Posted on

Tukarkan tulisan rumi ke jawi dengan Ejawi.net

چوبا تكا اڤاكه مقصود توليسن اين؟كالاو نق تاو،توليسن اين دتوليس مڠڬوناكن ويب بيسد رومي تو جاوي چونۏرتر.

Anda boleh faham tulisan ni?Sebenarnya tulisan tu diconvert dari tulisan rumi ke tulisan jawi,bukannya menggunakan keyboard arabik.

Ni tulisan rumi bagi ayat diatas:

Cuba teka apakah maksud tulisan ini?Kalau nak tau,tulisan ini ditulis menggunakan web based Rumi to Jawi converter.

Untuk mencuba web based Rumi to Jawi converter,kunjungi web ini :

http://www.ejawi.net/converter.php

Cara menggunakan :

1.Download dulu file INI

2.Install file setup.exe

3.Masukkan teks

4.Tekan Convert

Selamat mencuba 🙂


RELATED POSTS

BACA :  Malaysian Free DNS Hosting

89 thoughts on “Tukarkan tulisan rumi ke jawi dengan Ejawi.net

  1. baguih nih… thanks

    1. mztilah baguih..

      1. Apekeheh ?!

  2. nice info bro.. keep it up!

  3. mmg best converter nih..tahniah kepada penciptanya 🙂

  4. x de software yg leh download ke pc ker… susah ar klu x de internet…
    ade sape leh bantu..?

    1. aku tak fhm sebenarnya maksud ko “download ke pc ker” tu..boleh terangkan tak?mana tau boleh membantu 🙂

    2. betol2..yang nie kena bkk tenet bru boleyh convert..software yang install kt pc ada x?yang x payah bkk tenet dah

  5. b’guna btol..hikhikhik..
    nk mencuba ni..=)

  6. asyik skali!!

    nedi´s last blog post..

  7. naper xleh nak install kat vista? ;-(

  8. Yeke…ingatkan boleh? apa msg dia kata?

  9. terima kasih!!!!!!!!! aku suka benda2 camni!!!!

  10. salam.camne nak download software translate nie?apa nama sofware 2? :angel:

  11. salam.sekarang website software tu tgh down, sbb domain expired.so tak dapat la nak download software tu. 🙁

  12. salam..mcm mana nak instal file setup

    1. Tekan setup.exe dan dah boleh install 🙂

  13. salam…website ejawi ni dah xleh convert…ader saper2 ader cadangan camne nk convert rumi ke jawi x?pleasee..saya ader assignment nk kene wat dalam jawi..buntu ni..baru siap taip in rumi pastu nk convert x leh.. :cwy:

  14. mana nak cari setup2,saya kenabuat ringkasan pembelajaran ni

  15. tak der keluar setup exe pun?..

  16. naper tak dpt downlouad gak…

  17. bilah masalah downlouad ni blh selesi?..

  18. Minta maaf kami xdpt tolong, website ejawi.net dah kena suspend oleh mesrahosting…

    sekarang website tu masih lagi down dan tidak tahu bila baru akan online balik…

    jika awak nak file setup boleh download link di bawah, saya x sure cara penggunaannya tapi awak boleh cuba…

    http://einsync.googlepages.com/kbjawiv2.zip

    1. Ok ! :briggin: stupidoo !!

  19. melepak di tepi jalan.

  20. salam semua dan eins..
    ni aku dah check laman ejawi.net..
    dah ok..
    ni yang latest cara guna dier..
    downlod http://ejawi.net/v3/download/kbjawi3.0.zip
    pastu diorang rekomen guna laman ni plak kalo nak convert..ni laman dier http://www.ftsm.ukm.my/jawi/
    bawah ukm..
    kalo x reti guna,dlm laman tu ader tutorial dah..xkan nak semua eins jawab kot..heheh 😎

  21. tekan convert kat mne?? :biggrin:

  22. Gonna bookmark this, kudos man

  23. I knew I had been correct. My friend and I placed a bet about which website was superior. I thought your webpage was much better produced, but she believed this post on trendy style ideas was much better. We rounded up 5 family memebers who had not observed possibly web site prior to to study them every a lot more than. Majority chose your internet site. Thanks for maintaing an excellent website.

