Posted on

Smartphone blog – next project daripada JomPHP?

samsung omnia 7

Dah lama kami di JomPHP pendamkan niat nak buat satu lagi blog, kali ini bukan mengenai komputer tetapi menfokuskan kepada smartphone.

Dulu saya banyak tulis tips dan tutorial hacking/modding Nokia 5800 di blog Eins Lobby. Kat JomPHP pula banyak artikel mengenai Maxis10 iPhone 4. Lepas ini rasa-rasa nak tulis mengenai Android, MeeGo, Symbian, Windows Phone 7 dll serta artikel mengenai aplikasi, games, menarik dan berguna untuk semua.

Sebabnya, niche JomPHP adalah mengenai komputer, internet dan web development dan kalau boleh ada satu blog khusus untuk smartphone pula. Ramai orang Malaysia yang sudah mula pakai smartphone sekarang tetapi ramai juga yang belum tahu cara menggunakan smartphone tersebut dengan semaksimum mungkin. Jadi kami berharap tutorial kami dapat membantu mereka supaya belajar lebih banyak benda baru.

Belum diputuskan lagi bahawa bila blog baru ini akan dilancarkan dan belum 100% lagi confirm blog baru ini akan ditubuhkan sebab banyak benda nak kena consider dulu, terutamanya domain dan hosting.

Oh ya, mengenai Maxis10, belum diketahui lagi macam mana penilaian mereka terhadap artikel yang saya tulis untuk Maxis10 iPhone 4.  Harap-harap la mereka suka, sebab saya dah cuba tulis yang terbaik dan mudah orang faham.

Posted on

Tips berguna untuk pemilik iPhone 4

maxis iphone 4 review 2

Ini adalah post terakhir mengenai Maxis10, kerana tempoh 2 minggu yang diberikan oleh Maxis akan berakhir pada 11.10.2010. Samada lepas ini akan ada lagi entri atau tutorial mengenai iPhone 4 itu saya kurang pasti, bergantung pada penilaian pihak Maxis mengenai artikel yang telah saya tulis di JomPHP ini.

Dalam tempoh (kurang) daripada dua minggu ini saya telah membuat beberapa pos yang saya rasa telah melebihi kriteria yang ditetapkan oleh pihak Maxis.

JomPHP.com

  1. Nantikan updates terbaru iPhone4 di JomPHP #Maxis10 – 21 komen
  2. Pelan Maxis iPhone 4 #Maxis10 – 16 komen
  3. Maxis iPhone 4 unboxing and first impression – 31 komen
  4. iPhone 4 – gadget popular pilihan ramai blogger Malaysia – 22 komen
  5. Maxis iPhone 4 review (hardware) – 36 komen
  6. Maxis iPhone 4 review (software) – 22 komen
  7. Tips berguna untuk pemilik iPhone 4

Dan tiga video review di YouTube. Malangnya youtube di tempat saya kena block jadi tidak boleh publish beberapa video review lain. Boleh refer di page Maxis iPhone 4 | JomPHP untuk tengok senarai post yang telah saya buat untuk Maxis10.

Dan sebagai penutup kepada post Maxis10 saya ingin bercerita serba ringkas mengenai tips yang berguna untuk pemilik iPhone 4.

Continue reading Tips berguna untuk pemilik iPhone 4

Posted on

Maxis iPhone 4 review (software)

iphone 4

Di entri sebelum ini, saya ada menulis review tentang hardware iPhone 4 dan banyak kebaikan serta kelemahan iPhone 4 telah didedahkan. Biasalah, tiada satu pun benda yang sempurna kat dunia nie, dan gadget popular seperti iPhone 4 juga tidak terkecuali daripada mempunyai kelemahannya.

Kalau anda pergi test iPhone kat kedai mesti anda rasa tak best. Kenapa kah? Ini kerana mengikut pengalaman saya demo set yang ada kat kedai kebanyakan kosong, tiada apps dan games menarik yang dipertunjukkan serta promoter yang boring. Tanya benda advanced sikit dah pening last2 diorang kata iPhone tak boleh buat macam ini, macam itu. Padahal mereka tak research dulu. Dan selepas itu, pelanggan hilang minat dan terus balik.

