Posted on

Tips bagi pengguna Internet Download Manager (IDM)

windows 7 sp1 idm

IDM ialah perisian download manager paling digemari pengguna di Malaysia rasanya; faktor utama ialah mesra pengguna dan ringan serta laju. Berikut beberapa tips berguna bagi peminat IDM.

Melajukan IDM

Pertama sekali kelajuan download bergantung kepada dua faktor utama; 1) kelajuan pakej internet dan 2) kelajuan server download.

Kalau dua2 tu dah laju boleh gunakan tips ini bagi mengoptimasikan kelajuan download menggunakan IDM.

idm download

Tips ini saya gunakan sejak zaman beberapa tahun lepas lagi, jadi mungkin ramai dah tau tips ini. Set connection kepada Lan 10Mbps dan default connection kepada 16.

Integrate IDM ke dalam Firefox/Chrome

IDM sudah diintegrate secara default jika anda guna Firefox. Kalau chrome pula kena guna IDM versi terbaru iaitu 6.05 baru boleh integrate dengan mudah.

Atau bagi lebih memudahkan boleh guna DownloadHelper by Google for Chrome bagi integrasi IDM ke dalam Chrome.

Refresh download link

idm

Katakan satu file yang anda download tu terputus dan tak dapat resume. Jangan cepat putus asa, cuba refresh balik download link dan capture link download baru. Kebiasaannya boleh resume balik daripada percentage yang belum complete.

Download Rapidshare/Megaupload/Hotfile premium dengan IDM

Beberapa tahun lepas saya ada tulis tutorial ini, mungkin ada boleh baca balik jika berminat? https://jomphp.com/cara-download-rapidshare-dan-megaupload-premium-guna-idm.html


Selamat mencuba! 🙂


RELATED POSTS

BACA :  Dlnext – Akaun premium download all in one

39 thoughts on “Tips bagi pengguna Internet Download Manager (IDM)

  1. Camna nak disable automatik update IDM eh? 😀

    1. xyah klik pada update

  2. NICE TIPS EINS..TAPI KADANG2 KALAU TIBA2 MASA DOWNLOAD INTERNET PUTUS, SO XLEH NAK RESUME BALIK..ADA YANG BOLEH, ADA YANG TAK BOLEH RESUME..IKUT LINK JUGAK..KALAU MEDIAFIRE OK..XDE MASALAH.TP KDG2 PUN BUAT HAL JGK

    1. kenapa caps smua? yg xleh resume balik tu sbb server tak support resume kot

      1. tgh buat offer letter tadi..alang2 dh tulis mls nak delete..keh3.maybe server kot

        1. hahha.. len kali jgn CAPS.. nmpak cam rude gitu.. hehe

  3. Salam eins,

    Adakah IDM ni akan habis tempoh penggunaannya?

    1. aah IDM nie bukan free *cough* *ubatbatuk*

      1. cari yg full punya je..google kan ada :silly:

  4. wah~ tapi IDM yang latest ni tak crash dah dengan FF dgn GC, selalu sangkut3 sebelum ni

    1. aah version 6.05 terbaik

  5. Transfer rate aku paling tinggi pernah capai ialah 150-200kb/sec…

    Kerja download je aritu dari pagi sampai malam…hehe…

    1. aku dah puas download sampai xtau nak download apa dah…hehehe

      1. ko pki unifi ke eins?huhu

  6. sejak dari dulu layan
    IDM ni.dan banyak kali
    terkena virus sebab guna
    cetak rompak. :cwy:

  7. i love idm…haha…tp kat linux aku pakai jdownloader jerk…ada tips tak?

  8. yang set LAN 10mbps tu utk connection yang macam mana yer?

    contoh macam aku pakai Stimix 1mbps je, nk kena set yang mana?? 10mbps juga?

    1. tak kisah la pakai stimix 1mbps pun ko set je as lan 10mbps

  9. bro, ble tak nnt buat tutorial pasal cara nak Slipstream Windows 7 SP1 ke dalam installation windows 7 sedia ada..

  10. eins. cmne kaler progress tu kau buat bieu ek? cecite cecite. nk jugak aku gune ksler biru tu. cool siki. drpd hijau ;p

  11. aku penah buat entri pasal ni gak dlu..cara nak setting kat idm tu..kalau korang tak tau nak setting cane boleh la tengok
    http://www.zuarxpdc.com/2009/12/teknik-meningkatkan-kelajuan-internet.html

  12. bagaimana nak download drama tv3, sebab tengok online lembab, hang(buffer)

  13. kepada yang pandai pandai tu apa cara nak download drama TV3

  14. IDM adalah perisian berbayar. Jika berpuas hati silakah beli selepas tempoh percobaan tamat. Jika masih mahu juga menggunakan IDM secara percuma, dosa tanggung sendiri. Tukang ajar pun tanggung dosa juga.

  15. berdosa ker pakai internet download manager yang [email protected] version ?

    *tanya je

    1. Guna yang free; Orbit Downloader pun boleh…

      kalau nk beli IDM free reger dia lebih kurang RM100

  16. Nak try tips no 1 tu. Tak pernah cuba sebelum ni.

  17. nape lepas aku update idm..nak download dah x bley..asyik connecting je..akudh try install blik tp x jd gap..

  18. kenapa selepas tamat tempoh `free trial`IDM,tidak boleh mendownload semula??apa2 software pun langsung tidak dapat [email protected] disbbkn IDM dah tmt tempoh,seterusnya meminta utk membeli terus IDM.mcm 1 masalah pla IDM ni.semua software pun di blok dari instal.tolong yaaa… :dizzy:

    1. memang la takboleh download sebab IDM tu shareware…dia bagi test dulu 30 hari then abes tempoh kena beli baru boleh guna tanpa had…

      tapi mostly orang guna IDM pirate je la…berapa kerat je beli

      1. bro.. tlg gua bro..
        gua pnye IDM ni pon dh abih trial 30hari. lme dh setahun lebih dulu pom.. gua x blh terus nk donlod idm baru,, pon dia still tulis yg ak pnye dh expired 30 hari & kena beli baru.. xde cara ke nk buang n donlod versi IDM pirate baru? sbb ak buat still n pas install finish dia still akan kuar warning 30 hari tu.. !
        skrg aku pakai realdownloader yg mana mmg lembab nk mmpus to ak kena sabar je la huhu.. tlg reply bro.. secepatnya

  19. kalau kita guna trial IDM.. dah tamat tempoh.. then dah uninstall kemudian install balek bagaimana??? saya x boleh buat…

  20. kalau kita guna trial IDM.. dah tamat tempoh.. then dah uninstall kemudian install balek bagaimana??? saya x boleh buat…

    1. kena download crack dia. google IDM ddmf.biz lepastu download

  21. kenpa monzilla firefox xbleh enable idm??

  22. belilah bro,semua ori…..first-first mahal….habis beli long time boleh pakai

Tinggalkan komen anda