Posted on

Tutorial menggunakan domain percuma dari zonestraits untuk blogspot

domain-names

Merujuk kepada perkara diatas, tujuan saya menulis tutorial ini adalah untuk mengajar cara2 mendapatkan domain percuma dari zonestraits.com dan menggunakan domain tersebut untuk laman blogspot anda.

Ok, saya bagi contoh supaya senang difahami.

Saya ada buat satu blog, http://einstheme.blogspot.com menggunakan blogger.com. Tapi, nama domain blogspot itu common sangat, saya tidak berapa suka. Jadi, melalui zonestraits.com saya mendaftar domain percuma dan ada beberapa pilihan domain lain seperti nama.via.my,  nama.opensource.my dll. Saya pilih dan daftar domain einstheme.via.my.

Selepas itu, apa yang saya buat ialah mengubah setting url asal blog saya, http://einstheme.blogspot.com kepada domain baru, iaitu http://einstheme.via.my. Blog tetap sama, masih menggunakan blogger.com, tetapi dengan domain lain dan bukan lagi blogspot.  Caranya agak ringkas, mari baca deh 😉


Pertama sekali, buka zonestraits.com, daftar domain yang anda berkenan.

einstheme

Selepas daftar, pilih service Zone Management – A, AAAA, MX, CNAME & TXT Resource Records.

einstheme2

Dalam DNS management, Type > pilih CNAME (Canonical Name) dan Data > masukkan ghs.google.com. Kemudian save.

einstheme3

Ok, langkah seterusnya kita tukar domain blogspot kepada yang baru ini. Masuk blogger.com selepas itu pergi settings blog anda > tekan pada tab publishing. Tekan switch to custom domain.

einstheme4

Masukkan domain baru – contoh: einstheme.via.my (rujuk screenshot)

einstheme5

Ok, save setting. Sekarang cuba view blog anda menggunakan domain terbaru itu.

einstheme6

Sudah berjaya. Senang sahaja bukan? Jika anda mahu menggunakan domain .co.cc caranya adalah lebih kurang sahaja. Trial and error sampai berjaya.

Ok, untuk tujuan SEO domain baru anda, saya cadangan submit domain baru anda ke beberapa search engine. Anda boleh cuba submitexpress, contohnya.

Jika anda mengikuti tutorial ini dan mengaplikasikannya di blog anda, sebarang bentuk kredit kepada JomPHP amatlah digalakkan. 😉

BACA :  Facebook Desktop for Windows/Mac

Selamat mencuba. 🙂


RELATED POSTS

64 thoughts on “Tutorial menggunakan domain percuma dari zonestraits untuk blogspot

  1. Request dari crinsomsoul, kebetulan aku takde idea nak tulis artikel 🙂

  2. Haha terima kasih kerana mejelaskasn semuanya. Aku tak tau kat zone management. Lega sikit dpt domain baru…

    Tim´s last blog post..Banner Designer Pro v3.0

  3. info yang menarik..
    trimas sebab bgtau..

    Jaws´s last blog post..Tolong Saya Buat Survey Sikit…

    1. Ok, tq coz bgtau 🙂
      Lebey kurang sama je kan?

  4. nice one…
    aku penat pk nk wat aper domain yg aku daftar aritu… 😉

    1. aku dah berbulan2 x login zonestraits…daftar domain sia2..

      Pas check blik, tulis tutorial ni…skarang ni aku dh redirect smua blog blogspot aku ke domain via.my

  5. Eh, nape xleh masuk einstheme nih? sblom ni ok je?

    bandwidth expired??? aduih…x faham..

  6. cool bro…
    tapi dot co dot cc lagi cantik kan?
    hohoho

    loque´s last blog post..Hosting Domain baru?

    1. Aku lagi suka .via.my hehe…

  7. nak tanya bole xkasi info pasal yg ada google buat system baru kat search engine yg dia bagi warn pasal malware bile akses kat website2 kite pergi..sebab semalam aku kena..mati2 aku ingat kena serang virus or malware..hope bole buat artikel pasal ia..
    lagi 1 apsal putera.com/tanya xleh masuk korank tau xsebab musababnye..thanks again

    1. Google malware notification…dah lama dah google implement nie..

      dia akn appear bila ko visit site yang disuspect sbgai malicious..jgn risau..coz google akan protect korang dr browse website malicious nih..

      emm putera dah lama down…tatau la apa problem..

