Posted on

Tips meletakkan iklan Nuffnang pada blog anda (wordpress)

nuff

Akhirnya setelah hampir 1 tahun, kami meletakkan iklan Nuffnang pada blog ini. Alasannya ialah bosan, tidak tahu apa lagi yg nak letak dalam blog. Alang alang meletakkan iklan Nuffnang, lebih baik kami terus mengoptimize kedudukan iklan supaya lebih tinggi CTR nya. Kepada yang baru menggunakan WordPress dan mungkin tidak tahu caranya, berikut kami kongsikan tips untuk meletakkan iklan Nuffnang pada blog anda.

Jika artikel ini mendapat sambutan baik, mungkin kami akan mereleasekan Nuffnang Ultimate Guide – Nuffnang 101 di masa akan datang πŸ˜€

Cara meletakkan iklan Nuffnang

Tips 1 – Meletakkan iklan Nuffnang diatas atau dibawah header blog

Contoh (via killvearn.com):

nuffh 

Tips 2 – Meletakkan iklan Nuffnang dibawah tajuk post

Contoh:

nuff4

Cara :

1. Copy code Nuffnang anda.

2. Buka editor themes dan klik pada single.php

s s1  

3.Cari code div class=post-title

<div class="post-title">

dan pastekan code nuffnang anda sebelum code div class=entry

<div class="entry">

4. Contoh yang kami buat:

nuff6

5. Eksperimen untuk hasil yang lebih memuaskan.

Tips 3 – Meletakkan iklan Nuffnang diantara post pertama dan post kedua di muka hadapan blog

Contoh:

nuff3

Cara :

1. Copy code Nuffnang anda.

2. Buka editor themes dan klik pada single.php

s index   

3.Cari code dibawah

<?php endwhile; ?>

 

dan tambah code ini sebelum code tersebut.

<?php if(!$show_ads){ ?>
Masukkan code Nuffnang anda
<?php $show_ads = 1; } ?>

5. Gantikan code Nuffnang anda pada Masukkan code Nuffnang anda

6. Contoh yang kami buat:

nuff10

     

Tips 4 – Meletakkan iklan Nuffnang dibahagian bawah post (sebelum komen)

BACA :  Tutorial : Menulis blog WordPress di iPad

Contoh (via chokilala.com):

nuff5

Cara :

1. Copy code Nuffnang anda.

2. Buka editor themes dan klik pada single.php

s s1  

3.Cari code ini

<?php comments_template(); ?>

dan pastekan code nuffnang anda sebelum code diatas

4. Contoh yang kami buat:

h7

Tips 5 – Meletakkan iklan Nuffnang di sidebar

Contoh :

nuff8

Cara:

1.Klik pada Widgets dan tarik Text Widget ke sidebar.

w1

2.Pastekan code Nuffnang dan Save

w2

Cara optimize iklan untuk klik/income yang tinggi

 

1. Melakukan tips 1, tips 2 dan tips 3. Bahagian tersebut sentiasa mendapat perhatian pengunjung anda dan membuatkan mereka tertarik pada iklan yang dipaparkan.

2. Menggunakan iklan Large Rectangle utk Tips 2 dan Tips 3. Banyak advertise gemarkan format ini untuk iklan mereka, oleh itu lebih tinggi peratus untuk iklan keluar dalam blog anda, dan lebih tinggi klik yang anda dapat.

3. Kurangkan iklan lain selain daripada Nuffnang. Semakin banyak iklan lain, semakin lari perhatian pengunjung pada iklan Nuffnang anda.

 

 

 

Akhir kata selamat mencuba buat pembaca semua. Teknik ini boleh digunakan untuk mana-mana iklan, bukan Nuffnang sahaja ya πŸ˜‰


RELATED POSTS

55 thoughts on “Tips meletakkan iklan Nuffnang pada blog anda (wordpress)

  1. tips yg berguna.. bagus! lepas ni xde alasan ckp x reti nk masukkan nuffnang kt blog.. huhuu

    1. hohoho. aku tulis tu specifically for newbie. step by step. 😎

  2. Aku guna plugin google adsense…cuma gantikan kod adsense tu dengan kod nuffnang…lg senang nak ubah position…letak middle post, top post dll…

  3. walao eh :dizzy: ~ blur blur blur .. takpe, gua kan setia bersama blogger :biggrin:
    .-= eldy´s last blog ..[Video] Memasang flash widget jejaktrend =-.

