Posted on

Pindah follower blogspot kepada wordpress

image

Saya menerima emel dari saudara paeh (aku.paeh.net) bertanyakan soalan berikut;

aku nk tny pasal google friend connect tuu. jika sblm ni kite guna blogspot. dan skrg dh pindah ke wordpress.org. camne kita nk letak widget tu dgn followers yg same wktu kita di blogspot tuu… ada cara dia tak. please tlg aku. huhuhuu…

cth : kat blogspot kita ada 100 followers dan kita nk 100 follower tu ada kt site baru kita dan boleh connect ke site baru kita.

Dengan kata mudah, dia nak tahu cara migrasi kepada wordpress tanpa kehilangan followers di blog blogspot. Ramai juga orang ragu2 hendak bertukar kepada wordpress kerana khuatir kehilangan followers mereka yang mungkin sudah mencecah beratus2 orang.

Tutorial ringkas berikut mungkin mampu menyelesaikan masalah tersebut;

Continue reading Pindah follower blogspot kepada wordpress

Posted on

Digsby – IM, email notifications dan social network dalam satu perisian

digsby 3

Bayangkan situasi ini, anda hendak chat dengan member YM, anda kena buka Yahoo Messenger. Hendak bertweet dengan rakan2 twitter perlu bukak firefox atau destroy twitter. Manakala hendak mengetahui update rakan2 facebook anda pula kena buka laman facebook. Hendak check email pun perlu banyak step. Banyak program yang anda kena launch, mungkin merugikan masa dan membazir ram dan cpu usage komputer anda.

Memperkenalkan Digsby, perisian semua dalam satu, ianya menggabungkan fungsi IM, email notifications dan social network dalam satu pakej. Dengan fungsi dan antaramuka yang menarik, pastinya Digsby wajib dicuba oleh pengguna Internet, terutamanya bloggers dan pengguna laman sosial. Jom baca lebih lanjut mengenai fungsi2 menarik Digsby.

Continue reading Digsby – IM, email notifications dan social network dalam satu perisian

Posted on

Cara menghantar direct mesej secara automatik kepada follower baru Twitter anda

twitt

Jika anda biasa menggunakan Twitter, anda tentunya pernah mendapat mesej seperti ini selepas menjadi follower akaun tersebut.

Thanks for following me.Check out my blog at http://mywebsite.com

Message diatas dikenali sebagai Welcome Message.Welcome Message sangat berguna untuk berterima kasih kepada follower baru anda dan juga untuk mempromosi blog/website anda.Anda boleh menghantar Welcome Message dengan menggunakan fungsi Direct Message di Twitter, tetapi cara ini memakan masa dan memenatkan.Oleh itu saya ingin berkongsi satu tips dimana direct mesej akan dihantar secara automatik kepada follower baru Twitter anda.

Continue reading Cara menghantar direct mesej secara automatik kepada follower baru Twitter anda

Posted on

Extension firefox untuk pengguna tegar Twitter

Anda dah follow eins dan jomphp ke belum? Hehe…

Sebagai pengguna setia firefox dan pengguna twitter, berikut saya senaraikan beberapa extension/add-on firefox yang menarik yang anda boleh cuba untuk membuatkan pengalaman anda bertwitter menjadi lebih menarik.Saya yakin senarai2 ini pasti berbeza dengan apa yang pernah anda baca di blog2 komputer yang lain. 😉

1. Power Twitter

twitter einztrigger

Extension ini mengubah laman twitter.com kepada satu tahap yang lagi baik, anda boleh expand short url, upload dan post photo, update status facebook, enhanced search, @mentions dll…cuba sendiri untuk tengok function2 lain yang menarik. Saya rasa function upload photo itu sangat2 cool. Photo itu akan di host di twitpic.

Continue reading Extension firefox untuk pengguna tegar Twitter

Posted on

Jom guna twitter dan ikut JomPHP!

twitter-updates

Baru je melancarkan profile rasmi twitter JomPHP. 🙂

Tujuan post kali ini untuk memperkenalkan lebih lanjut tentang twitter.com dan  kegunaannya kepada kita. Selepas baca ini, sesiapa yang berminat bolehlah daftar akaun twitter dan kalau boleh jadi pengikut aka follower JomPHP sekali.

Apa itu twitter?

Continue reading Jom guna twitter dan ikut JomPHP!