  8. owh ye ker dh lama implement..tapi yg kelakarnye masa aku kena tuh semua website2 aku pegi xbole masuk lowyat forum pun xleh facebook pun ( kire klik melalui google la)..bole kate semua dia block tapi lepas tutup browse baru ok balik..tuh yg aku takut tuh..kena serang ke apa..

  9. aku da lama gune blogspot.. tp bende baru tahu… thanks for the info..

    1. bkan kedaigambarku itu guna wordpress ke?

  10. huhu..
    aku pun ada blog yg guna zonestraits

    http://flip9.via.my

  11. waa..bleh try ni..thanks for info.. 😀

    1. ok sama2…haha jom try 🙂

  12. Hey, Boleh Tak Aku Ubah Suai Post Ni Jadi Bahasa English Kat Blog Aku? (Nanti Ada Aku Letak Website Korang Dlm Post Tersebut)(gambar mungkin aku buat sendiri)

    Tim´s last blog post..How to watch Youtube Live for FREE!

  13. Ok, buat la…asalkan ada kredit sudah…

    ni stengah orang men rembat je tanpa minta kebenaran, adeiii…

  14. Terima Kasih! 😀 Senang Sikit Nak tunjuk Kawan Aku kurang paham BM, Cam Mane Nak Tukarkan Blog die.

    Tim´s last blog post..How To Use Zonestraits For Blogspot (Free Domain)

  15. eins..
    hamba ingin bertanya..
    bolehkah kita amik domain free nih letak di hosting yang kita beli?
    kalo ade boleh terangkan cara nak letak?
    hehe..
    sekadar ingin tahu..

    Jaws´s last blog post..Layan Role Models Movie

  16. npe ble view blog tokleh ek?? :pinch:

  17. blog mana tu?takleh camne?try cite detail skit 😉

  18. xberkesan utk publish
    hm…kempunan lah aku utk gne domain percuma
    :dizzy:
    nme pn percuma..pdn muke :tongue:

    N.I.S.A´s last blog post..Buat Page Baru

    1. Apa masalah time nak publish? Boleh cerita detail sket x?

      1. save tu boleh tapi ble view kuar open DNS….

        1. cuba republish sekali lagi? ada time tu dia jadi delay sket baru domain tu aktif…

          tp most of the time, terus boleh pakai domain baru tu…

        2. ptt r, slh roll

          aq roll slain CNAME…

          tula xbce jelas2 g.kabut tol
          huhu
          sowi :wassat:

          N.I.S.A´s last blog post..Buat Favicon

  19. aku pelik r, npe gamba aku yg nie ek?cmne nk edit photo aku nih?
    entah mne tah ade pic nih.
    plik :pinch:

    N.I.S.A´s last blog post..Buat Page Baru

    1. Edit gravatar ke? Masuk kat gravatar.com boleh edit gambar tu 😆

  20. em…cmne nk transform ke wordpress plak…

    1. wordpress? wordpress.com ke apa wordpress host kat mana ni?

  21. ni blog saya…www.xxbintanghatikuxx.wordpress.com…

    1. Oh ini kena point nameserver…dah daftar url zonestraits ke belum? kalau dah bgtau k nanti nak forward kat admin zonestraits…

      EiNS´s last blog post..Cara disable Facebook & Friendster email notification

  22. dah…bintanghatiku.via.my

    1. setau aku wordpress.com takleh guna custom domain sendiri untuk yg percuma.kl nak jgk kena bayar kat wordpress.com

  23. Alhamdulillah..thanks bro..
    betul la..memang jadi pun..
    blog aku dah jadi via.my jugak skrg..

    thanks a lot..

  24. Wow…
    Alhamdullilah…
    terima kasih banyak2…
    baru laa cantik saya punya address domain… :biggrin:

    Awe’´s last blog post..Event Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2009

  25. salam…ni antara contoh guna doain free tu
    http://wazy.inter.net.my/ thaks you yer coz bg tutorial

    1. hahah…sama2…
      x rmai gna domain inter.net.my rmai prefer via.my

      1. erm btol tu..trimas tuan tanah..aku dah berjaya dapat domain free ni hehe ni dia http://brotherskl.via.my 😆

        broSKL´s last blog post..TerBaek Wok ada 3 eBuku Percuma buat pembaca blog ini

  26. Aku dh try guna domain .via.my, ada kelebihan dan kekurangnya sendiri.. kekurangan yg ketara, kadang2 ada visitor tak blh buka blog kita tu sedangkan pada masa yg sama kita blh, dan rangking alexa juga tidak terindex, just guna via.my. Tp kelebihannya, mudah mendapat rangking di google.com.my dan domain yg kelihatan agak menarik.. Sekarang ni dah ramai org guna sebabkan rangking alexanya dah naik mendadak.