  4. Nice Tutorial. Nanti dah tukar WP. Buleh refer kat sini. πŸ™‚
    .-= darkk´s last blog ..Kisah Sadis Pelajar Universiti =-.

  5. orang yang tak tahu memang payah.tema wordpress aku siap ada ruang iklan untuk google adsense.tanpa pening kepala terus padam kod adsense.bubuh iklan dari program lain.
    .-= safar´s last blog ..Tekken 5 bagaimana dapat Jinpachi =-.

  6. hoho.. mcm tu la aku buat.. ekeke.. best kan iklan kua slalu.. tgh campaign ni, meh pakat klik.. hhehehe.. erm aku buh iklan NN kat header, single post, main template.. sama ngan google adsense..
    .-= Kill-Vearn´s last blog ..Tips Penjagaan Sistem Komputer =-.

  7. aku punyer wordpress xde pun editor kt appearance tu..

    1. ko pakai WordPress version berapa? ke WordPress.com?

  8. aku pkai wordpress yg latest punyer..
    lagi 1,aku dh try letak nuffnag kt blogger tapi ade error..
    cara aku buat nuffnag ke yg salah?
    tengok blog aku ni:
    http://digital-torrent.co.cc/

    aku dh letak kt tempat yg betul :dizzy:

    1. aku tak pasti lak ke mana menghilang editor tu. tapi ko boleh edit themes guna cpanel atau mana-mana text editor. cthnya notepad

  9. aku pkai wordpress yg latest..

  10. Terbaiklah..hehe..TQ
    .-= enkha´s last blog ..Bagaimana Nak Mula Bisnes eBay? =-.

  11. x reti aku pkai wordpress..
    pkai kt blogspot je..
    http://itntechnology.blogspot.com

  12. hehehe. a’ah,tajuk same tapi content kau lagi best!!!! aku bg tips yg basic ape yg nuff bagi aje..yg lain2, aku main solo lak naa. wakaka
    .-= Lizz´s last blog ..Tips menjadi blogger yang bermoral =-.

  13. bagus dow..memang bagus..sgt setuju dengan tuto ni..hehe

  14. salam…

    wahh bagus la ade tutorial cmni,aku terus bg link tutorial ni kat member yg baru berjinak-jinak dgn wordpress,cara lain kita boleh jgk kan letak manual,mcm lepas posting tu copy paste je code nuffnang tu πŸ™‚ :biggrin:
    .-= wazy´s last blog ..3 Panggilan Seumur Hidup =-.

  15. nie soklan newbie nie…jawab jgn x jawab…
    nuffnang tu advertise gak kn?? so,mcm ne leh generate income klu aku letak kt blog aku?? kene daftar or isi borang pe2 x?? ke just copy and past coding die dlm blog aku??
    .-= mrdzy´s last blog ..S.A.T.U.R.D.A.Y ?? =-.

    1. pegi masuk nuffnang.com.my. lepastu daftar jadi ahli. lepastu copy paste code dia masuk dalam blog. lepastu ko dapat income kalau iklan keluar kat blog ko. diingatkan iklan bukan sentiasa keluar.

  16. lepas aku berpindah ke blog baru lupa plak aku nak letak iklan nuffnang nei ahahhaha
    .-= E_peace6679´s last blog ..Jom langgan artikel-artikel secara percuma dari sesebuah blog terus ke email anda.(RSS) =-.

  17. sy beginner dlm blog, apa yg best pasal nuffnang ni… :biggrin:

    1. Pasang je nuffnang dalam blog gerenti dapat duit…makin tinggi traffik blog ko makin tinggi chance nak dapat duit lebih πŸ™‚
      .-= EiNS´s last blog ..[Special entry] Menyambut birthday si dia! =-.

  18. Huh.. menarik ni .. saya mesti baut nanti bila dah aktif ber WP
    .-= zuls´s last blog ..Twitter Advertising Untuk Kempen Politik !? =-.

