Posted on

Tips membuat dynamic list menu (PHP)

list

Tutorial ni khas untuk member saya yang sedang menjalani latihan praktikal.Semoga dapat membantu sedikit sebanyak πŸ™‚

Langkah-langkah :

1.Create table jabatan dalam database.

2.Masukkan dua column iaitu idJabatan dan namaJabatan.

jabatan

3. Masukkan data dalam table jabatan dan save.

jabatan2

4.Buka php editor.(Dreamweaver dll)

5.Create list/menu.Default html code untuk list menu seperti dibawah.

<select name="select" id="select">
  </select>

Β 

Β 

6.Ubah kepada code seperti dibawah.

   1: <?php
   2: $sql = "select * from jabatan";
   3: $dosql = mysql_query($sql) or die(mysql_error());
   4: ?>
   5: <select name="jabatan" id="jabatan">
   6: <?php
   7: while($arrayjabatan = mysql_fetch_array($dosql)){ ?>
   8: <option value="&lt;?php echo $arrayjabatan['idJabatan']; ?>"><?php echo $arrayjabatan['namaJabatan']; ?></option>
   9: <?php } ?>
  10: </select>

Β 

Β 

7.Save dan preview.

8.Hasilnya.

list


RELATED POSTS

BACA :  Sambung kepada server dan database (php)

13 thoughts on “Tips membuat dynamic list menu (PHP)

  1. Salam…

    Artikel yg menarik :mrgreen: … Sblm ni sy buat xtau nak mula katner. Biasa tu ambik script javascript je. Bleh try nanti ni..

    Thanks…

    1. sama2 πŸ™‚
      akhirnya selepas beberapa bulan ada gak yang baca artikel nih 😎

  2. pastu, cammane nak wat bile kita klik kat salah satu dlm list tu, ia akan display page lain?.. ❓

    1. ko boleh guna javascript πŸ™‚

      tetapi bergantung samaada nak bwk data atau tidak semasa ke page lain tu..

  3. Hi Admin? Saya sedang cuba bangunkan sebuah perisian simple je. Nak jimatkan masa saya ingat nak buat SQL atau script yang boleh menukarkan 6digit pertama KPT kita kepada tarikh lahir. Boleh tak tolong saya?

    1. maaf sy pn tak pernah mencuba lagi teknik tersebut..

  4. salam…kalau tulis coding php kat maguma studio bleh kan…tau tak macamana coding utk wat tarikh dan masa….coz saya nak wat database tarikh keluar d masuk serta wakt keluar maSUK PEGAWAI(sistem pergerakan pegawai)…harap sgt dpt membantu,skrg tgh wat prktkl kt ppd…kalo boleh respon as soon as posble

    1. sila google “Jquery UI datepicker”

  5. terima kasih kerana berkongsi ilmu..

  6. salam admin bleyhh tlong tgokan coding nie x mcm mne nk wat list name nie kan dah diselected pastu ble update de teteap select gak
    ………………………………………………..

    Summons System

    UPDATE STUDENT INFORMATION

     

    STUDENT NAME:

    <input name="student_name" type="text" id="student_name" value="” size=”36″ />
    *This value is required.Invalid format.

    MATRIC NO:

    <input name="no_matrix" type="text" id="no_matrix" value="” size=”36″ />
    *This value is required.Invalid format.

    OFFENCE 1:

    Tiada lesen memandu
    Tiada cukai jalan
    Tiada pelekat kenderaan
    Melanggar papan tanda
    Membawa kenderaan melebihi had
    Meletakan kenderaan ditempat yang tidak dibenarkan
    Membawa kenderaan melebihi had laju
    Membawa kenderaan dalam keaadan bahaya
    Tidak memakai topi keledar
    Kenderaan mengeluarkan bunyi bising
    Tiada cermin sisi
    Membawa penumpang melebihi had
    Membawa pelajar berlainan jantina
    Kesalahan-kesalahan lain
    Berambut Panjang,Botak,tidak terurus,dan sebagainya
    Baju tiada kolar,tidak dimasukan sempurna
    Tidak memakai baju bengkel
    Memakai seluar jean,curduroy,banyak poket
    Kepala tali pinggang besar
    Bertumit tinggi,berongga-ronga
    Tiada stokin,berselipar
    Kuku panjang,memakai gelang(lelaki),
    (Perempuan) memakai hiasan berlebihan
    Tiada dan tidak memiliki Kad Matrik
    Menconteng,perabot,dinding
    Membuang sampah Merata-rata
    Tidak menggunakan cadar,sarung bantal(kamsis)
    Menampal poster(kamsis)
    Menghisap Rokok(kamsis)
    Bertempik,melaung,tidak sopan di politeknik
    Mengeluarkan bunyi bising
    Membenarkan Pelajar lain memasuki (Kamsis)
    Menukar bilik tanpa kebenaran
    Menjadikan kampus sebagai tempat menginap(semua pelajar)

    Please select a valid item.