  24. salam….ape kabar????
    salam pkenalan kpd smua…!!!!! :unsure:

  25. betul2 membantu..mudah cepat..terima kaseh banyak2

  26. BOLEH TOLONG SAYA TAK SAYA TAK BERAPA TAHU JAWI :biggrin:

  27. la..poi jo kat sini http://www.jawi.ukm.my/default.aspx kan senang..terus translate mcm google translate..
    orait 😉

  28. mcmna nk dwonloder kamus jawi ke rumi

  29. kna belajar sb dgn belajar lh baru ad ilmu

  30. bro nak tanya.. macam mana nak setting tulisan tuh jadi font jawi/arab … dia jadi tanda soal (???????) bila paste dari word…

  31. bagus btul lha…. :heart: :wub:

  32. nok wak mnde :alien: :angel: :angry: :blink: :blush: :cheerful: 😎 :cwy: :ermm: :face: :getlost: :biggrin: :happy: 😆 :ninja: :pinch: :pouty: :sick: :sideways: :silly: :sleeping: 🙂 :tongue: :unsure: :wassat: :whistle: 😉 :wub:

  33. mcm mana nk buat

    1. enter your message here…

  34. saya terpejun melihtnya

  35. bla2 hahahahah … saya terpegun melihatnye

  36. selamat hari raya

  37. mane tulisan jawinye … kalau x de x leh wat keje

  38. Jom lawan sape paling bnyk 🙂 :devil:

  39. saya ingin menukar nama facebook saya menjadi jawi

  40. :angel: terbaik :wub:

  41. susahnyer bahase jawi ni kan klau tak tau..hahahah :ermm: :silly: :heart: :angel:

  42. senangjerr tulisan jawi ,dulu memanglahh susah tapi sekarang senang sangat tauu. :biggrin: :heart: 🙂 :cheerful:

    1. macam mana nak dwonloder kamus rumi ke jawi :angel:

  43. message brow…. :ermm: :angel: :sideways: :silly: :sleeping: :angry: :blink: :blush: :cheerful: :w00t: :unsure: :tongue: :wub: :biggrin: :pouty: :sick: :sick:

  44. ade x translate dari rumi ke jawi selain daripada E jawi :angel: :wub: :heart:

  45. ڤابيلا اندا ﴿محمد﴾ سوده تياد ننتي کڤد سياڤاکه يڠ اکن کامي تاڽ ستياڤ ڤرسوالن يڠ تيمبول ننتي؟.\”کمودين رسول الله صلى الله عليه وسلم برکات: \”دڠرله ڤارا صحابةکو، اکو تيڠݢلکن کڤد کامو سموا جالن يڠ بنر دان جالن يڠ ترڠ، دان تله اکو تيڠݢلکن کڤد کامو سموا دوا ڤنصيحة يڠ ساتو درڤدڽ ڤنداي بيچارا دان يڠ ساتو لاݢي ديام سهاج. يڠ ڤنداي بيچارا ايت اياله اي-قرءان دان يڠ ديام ايت اياله موت. اڤابيلا اد سسواتو ڤرسوالن يڠ روميت د انتارا کامو، مک هندقله کامو سموا کمبالي کڤد اي-قرءان دان حديث-کو دان سکيراڽ هاتي کامو ايت برکراس مک لمبوتکن دي دڠن مڠمبيل ڤڠاجرن دري ماتي

  46. ڤابيلا اندا ﴿محمد﴾ سوده تياد ننتي کڤد سياڤاکه يڠ اکن کامي تاڽ ستياڤ ڤرسوالن يڠ تيمبول ننتي؟.\”کمودين رسول الله صلى الله عليه وسلم برکات: \”دڠرله ڤارا صحابةکو، اکو تيڠݢلکن کڤد کامو سموا جالن يڠ بنر دان جالن يڠ ترڠ، دان تله اکو تيڠݢلکن کڤد کامو سموا دوا ڤنصيحة يڠ ساتو درڤدڽ ڤنداي بيچارا دان يڠ ساتو لاݢي ديام سهاج. يڠ ڤنداي بيچارا ايت اياله اي-قرءان دان يڠ ديام ايت اياله موت. اڤابيلا اد سسواتو ڤرسوالن يڠ روميت د انتارا کامو، مک هندقله کامو سموا کمبالي کڤد اي-قرءان دان حديث-کو دان سکيراڽ هاتي کامو ايت برکراس مک لمبوتکن دي دڠن مڠمبيل ڤڠاجرن دري ماتي

