Posted on

Tutorial install Windows XP, Vista dan Seven menggunakan usb pendrive

 

Salam! Dah lama saya buat benda nie sejak 2009 lagi tapi terlupa file save kat mana. Hari ini tiba2 terjumpa file2 dan screenshot yang saya save dulu, terfikir ada baiknya kalau kongsi dengan pembaca semua.

Walaupun screenshot dibuat pada tahun 2009 namum ianya masih lagi relevan dan saya rasa ramai lagi yang tak tahu cara ini sebenarnya.

Cara ini membolehkan anda install windows xp, vista dan seven ke dalam pendrive. Sesuai digunakan jika anda mahu format nebook, ataupun pc/laptop mempunyai kerosakan pada pemacu dvd drive. Lagipun, install windows menggunakan pendrive jauh lebih laju berbanding guna CD/DVD tak sampai 10 minute boleh siap (di komputer saya).

Tool2 yang digunakan dalam video tutorial tersebut:

Windows 7 USB Download Tool

Tool official daripada Microsoft kemudian dijadikan open source; boleh didownload di http://wudt.codeplex.com/ dan hanya boleh digunakan pada Windows 7 ISO yang sah sahaja. Versi edit, windows vista atau windows xp tidak boleh digunakan pada tool ini.

Kelebihan; mesra pengguna dan sangat laju.

Wintoflash

Tool 3rd party untuk menyediakan installation windows xp, vista dan 7 di dalam usb pendrive. Cara menggunakannya mungkin mengelirukan sesetengah pengguna jadi refer pada tutorial untuk lebih memudahkan kefahaman.

Download Wintoflash : http://wintoflash.com/home/en/

Pendrive/External Hard Disk

Minimum saiz pendrive yang diperlukan ialah 4gig. Tidak digalakkan buat pada external hard disk sebab bila format guna tool ini semua data akan hilang dan juga transfer rate jadi sangat lembab.


Kalau ada masa saya buat tutorial slipstream service pack dan juga tutorial install ubuntu. Lama gila dari tahun 2009 simpan sekarang baru ingat nak publish.


RELATED POSTS

BACA :  "Cuci" windows anda dengan CCleaner

29 thoughts on “Tutorial install Windows XP, Vista dan Seven menggunakan usb pendrive

  1. aku selalu guna wintoflash..lebih mudah bagi aku la..aku ada buat tutorial gak pasal ni..kalau nak tengok bleh la datang sini
    http://www.zuarxpdc.com/2010/03/cara-format-komputer-menggunakan-usb.html

  2. huhu dah lama cari tutorial ni, nice!

    Terkini : Lagu Untuk Blogger Dari Band HUJAN

  3. Bro kalau install pakai SSD memang tak boleh ek ?

    1. Bleh kot…aku xpenah try kat ssd

  4. Yang pasal Windows 7 USB Download Tool kan, aku ada download ISO window 7 tapi bila dah browse dan tekan next, dapat message not a valid ISO.

    macam mana nak solve ek?

    1. Means iso ko tu bukan official/oem/retail…

      dlm case nie ko kene guna wintoflash…pastikan mount iso tu dulu then baru select source folder guna wintoflash

  5. aku pn ade wat gk tutorial ni.tpi gune software 3rd party yg len. ni haa : http://goo.gl/EHC4Y

    1. winsetupfromusb? aku gna gak dlu tp interface tak best dan memeningkan…

      so far wintoflash ngan tool microsoft lg terbaik…

      anyway nice blog, keep on blogging 🙂

  6. aku pkai wintoflash.. pkai usb mmg lg cepat dr pkai cd.. good.. good..

  7. WIndows 7 USB pernah guna. pasni boleh try wintoflash lak

  8. Wah,saya masih lagi kurang faham tentang hal-hal macam ni.Lepas ini akan cuba belajar dengan lebih mendalam.

  9. TQ. Buleh menerai wintoflash pulak lepas nim 😉

  10. dah lama tau benda ni sbnarnya.. tapi blum penah buat lagi.

    tapi semalam ada member mintak tolg format..tp dvd-rom rosak. tu yg cari blk guna pendrive ni..

  11. Ada cara tak camner nak add software-software dan microsoft office masuk dalam windows melalui USB then terus format, pastu tak perlu install lagi dah software tersebut di pc? 😆

    1. Betol gak tue kalo leh slipstream software skali sudaa menarik. Sbb dlu penah ada windows Xp Lanun siap dengan software.

  12. mengapa ketika saye menginstall win 7 di netbook . BSoD seringkali datang menyerang ? apakah punca masalah saya ? :alien:

    1. Hardware prob mebi tak pon bad sector. apa msg BSOD tue?

  13. Yang ini lagi senang faham. Terbaek!

  14. wintoflash paling senang gune..nice guide 😉

  15. langkah yang pilih pilih win 7 iso sebagai source file tu kenapa sya x dpt jumpa?kena downld bnda tu dulu atau apa erk? sya mengunkan windows 7 starter dlm buat bnda ni…

  16. salam..klu guna Windows 7 USB Download Tool saja tanpa win to flash bley x??

  17. salam,kalau kt skrin pc ada tulis “you may be a victim of software counterfeiting” apa maksudnya ya?apa yg harus saya buat?tq. :angel:

    1. kena jadikan windows tu genuine lah…windows apa nie? xp ke vista ke 7?

  18. Terima Kasih JOMPHP!!!!! :3
    Akhirnyaaa BERJAYA!
    Mission Accomplished

  19. […] 2. Cara install Windows XP, Vista, 7 guna USB Pendrive – tutorial video […]

  20. hai prob aku lak laptop aku takde boot order utk usb flash drive…mcm mane tu

    1. cuba check dalam bios. biasanya laptop model 2007 ke atas dalam bios ada support boot usb flash drive

Tinggalkan komen anda