Tanya kalo jailbreak amid byk space ak?

  13. – matikan update OTA… lepas ni dah x blh update direct melalui ota la kan admin..

  14. Dah dapat Cdya icon tu..masalahnya kalau jb sebelum ni kita Akan install icon installaous tu tapi sekarang nak install apa plak. Dah banyak komen Kat atas Tanya tapi tak jawab pon

    1. admin dah jawab dah..cydia.iphonecake.com

  15. fon aq ,npe x bley install appcake ?? ad mslh ke

    1. cydia.iphonecake.com repo

  16. boleh digunakan pada iphone 4 tak,harap dpt penjelasan

  17. Saya pkai iphone 3gs ios 5.1(jailbreak), then kalau saya upgrade pakai itunes ke 6.1 then jailbreak pakai Evasi0n ni bole ke? saya risau phone saya kena unlock pulak nanti.

    1. 3gs better stay ios 5 je…lagipun kebanyakan 3gs ada masalah unlock nanti sim x detect la apa la…better 4s dan 5 je pakai ios 6

  18. Macam mane nak settle masalah NO SERVICE kat iphone 4 sy ni? Dah upgrade ke ios 6! Line coverage kejap ade kejap xde! Help me…

    1. dah cuba restore balik?

  19. boleh digunakan untuk iphone 4

  20. da try tapi dia takley detect com.applr.mobile.intallation.plist..ape tu ek?

  21. admin, ip4 running ios6.1.2, dah install cydia.iphonecake tp xder ape2 pun…assist pls 🙁

    1. done! ok dah admin..tq

  22. Klau jb waranti x kaver ke?

  23. kenapa nak update OS problem ye? state that … something to do with the connection error..

    1. Update OS pakai apa? Itunes?

  24. tgh buat selepas stage 1 dia tulis waiting to reboot. tapi senyap jer, di ipad pulak ade gmbar usb smbung itunes. kenapa ek jadi macam tu? itunes semua dah tutup di komputer.

    1. jailbreak ipad 2,3,4 ? ios berapa?

  25. […] Untuk menggunakan Cydia, anda perlu jailbreak terlebih dahulu iPhone anda. […]

  26. […] iOS tanpa jailbreak tidak lengkap kerana kekurangan banyak fungsi yang sepatutnya sudah ada secara default sejak awal lagi. Apple pula agak degil dan ego kerana enggan menambah fungsi yang sudah lama di-rekues oleh pengguna iOS. Konon iOS masih lagi the most advanced operating system…meh. […]

  27. salam eins xde care ke nak downgrade os 6.1.3 ke 6.1.2..

  28. ios 6.1.3 jailbreak dah ade

    1. macam mana nak jailbreak 6.1.3

    2. bole bg link utk 6.1.3?

  29. kalau jailbreak bukan terbatal warranty ke ?

Tinggalkan komen anda