    Nak minta tolong terjemahkan apa mksd tulis nie blh

  47. nak tulis rumi ke jawi kat mna ?? 🙁

  48. yeah yeah ! hehe :/

  49. mcamane nk tulis rumi ke jawi??

  50. uuuuuuu saya lagi x pandai

  51. saya nak blajar jawi

  52. saya nak belajar tulisan jawi

  53. akhirnya aku sudah pandai menulis jawi

  54. alhamdulilah ada juga jaln ku untuk membuat kerja rumah sekali belajar jawi

  55. ڤابيلا اندا ﴿محمد﴾ سوده تياد ننتي کڤد سياڤاکه يڠ اکن کامي تاڽ ستياڤ ڤرسوالن يڠ تيمبول ننتي؟.\”کمودين رسول الله صلى الله عليه وسلم برکات: \”دڠرله ڤارا صحابةکو، اکو تيڠݢلکن کڤد کامو سموا جالن يڠ بنر دان جالن يڠ ترڠ، دان تله اکو تيڠݢلکن کڤد کامو سموا دوا ڤنصيحة يڠ ساتو درڤدڽ ڤنداي بيچارا دان يڠ ساتو لاݢي ديام سهاج. يڠ ڤنداي بيچارا ايت اياله اي-قرءان دان يڠ ديام ايت اياله موت. اڤابيلا اد سسواتو ڤرسوالن يڠ روميت د انتارا کامو، مک هندقله کامو سموا کمبالي کڤد اي-قرءان دان حديث-کو دان سکيراڽ هاتي کامو ايت برکراس مک لمبوتکن دي دڠن مڠمبيل ڤڠاجرن دري ماتي

    Nak minta tolong terjemahkan apa mksd tulis nie blh

    Pabila Anda ( Muhammad ) sudah tiada nanti kepada siapakah yang akan kami tanya setiap persoalan yang timbul nanti?/”kemudian rasulullah sallallahu alaihi wassallam berkata : /”dengarlah para sahabatku, Aku tinggalkan kepada kamu semua jalan yang benar dan jalan yang terang, dan telah Aku tinggalkan kepada kamu semua dua penasihat yang satu daripadanya pandai bicara dan yang satu lagi diam sahaja. yang pandai bicara itu ialah ia al-quran dan yang diam itu ialah maut. apabila ada sesuatu persoalan yang rumit di antara kamu, maka hendaklah kamu semua kembali kepada ia quran dan hadisku dan sekiranaya hati kamu itu berkeras maka lembutkan dia dengan mengambil pengajaran dari mati..

    1. Maafla yg suruh terjemah tu agaknya dah dapat dah terjemahannya…so ini sekadar perkongsian ilmu………………..:-)

  56. aku cari translate bahasa jawi takdapun

  57. Saya harap saya boleh tulis perkataan jawi

  58. I wish I can do Jawi writing

  59. […] File Name : Tukarkan tulisan rumi ke jawi dengan ejawi.net • jomphp Source : jomphp.com Download : Tukarkan tulisan rumi ke jawi dengan ejawi.net • jomphp […]

  60. http kt atas sana blh tukar rumi kpd jawi tp limit 25 word je dalam satu masa..

  61. salam tn.
    ada 1 website yg agak menarik ttg rumi ke jawi
    http://rumijawi.thats.im

  62. Sekarang site ni dah tak boleh masuk… Sesiapa boleh bantu.

  63. convert rumi ke jawi.. website masih aktif..

    http://www.ejawi.net/converterV2.php?go=rumi

Tinggalkan komen anda