  19. ok. thanks. tips berguna
    .-= Ariff´s last blog ..H1N1 Vaccination =-.

  20. kalau susah-susah sangat.. install plugins Post-Layout jer
    .-= Mus´s last blog ..Berkelah & Photo Hunting Di Taman Awam Teluk Likas =-.

  21. thankyu info bagus. di blogspot mudah di wp baru ketemu sekarang…… https://jomphp.com/wp-content/plugins/smilies-themer/Nomicons%20v2.0/heart.png
    .-= Abuy´s last blog ..Doa Para Blogger (Newbi) =-.

  22. Info yg menarik. great tips.
    .-= anjungweb´s last blog ..Udang Goreng Pedas =-.

  23. tq bro ngan tips ni…dah lm nk try, tp x taw x start kat mane :biggrin:
    .-= minutes_spike´s last blog ..komputer, aku, permainan, teras waja.,, =-.

  24. bro. thanks bro. ko punya entri post sumpah best!!

  25. tip yang berguna…thank2 sharing…

  26. […] posts:Tips meletakkan iklan Nuffnang pada blog anda (wordpress) Akhirnya setelah hampir 1 tahun, kami meletakkan iklan Nuffnang pada…Memasang Post Views di blog […]

  27. Saya punya blog kat WordPress, kat ‘apperance’, widget tak de pilihan bawah dia macam yg ditunjukkan dan tak de ‘editor’..

    Dah cari tapi tak jumpa pun yang seakan-akan boleh nak letak iklan. Blogspot senang jer.

    Habis tu, macamna nak masukkan iklan kat wordpress? Ada apa-apa lagi yang saya belum settlekan ke?

    1. WordPress self hosted ke wordpress.com?

  28. jgn pkai wordpress.com bro kalau nak blog ntuk dapat untung

  29. Terima kasih atas post yang sangat berguna ni. Aku baru je nak guna nuffnang ni.
    Dah letak dah kat blog aku dengan jayanya..

    Terima Kasih.. :biggrin:

  30. satu tips yang sangat bagus, sebagai blogger baru saya masih tak pandai guna coding2, trima kasih php,, sekiranya anda uat tutorial php dari mula lagi bagus, kira babyphp lah

  31. aku da try buat tips 4 tp knp iklan xkluar?

    Latest Entry :
    -> Sila Klik Sini

  32. Akhirnya dpt juga masukkan iklan nufftang,lama dah cari,akhirnya bertemu juga. terima kasih..post saudara banyak membantu..

  33. blog ni memang bagus bnyak membantu newbie blogger baru

  34. kenapa dalam blog wordpress saya, dalam bahaian appeatance, tiada “editor”..bagaimana nak mewujudkan link editor tu..kalau tak saya tak blh masukkan iklan..plsssss

  35. ala, typing error..kenapa dalam blog wordpress saya, dalam bahagian appearance, tiada β€œeditor”..bagaimana nak mewujudkan link editor tu..kalau tak saya tak blh masukkan iklan..plsssss

  36. Thanx for the info. Really helpful

  37. Thanks cyberfly & EiNS for the tips. Tak penah ada experience guna wordpress. So, memang fail la nak letak iklan nuffnang :wassat:

  38. Terima Kasih banyak2 berjaya masukan bawah entry sebelum komen thanks alots!

  39. how to put nuffnang ads on wordpress.com? mine doesn’t show on side bar.

    need help. thanks

    1. you should use blogger blogspot or wordpress self hosting to use Nuffnang ads

  40. Berapa upgrade wordpress self hosted?

  41. dekat mane nak ambil cot nufftang???tak thu…dah daftar dekat nafftang tapi sampai sekarang tidak thu kot dia mabil kat mane.

  42. Salam. Saya masih fail nak letak iklan nuffnang di bahagian bawah entry post sebab dah ikut semua ajaran cuma tak jadi. Boleh beri tunjuk ajar?

    http://alinmarlini.com
    email : [email protected]

    1. gunakan plugin wp-insert kat wordpress, atau mana-mana plugin ads…copy paste code nuffnang pastu letak dalam tu

      1. saya dah buat tp masih tak reti…boleh ajar lebih lanjut….

  43. Baru try buat.
    Senang sangat.

Tinggalkan komen anda