Sepatutnya, mereka yang menjual iPhone itu haruslah menunjukkan sejauh mana kehebatan iPhone 4, seperti apps yang canggih, gps dan augmented reality, 3D multiplayer games dsb, keupayaan mencari arah kiblat dengan kompas dan banyak lagi kelebihan sebenarnya. iPhone 4 sangat hebat jika keupayaannya dieksploitasikan ke tahap optimum, bukanlah sekadar seketul besi berharga RM 2 ribu lebih yang boleh menghantar SMS dan buat call sahaja.

Updated: Push notifications, location service, sync serta tethering. Komen mengenai kebaikan dan kelemahan software iPhone 4 juga telah ditambah.

Continue reading Maxis iPhone 4 review (software)

Posted on

Maxis iPhone 4 review (hardware)

apple-iphone-4

Ingin tahu perkara menarik mengenai iPhone 4? Juga segala kelemahan superphone yang sangat popular ini? Jom baca review penuh JomPHP mengenai iPhone 4.

Memandangkan Maxis mahukan “fair review” saya akan ulaskan secara mendalam mengenai iPhone 4 dan cuba untuk elakkan daripada bias dan berat sebelah. Jika anda rasa review ini ada unsur bodek dsb, sila komen ya!

Updated: Sampel rakaman video menggunakan kamera depan dan 720p HD video yang dirakam dengan iPhone 4 telah ditambah!

Continue reading Maxis iPhone 4 review (hardware)

Posted on

iPhone 4 – gadget popular pilihan ramai blogger Malaysia

maxis iphone 4[3]

Pada hari Sabtu lepas, saya telah menemani abang saya @cyberflyx ke Maxis Centre, Mid Valley dengan tujuan, membeli iPhone 4. Cyberfly merupakan pengguna iPhone 3G sebelum ini dan selepas iPhone 4 dilancarkan di Malaysia, beliau dengan tanpa berlengah lagi terus membuat keputusan untuk upgrade kepada iPhone 4.

Hasil tinjauan kami di internet, banyak stok iPhone 4 di beberapa kedai yang menjual habis berikutan permintaan tinggi daripada pembeli. Malah, semasa ingin membeli iPhone 4 di Mid Valley ini pun, kami terpaksa pergi seawal jam 9 pagi untuk beratur di depan pintu kerana hanya 30 orang pertama yang beratur sahaja dibenarkan untuk membuat pembelian.

Itu pun, kami dapat giliran nombor ke-28 walaupun telah datang awal, kalau orang first yang beratur itu tak tahu la pukul berapa lagi mereka datang, lepas subuh atau mungkin dah berkhemah kat Mid sejak malam tu lagi.

Sebelum dan selepas iPhone 4 dilancarkan di Malaysia, saya lihat ramai blogger dan twitterers yang membincangkan mengenai iPhone 4. Berbeza dengan pelancaran gadget lain, pelancaran iPhone 4 ini sangat menimbulkan buzz dan hype, menjadikannya sangat popular bukan sahaja di kalangan bloggers, tetapi di kalangan rakyat Malaysia juga.

Continue reading iPhone 4 – gadget popular pilihan ramai blogger Malaysia

Posted on

Maxis iPhone 4 unboxing and first impression

EiNS unboxing the iPhone 4

 

Saya baru sahaja menerima set iPhone 4 daripada Maxis pada 2 hari lepas dan sekarang masih dalam proses explore2 segala kekuatan dan kelemahan smartphone ini bagi membuat review penuh iPhone 4.

Buat masa sekarang, saya ingin tunjukkan dulu video unboxing, untuk melihat apa yang ada di dalam kotak iPhone 4 serta apakah impresi pertama saya ketika mula-mula memegang dan menggunakan iPhone 4.

Continue reading Maxis iPhone 4 unboxing and first impression