Posted on

Tukar background image pada Google Search

google custom background

Google telah menambah fungsi menukar background image pada Google Search seperti website Bing.com kepunyaan Microsoft. Selepas ini, anda boleh customize google search kepada background yang anda suka, tiada lagi kosong dan putih minimal seperti dulu.

Untuk menukar background, hanya perlu tekan change background image pada bottom left, dan pilih dari koleksi yang ada atau upload sendiri gambar. Resolution minimum ialah 800×600 dan pastikan size gambar itu kecil baru cepat load.

Malangnya fungsi ini hanya terhad kepada page depan google search sahaja, dan tidak termasuk dalam google search engine results pages (serp).

Jika anda berminat untuk customize lagi antaramuka Google search, anda boleh tulis sendiri script menggunakan Platypus, Greasemonkey dan Stylish.


RELATED POSTS

BACA :  Google Chrome 2.0 dilancarkan!

16 thoughts on “Tukar background image pada Google Search

  1. Erkkk,nape aku punye page google kt bwh kiri tkde pape pun. kosong je. hanye org2 terpilih je ke yg dapat?
    .-= finalcross´s last blog ..Zakumi,maskot rasmi Piala Dunia 2010 Afrika Selatan =-.

  2. Aku rasa google.com je yang support buat masa sekarang…aku x pkai google.com.my
    .-= EiNS´s last blog ..Wedding Bells – wordpress theme for wedding and marriage related blogs =-.

  3. […] This post was mentioned on Twitter by Faiz, jomphp.com. jomphp.com said: Tukar background image pada Google Search http://goo.gl/fb/UkHaL #jomphp […]

  4. tarak pom kat bottom kiri google.com tuh.
    ke aku neh yg bute xnampak atau bunguk no xreti ek?
    hahaha!

    tulun tulun help!
    😎

    1. Masuk http://www.google.com/ please, kompem ada kat bottom left nak tukar background
      .-= EiNS´s last blog ..Wedding Bells – wordpress theme for wedding and marriage related blogs =-.

    2. ade…awk cme perlu tggu je…lps seminit awk akn nmpk change background image kt bwh skale kt sbelah kiri

  5. huh! pakcik gugel kedekut tamo kasi eden tukar background..

    :sick:

  6. eins ::
    mmg xde. xtip0o. huhu. mmg xde menda lgsg.
    adakah beliau tgk pade OS ?
    huhu.

    nazra ::
    ahala, kudukut.
    takasik tuko.

    😎
    kof kof kof.
    .-= Xett Hereen´s last blog ..– dia sedey sehingga saket – =-.

  7. only some people can use this function. Google is making it available to everyone in future. Just check back your Google homepage later if you didn’t find the link to change your background. This is from Google blog:
    “We are beginning to roll out this new feature to users in the U.S. over the next few days, so if you don’t see a link in the lower left-hand corner of Google.com now, check back soon. For those of you outside of the U.S., you can expect to see this new feature in the coming days as we roll it out internationally to offer similar, consistent experiences globally.”
    .-= Tech It´s last blog ..5 of My Favourite Chrome Experiments =-.

  8. hoyeah!
    tengs yawww!!
    =]

    akan di skodeng hari demi hari.
    nak jugak bekgraun!! *gedik*

    lalalaaa !!~
    .-= Xett Hereen´s last blog ..– dia sedey sehingga saket – =-.

  9. lol konfirm aku tak letak, aku minat minimal

  10. thnx…cantik gak gmbar dlm google…lebih baek r drpd kosong

  11. love is cinta

  12. cmne nk tukar???..aku dh klik dkat”change background image” n then xleh nk klik pe2 dh…someone help me!!!..

Tinggalkan komen anda