Posted on

Tutorial install Google Chrome OS dalam virtual machine

Screenshot (09h 48m 42s)

Dua tiga hari lepas saya telah mendownload chrome os dalam bentuk vmdk dari laman torrent. Kemudian, saya telah berjaya menggunakan chrome os dalam bentuk virtual machine dengan menggunakan perisian virtualbox.

Buat masa sekarang, chrome os masih belum siap sepenuhnya, tiada apa2 yang menarik boleh anda guna. Bagi mereka yang berminat untuk melihat dan mengetahui bagaimana cara chrome os berfungsi, bolehlah mencuba tutorial saya ini.

Anda perlu download chrome os dalam bentuk vmdk; http://www.mininova.org/tor/3169355

Kemudian, anda juga perlu perisian Virtualbox untuk menggunakan chrome os didalam virtual machine. Download virtualbox.

Selepas install virtualbox, buka virtualbox dan ikut langkah2 berikut untuk menggunakan chrome os.

chrome os

Kemudian, tekan file > virtual media manager > add > pilih chrome os vmdk.

chrome os

Selepas itu, tekan new > create new virtual machine. Pada bahagian name, isikan nama yang anda mahu, pilih operating system linux dan version ubuntu.

chrome os

Pada bahagian memory, pilih jumlah yang anda mahu allocate untuk virtual machine. Saya pilih 512MB.

chrome os

Pilih untuk menggunakan existing hard disk; chrome os vmdk. Selepas itu tekan finish.

chrome os

Anda berada di fasa terakhir. Pilih chromium dan tekan start.

image

Pada bahagian username, masukkan mark dan password tinggalkan sebagai blank.

image

Tahniah. Anda telah berjaya menggunakan Chrome OS yang baru di peringkat awal pembinaan. Saya harap anda boleh explore sendiri option, serta fungsi2 di dalam chrome os ini.

Jika anda memahami tutorial ini, bermakna anda mampu menggunakan pelbagai jenis os lain dalam bentuk virtualization seperti Ubuntu, Fedora dan Open Suse. Senang sahaja bukan? haha.

Selamat mencuba! πŸ˜€


RELATED POSTS

BACA :  Mengembalikan Start Menu pada Windows 8

26 thoughts on “Tutorial install Google Chrome OS dalam virtual machine

  1. wah superb..will try it out..

  2. tengok previu memang menarik…tapi takde ape yang istimewa melainkan interface yang sungguh simple.
    .-= finalcross´s last blog ..11 best online video converters. =-.

    1. Chrome os bukan ntuk multimedia dan gaming…ntuk mereka yang keje dia ari2 online je…main facebook…twitter…buat keje pun pkai google docs…nak tengok video buka youtube..gitu ler
      .-= EiNS´s last blog ..Tutorial install Google Chrome OS dalam virtual machine =-.

      1. da kalu main dota ke cs ke..x sesuai la eh?

        1. Tak sesuai langsung…haha
          gaming paling best kat windows la

    2. Chrome laju… tapi ak lagi suka opera
      .-= Jimmy MRR2´s last blog ..How to make website like ebay? =-.

      1. Well, opera ada unite…chrome pulak siap nga OS sendirik

  3. yang ni baru peringkat awal kan? da try kat virtual box dan mmg simple je. yang loading 7 saat tu belum berjaya sepenuhnya. Dan perasan cuma ade lain sket kat bucu kiri atas os tu je. :biggrin: Tp nasihatkan kalo amik kat download vmdk kat torrent jangan pakai akaun gmail yang betul. create r baru ntuk saje wat test sbb takut kena hack. btw nice tutorial!

    1. Maybe ada risiko kena hack tuh…aku guna akaun test gak masa try chrome os nih…

  4. salam..saya kurang faham..apa itu virtual box?..n juga apa itu vmdk?..

    1. virtual box tu virtual machine. cth awak dah guna win xp. dengn virtual machine, boleh install satu lagi win dalam tu. dia running macam software.
      .-= cyberfly´s last blog ..JomHosting =-.

      1. vmdk tu file vmware player yang mengandungi OS…bleh guna ntuk virtualization

  5. Ini bermakna tak rugi google beli youtube.walaupun tahun lepas youtube untung seposen je. :shocked:
    .-= safar´s last blog ..faizalehsan.com digodam razmataz =-.

    1. Siyes? Tahun lepas YouTube untung seposen je? :-O

      1. sebenarnya tak untung langsung. rugi banyak la.

        1. Owh ye ke? Abih tu, amnde la tujuan mereka bertahan. Bagai lilin yang membakar diri. huhuh..

        2. Mana tahu dalam beberapa tahun lagi dapat untung besar…Google kan kaya raya…ada lah marketing strategy diorang tuh

  6. Memang nice saya try haritu cara ni… laju pun laju =)
    .-= annamir´s last blog ..Indahnya Dhuha Itu! =-.

  7. EiNS~!!
    macam mana nak dapat start logo black n white mcm pic kat atas tu?
    orb black n white…

    1. Itu ko kena replace explorer.exe dengan custom punya…kena take ownership dulu
      .-= EiNS´s last blog ..Aku perlukan komputer baru… =-.

  8. kat mana boleh download chrome os ni selain mininova ?

    1. Ada orang upload kat rapidshare/megaupload…google je “chrome os vmdk megaupload”

  9. bleh tak install freebsd dalam virtaul box?

  10. :alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: 😎 :devil: :dizzy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: :heart: :kissing: πŸ˜† :ninja: :pinch: :pouty: πŸ™ :shocked: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: πŸ™‚ :tongue: :unsure: :w00t: :wassat: :whistle: πŸ˜‰ :wub:

  11. bro..boleh x kalo nk install windows 7 dlm virtual box ???

Tinggalkan komen anda