Posted on

Tema Locus dan Geniun 8 untuk Windows 7

desktop-windows-7

Saya gemarkan desktop yang tenang dan kemas, biasanya saya akan hide semua icon pada desktop, tukar tema visual style dan ubah start orb pada Windows 7. Dan dalam banyak tema yang ada untuk Windows 7, saya paling suka tema Locus dan Geniun 8.

Jika anda berminat, boleh download selepas membaca artikel ini sepenuhnya.

tema-windows-7

Geniun 8 merupakan visual style yang kemas, mempunyai unsur design kombinasi antara Metro dengan Aero.

Download tema Geniun 8 untuk Windows 7.

locus-windows-7

Locus juga tema yang menggunakan kombinasi Metro + Aero, cuma bezanya explorer dan border bar serta menu menggunakan solid color dan bukannya transparent Aero Glass.

locus-windows-7[4]

Download tema Locus untuk Windows 7.

windows-7-theme6_thumb2

Untuk menggunakan tema visual style, pastikan anda telah patch UxTheme terlebih dahulu. Patcher ini boleh didapati bersama2 tema Locus.

theme-windows-7

Extract file zip dan copy paste file theme di dalam folder X:\Windows\Resources\Themes.

tema-windows-7[6]

Jika berminat dengan Start Orb logo baru Microsoft tersebut, boleh download di Windows Logo Start Orb dan tukar logo menggunakan Start Orb Changer.

Untuk memilih wallpaper yang cantik dan berkualiti tinggi, saya cadangkan anda lawat web InterfaceLift.

Selamat mencuba.


RELATED POSTS

BACA :  Jadikan tema Windows XP anda lebih menarik (Bhgn 1)

49 thoughts on “Tema Locus dan Geniun 8 untuk Windows 7

    1. nice…metro + windows xp

  1. Salam jomphp, mcm mane nak download patcher tu?xjumpe download link…bile tekan link Download Universal Theme Patcher 1.5, dy kuar ‘Please wait … contacting download location!’.hurmm.. btw, download patcher tu then t download skali ngn theme tu ke? thanks..

    1. patcher tu dia included dah dalam theme locus, extract dan dalam tu ada untuk x86 dan x64

    1. Wallpaper yang mana satu?

  2. cmne nk uninstall bnde ni..

    1. delete theme tu daripada X:\Windows\Resources\Themes dan gunakan theme default Aero windows 7

  3. cmne nk install tema Geniun 8 untuk Windows 7??

    1. download, extract, copy paste theme dekat folder /Windows/Resource/Theme

      refer screenshot di atas

  4. kalau guna yg geniun 8 tu search box kt start menu dah x ada

    1. maybe ada bug, tapi boleh type dekat start menu tu

  5. bro, ni kalo untuk windows 8 boleh pakai tak?

    1. not tested. tp sebab themes ni untuk windows 7, kalau boleh pn mesti banyak bug.

  6. salam bro,
    dah cuba kat lappy,memang awesome gile lah..smooth dan cantik
    terima kasih bebanyak

  7. salam

    yang theme Geniun 8 tu mmg xde windows search box eaa

    1. theme tu ada bug kot…tapi bleh je type macam biasa kat seach start button tu

  8. salam nak tanya bila kita dah tukar theme ni adakah start button dah automatic jd windows 8 start button? atau kena buat secara manual?

    1. start button kena tukar manual

      1. La ingat dah auto tukar skali bila tukar theme tu..kalau tukar start orb tu..kalau nak delete balik start orb tu bole ke?

        1. start orb boleh revert default anytime guna tool dia

      2. berat x system kalau install theme…

        1. takde effect kalau ngan komputer2 zaman sekarang

  9. […] Direkod secara pantas dengan minimal editing, sebab ada orang rekues tutorial video. Untuk download theme Locus, boleh rujuk  Tema Locus dan Geniun 8 untuk Windows 7. […]

  10. Bila try guna Start orb windows 8 yang kotak2 tu… asik keluar error “Failed to update Bitmap..”
    Tapi kalau pakai Start Orb yang dalam folder Locus theme tu jadi pulak.

    Bro camne kita nak kasi gelapkan sikit background untuk start menu tu. (bila klik start, keluar menu banyak2 tu) Yang aku punya ni kelabu asap sikit. Ko punya nampak hitam.

    1. Dia ikut warna ko pilih kat desktop > personalize > window color

  11. d00d, boleh mohon share icon kat taskbar tak ??
    menarik minat daku.
    itu icon ala ala metro kan ?

  12. Assalam bro,
    Aku baru ter join blog nih.. byk info menarik. Thanks for many info. 🙂

    1. Wsalam, selalu2 la masuk blog takpun join facebook kitorang

  13. salam….cmne nk apply icon

    1. kalau icon kat taskbar tu, right click > properties > change icon. Icon2 pack boleh cari dekat deviantart.

  14. salam, camna tukaq icon office tu? pakai office 2010/2007?

    1. nvm, dah dapat tukar icon tu, ^.^

    2. tadaah… thanks eins buat guide ni 🙂
      [img]http://i.imgur.com/1lNaX.jpg[/img]

      1. ang buat cemane?

  15. mana nak cri wallpaper daun kelopak tiga dgn pokok kt atas tu?

  16. btw, cmne nk apply explorer frame dlm geniuin 8 dan cmne kalau nk restore default explorer frame windows 7? thanks

    1. ko bleh guna tool yg sama dalam locus untuk apply explorer frame etc tu…ada option untuk revert jugak

      1. thanks bro.

  17. macam mana nk tuka icon. da dnlod icon tp x tahu nk tuka mcm ne…

  18. kat mane ang donlog nie?

  19. bro aku bukak link ko, then aku download. xde pun theme locus n geniun 8 uh. yg ade patch ux theme uh je

Tinggalkan komen anda