    OFFENCE 2:

    Tiada lesen memandu
    Tiada cukai jalan
    Tiada pelekat kenderaan
    Melanggar papan tanda
    Membawa kenderaan melebihi had
    Meletakan kenderaan ditempat yang tidak dibenarkan
    Membawa kenderaan melebihi had laju
    Membawa kenderaan dalam keaadan bahaya
    Tidak memakai topi keledar
    Kenderaan mengeluarkan bunyi bising
    Tiada cermin sisi
    Membawa penumpang melebihi had
    Membawa pelajar berlainan jantina
    Kesalahan-kesalahan lain
    Berambut Panjang,Botak,tidak terurus,dan sebagainya
    Baju tiada kolar,tidak dimasukan sempurna
    Tidak memakai baju bengkel
    Memakai seluar jean,curduroy,banyak poket
    Kepala tali pinggang besar
    Bertumit tinggi,berongga-ronga
    Tiada stokin,berselipar
    Kuku panjang,memakai gelang(lelaki),
    (Perempuan) memakai hiasan berlebihan
    Tiada dan tidak memiliki Kad Matrik
    Menconteng,perabot,dinding
    Membuang sampah Merata-rata
    Tidak menggunakan cadar,sarung bantal(kamsis)
    Menampal poster(kamsis)
    Menghisap Rokok(kamsis)
    Bertempik,melaung,tidak sopan di politeknik
    Mengeluarkan bunyi bising
    Membenarkan Pelajar lain memasuki (Kamsis)
    Menukar bilik tanpa kebenaran
    Menjadikan kampus sebagai tempat menginap(semua pelajar)

    Please select a valid item.

    OFFENCE 3:

    Tiada lesen memandu
    Tiada cukai jalan
    Tiada pelekat kenderaan
    Melanggar papan tanda
    Membawa kenderaan melebihi had
    Meletakan kenderaan ditempat yang tidak dibenarkan
    Membawa kenderaan melebihi had laju
    Membawa kenderaan dalam keaadan bahaya
    Tidak memakai topi keledar
    Kenderaan mengeluarkan bunyi bising
    Tiada cermin sisi
    Membawa penumpang melebihi had
    Membawa pelajar berlainan jantina
    Kesalahan-kesalahan lain
    Berambut Panjang,Botak,tidak terurus,dan sebagainya
    Baju tiada kolar,tidak dimasukan sempurna
    Tidak memakai baju bengkel
    Memakai seluar jean,curduroy,banyak poket
    Kepala tali pinggang besar
    Bertumit tinggi,berongga-ronga
    Tiada stokin,berselipar
    Kuku panjang,memakai gelang(lelaki),
    (Perempuan) memakai hiasan berlebihan
    Tiada dan tidak memiliki Kad Matrik
    Menconteng,perabot,dinding
    Membuang sampah Merata-rata
    Tidak menggunakan cadar,sarung bantal(kamsis)
    Menampal poster(kamsis)
    Menghisap Rokok(kamsis)
    Bertempik,melaung,tidak sopan di politeknik
    Mengeluarkan bunyi bising
    Membenarkan Pelajar lain memasuki (Kamsis)
    Menukar bilik tanpa kebenaran
    Menjadikan kampus sebagai tempat menginap(semua pelajar)

    Please select a valid item.

    <input type="hidden" name="id" value="” />

    var sprytextfield1 = new Spry.Widget.ValidationTextField(“sprytextfield1”, “custom”);
    var sprytextfield2 = new Spry.Widget.ValidationTextField(“sprytextfield2”, “custom”);
    var spryselect1 = new Spry.Widget.ValidationSelect(“spryselect1″, {isRequired:false, invalidValue:”-1″});
    var spryselect2 = new Spry.Widget.ValidationSelect(“spryselect2″, {invalidValue:”-1″, isRequired:false});
    var spryselect3 = new Spry.Widget.ValidationSelect(“spryselect3″, {isRequired:false, invalidValue:”-1″});

    …………………………………………….

    mtak tlong tgokan

  7. postingan yang sangat membantu, saya sudah banyak nyari script buat nampilin list menu tapi belum ada yang berhasil, akhirnya ketemu juga scriptnya di sini, terima kasih banyak. moga2 makin banyak artikel yang berguna

  8. Salam….
    Saya telah ikut cara-cara di atas .Saya nak tanya, klu dah “select * from jabatan”.Macam mana nak save ke table lain ..sbb saya try buat, tkdapat nak savekan ke table lain ..Tolong maklum balaskan …

  9. Terima Kasih…sangat membantu untuk FYP.. πŸ˜€

Tinggalkan komen anda