Posted on

Teknik membuat pengesahan (PHP)

Pernahkan anda menghadapi situasi seperti dibawah didalam projek PHP anda? :

#Pelajar X mendaftar subjek untuk semester baru.
#Pensyarah perlu mengesahkan subjek yang didaftar pelajar X tersebut.
#Pelajar X boleh melihat senarai subjek yg telah disahkan.Subjek yang belum disahkan tidak tersenarai.

Agak ramai juga kawan saya bertanyakan teknik untuk menyelesaikan masalah diatas.Untuk menyelesaikan masalah ini sebenarnya agak mudah.

Berikut merupakan langkah-langkah yg saya gunakan :

1.Tambah column ‘Status’ ke dalam table subjek anda.Gunakan type int,length=5, not null dan default value=0

2.Subjek yang didaftar oleh pelajar akan kelihatan seperti ini didalam database.perhatikan nilai Status adalah 0.

table subjek

3.Status O membawa maksud subjek itu belum disahkan.

4.Pada page pengesahan.php (bergantung kepada page anda), tambah code ini..

<?php

if(isset($_POST[‘Sahkan’])) /*Selepas pensyarah menekan butang ‘Sahkan’
{

$update = “UPDATE subjek SET Status=’1′ WHERE idStudent=’1′”;
$doupdate = mysql_query($update) or die(mysql_error());

}
?>

5.Sekarang semua status dalam table subjek yg mempunyai idStudent 1 akan bertukar kepada 1.Status 1 membawa maksud subjek tersebut telah disahkan πŸ™‚

6.Pada page senaraisubjek.php, gunakan code ini :

<?php

$subjek = “select * from subjek where idStudent=’1′ and Status=’1′”;
$dosubjek = mysql_query($subjek) or die(mysql_error());
while($senaraisubjek = mysql_fetch_array($dosubjek))
{ ?>

<?php echo $senaraisubjek[‘namaSubjek’]; ?>

<?php } ?>

7.Sekarang semua subjek pelajar yang telah disahkan dan mempunyai idStudent 1 telah tersenarai πŸ™‚

Apa yg saya tunjukkan adalah teori sahaja.Anda perlulah mengubah code berpandukan projek anda.Selamat mencuba πŸ™‚


RELATED POSTS

BACA :  Dari Database kepada ERD relationship (mySQL)

4 thoughts on “Teknik membuat pengesahan (PHP)

  1. Tumpang tanya. Code ni dah dicuba dan memang menjadi ke?

  2. guna menjadi je πŸ™‚
    anyway ko comment aku tak siap tulis lagi πŸ™‚
    baru je try publish nak tgk display..
    ke ada salah kat mana bro shidi?
    leh aku betulkan..

  3. table kene buat kat maner…?
    phpmyadmin ker…? atau microsft access..? x paham sgt la.. plis explain.,..

    manSΒ΄s last blog post..persahabatan yang tiada

  4. mcm mana nak buat kod pengesahan

Tinggalkan komen anda