    1. Ni cth domain yg menggunakan via.my, http://kristal-mutiara.via.my/ , malah mempunyai rangking yg bagus di google, yahoo, dan msn dengan tarket keyword yg ditetapkan di blog tersebut.. 🙂

  27. terima kasih dpt gak aku tukar blogspot ni
    muhahahaha :biggrin:

    adzrollz´s last blog post..

  28. thanks kpd admin blog ni…mmg mnjadi… :biggrin:

  29. Salam ..
    sorry saya newbie lagi pasal blog…
    nak tanya..via.my ngan co.cc saya buat jadi..Thanks ya..

    kalo beli domain www.*****.com saja untuk blogspot camna plak ? hosting tak..domain saja..pakai hosting blogspot..

    Url fowarding, Cname mmg setup sendiri ka depa yg wat ?

    kat mana agak2 yg best kalo beli domain dot com saja ?

    tolong saya nak tahu…
    Thanks..

  30. dengan DNS sekali ? camna ek…

    1. Kalau beli domain .com or .net or whatever boleh je guna ntuk blogspot…

      cara setting lebih kurang via.my tu je, senang gila…

      kalo nak beli domain je, boleh beli ngan hosting provider, see here; http://malaysiahostingreview.net

  31. nape mane2 blog yg pkai domain via.my sume xleh nak bukak ek?msti server not found jer yg kuar…
    ade cara x utk elak…

    1. Kadang2 je tu dia jadi server not found…nak buat macamana benda free mesti ada problem dia tu…

      cara2 nak elak ialah beli domain .com/.net/.my dll bajet dalam rm30-rm100 sahaja ntuk setahun
      .-= EiNS´s last blog ..Aku memang sibuk dan tiada masa update blog =-.

  32. Kalau sudah ada domain sendiri tidak mengapa.lebih baik cuba cara diatas dahulu.sebelum beli domain.

  33. Bagaimana pula jika pakai byethost5.com hosting percuma.boleh pasang wordpress dan tema sekali.seperti beli domain dan hosting.

    bagaimana nak tukar byethost5.com kepada via.my atau co.cc ?
    .-= safar´s last blog ..bidvertiser mesra dengan penerbit =-.

  34. Terima kasih dengan info yang anda sampaikan. Sangat menarik dan mudah untuk di fahami
    .-= Muhammad Zikriyyah Fadhlillah´s last blog ..Pendahuluan =-.

  35. trima kasih ats maklumat ini.saya ingin mencuba kesudahannya

  36. alamak sekarang ni dh tak free lak…huhuhuh
    terpaksa ubah balik ke blogspot :silly:
    .-= adzrollz´s last blog ..>>>>>>>>>> =-.

  37. kalau dah guna,masa untuk load blog seperti biasa atau lebih cepat?
    .-= Piston Pecah´s last blog ..[Filem] Kamsah – V3 Samseng Jalanan =-.

  38. mohon bertanya…
    saya da ikut langkah di atas..
    tp saya stuck kat bahagian tab publishing tu..
    kenapa bila sy isi domain,dia suruh isi profile cthnya macam alamat yang detail dan no telefon..
    sy tgk at atas xda pun..
    klu xisi,xley proceed..
    heehee..
    minta tlg yer,,

  39. cam na nk buat blog.wordpress.com jadik .co.cc
    saya try x leh pown..
    pas tu kena domain mapping ape tah…

  40. Baru je bukak web ni, nampak gaya nya diorang nak wipe out semua free subdomain…

    dan open untuk paid version je…

    Google free dns hosting, dapat lak http://www.hosterbase.com offer free dns hosting, tapi kena ada domain sendiri la…dan point ke server diorang…baru boleh manage domain kita tadi…

  41. Avrupa Sa� Ekim Merkezi…

    Avrupa Sa� Ekimi Merkezi / Avrupa Hair Center – Sizi sa�lar�n�za kavu�turuyoruz… Sitemizi ziyaret edin – http://www.avrupasacekimi.com

  42. Ukash T�rkiye…

    G�venli Ukash i�in yeni adresiniz – http://www.ukashdeposu.com

  43. …Recommended websites…

    […]I am not positive where you are getting your info, however good topic.[…]…

Tinggalkan komen anda