Posted on

Tips dan plugin berguna untuk Windows Live Writer

Jika sebelum ini saya memperkenalkan penggunaan Windows Live Writer untuk menulis artikel blog, kali ini saya akan berkongsi tips dan plugin berguna untuk Windows Live Writer. Dengan artikel ini, anda akan menjadi seorang pengguna pro Windows Live Writer dalam masa yang singkat.

wlw1 

 

Tips

1.Disable fungsi realtime spell check

Fungsi realtime spell check menyemak kesalahan ejaan perkataan secara live. Bagaimanapun jika anda menulis artikel selain english, fungsi ini agak menyemakkan mata (lihat contoh dibawah).

tips1

Oleh itu sebaiknya disablekan fungsi ini. Untuk disable:

1.Tools –> Options

2.Spelling dan untick Use real time spell checking

tips1.1

2.Automatik ping server

Sama seperti WordPress, WLW mempunyai fungsi untuk automatik Ping server. Untuk menggunakannya pergi ke:

1.Tools->Options

2.Ping Servers-> Enable Send pings dan pastekan ping list anda.

tips2

Anda boleh dapatkan ping list disini :

Ping List

3.Auto Linking

Sekiranya anda kerap menaip perkataan contohnya JomPHP dan hyperlink ke jomphp.com, fungsi ini akan memudahkan kerja anda dengan automatik hyperlink setiap kali anda menaip perkataan JomPHP.

1)Tools –> Options

2)Auto Linking dan Add perkataan yang anda mahu.

tips3

4.Refresh theme

WLW pada asalnya akan detect automatik theme yang digunakan oleh blog anda supaya anda dapat mengagak hasilnya setelah dipublish. Tetapi bagaimana jika anda menukar themes baru? Anda perlu Refresh Theme.

1.Blogs –> Edit blog settings

2.Editing –> Refresh Theme

tips4

5.Upload picture to FTP Server

Jika anda tidak mahu upload gambar ke blog anda sebaliknya upload ke FTP server, WLW ada menyediakan fungsi ini.

1.Blog –> Edit blog settings

2.Pictures

tips5

6.Menambah border dan efek pada gambar

Anda dapat menambah bordere dan efek pada gambar dengan mudah menggunakan WLW. Hanya klik pada gambar dan pilih border dan efek yang anda mahukan pada sidebar sebelah kanan. Gambar dibawah menggunakan border Photopaper.

 

tip6

7.Save Settings As Default

Jika anda selalu menggunakan border dropshadow bagi gambar anda dan memilih size original, anda boleh setkannya sebagai default. Caranya dengan klik Save Settings As Default setelah memilih settings yang anda inginkan.

BACA :  Ketahui statistik dan identiti pengunjung blog & website anda

tips7

8.Source dan Preview

Jika anda memerlukan untuk mengedit HTML, hanya klik pada tab Source pada bahagian bawah.

Untuk melihat preview artikel setelah dipublish, klik pada Preview.

tips8

9.More Options

Tunjukkan fungsi advanced seperti trackbank, author, slug dan excerpt dengan klik pada butang seperti dibawah. Anda boleh juga menekan kekunci F2.

tips9

 

10.Readmore

Untuk menggunakan fungsi readmore, hanya klik pada butang Split Post

tips11

 

Plugin berguna

1.Instant ImageShack

Upload gambar ke ImageShack dan automatik masukkan ke post anda. Sangat berguna!

2.Flickr Upload

Upload gambar ke Flickr dan automatik masukkan ke post anda. Sangat berguna!

3.Znagit

Capture screen dari SnagIT terus ke WLW

4.Find & Replace

Tambah fungsi Find & Replace yang tiada dalam WLW.

5.Shaper Photo

Edit image menggunakan WLW

6.Text Template

Save ayat yang selalu anda gunakan. Sesuai untuk pesanan di hujung post.

7.Source Code Formatter

Mahu masukkan code HTML, CSS dll ke dalam post anda?Gunakan plugin ni.

8.Cool Emoticon

Masukkan pelbagai emoticon menarik ke dalam post anda.

9.Bullets plugin

Bosan dengan default bullet? Gunakan plugin ini.

10.Polaroid Picture

Tambah efek Polaroid ke gambar anda dengan senang.

11.Insert From Live Image Search

Perlukan gambar untuk post anda?Dapatkan dengan senang menggunakan plugin ini,

12.Picasa Image Plugin

Masukkan gambar dari album Picasa anda ke dalam post dengan senang.

13.Flickr4Writer

Masukkan gambar dari akaun Flickr anda ke dalam post dengan senang.

14.Skydrive Attachment Plugin

Upload file dengan senang menggukan Skydrive dan attach ke dalam post anda.

 

Selamat mencuba 😉


RELATED POSTS

11 thoughts on “Tips dan plugin berguna untuk Windows Live Writer

  1. nice tuts.. well done!! 4 thumbs up! *pinjam jari ko 2*.. keh3
    .-= Anarm´s last blog ..Sembunyikan versi wordpress daripada Hackers =-.

  2. thanks for the info. Aku slalu guna software nih untuk tulis blog. ske guna flickr4 writer n uploader tuh~

  3. sodap! memang kool la plugin2 dye nie.. sume dah test..
    .-= Frantz_amx´s last blog ..Create Minus One From MP3 =-.

  4. blur jap bila bc sbb tak tahu pe2 pun psl ni..huhu
    .-= x-po´s last blog ..MAKSIAT & TAHUN BARU TAK DAPAT DIPISAHKAN =-.

  5. nak tanya camna nak buat yg read more tu…nak split camna…xbleh tekan button split tu
    .-= A´s last blog ..Kisah Misteri Jumaat di Hospital =-.

    1. kalau guna blogspot, mmg takleh tekan butang split tu. kena masukkan manual code readmore.

  6. mmg best .. aku skrg pun hanya gunakan WLW utk tulis post ..
    bab plugin tu .. baru tahu .. thanks 🙂
    .-= hydir´s last blog ..Aku dan Astro b.yond [Part 1] =-.

  7. pe beze uplod picture ke ftp dengan update ke blog?
    .-= aizuddin´s last blog ..Laman Web Pilihan Untuk Kaki Bola =-.

  8. alamak,,serious sgt blur ni,,
    dekat part mana nak cari tools tu??dalam WLW jugak ke?

Tinggalkan komen anda