Posted on

Cara menjimatkan penggunaan bateri pada iPhone bila menggunakan 3G

20110505-085205.jpg

3G, Edge dan GPS boleh menyebabkan bateri pada iPhone berkurangan dengan cepat. Kalau anda menggunakan SBsettings (cydia app) anda boleh set kepada beberapa setting berikut.

Continue reading Cara menjimatkan penggunaan bateri pada iPhone bila menggunakan 3G

Posted on

Smartphone blog – next project daripada JomPHP?

samsung omnia 7

Dah lama kami di JomPHP pendamkan niat nak buat satu lagi blog, kali ini bukan mengenai komputer tetapi menfokuskan kepada smartphone.

Dulu saya banyak tulis tips dan tutorial hacking/modding Nokia 5800 di blog Eins Lobby. Kat JomPHP pula banyak artikel mengenai Maxis10 iPhone 4. Lepas ini rasa-rasa nak tulis mengenai Android, MeeGo, Symbian, Windows Phone 7 dll serta artikel mengenai aplikasi, games, menarik dan berguna untuk semua.

Sebabnya, niche JomPHP adalah mengenai komputer, internet dan web development dan kalau boleh ada satu blog khusus untuk smartphone pula. Ramai orang Malaysia yang sudah mula pakai smartphone sekarang tetapi ramai juga yang belum tahu cara menggunakan smartphone tersebut dengan semaksimum mungkin. Jadi kami berharap tutorial kami dapat membantu mereka supaya belajar lebih banyak benda baru.

Belum diputuskan lagi bahawa bila blog baru ini akan dilancarkan dan belum 100% lagi confirm blog baru ini akan ditubuhkan sebab banyak benda nak kena consider dulu, terutamanya domain dan hosting.

Oh ya, mengenai Maxis10, belum diketahui lagi macam mana penilaian mereka terhadap artikel yang saya tulis untuk Maxis10 iPhone 4.  Harap-harap la mereka suka, sebab saya dah cuba tulis yang terbaik dan mudah orang faham.

Posted on

Tips berguna untuk pemilik iPhone 4

maxis iphone 4 review 2

Ini adalah post terakhir mengenai Maxis10, kerana tempoh 2 minggu yang diberikan oleh Maxis akan berakhir pada 11.10.2010. Samada lepas ini akan ada lagi entri atau tutorial mengenai iPhone 4 itu saya kurang pasti, bergantung pada penilaian pihak Maxis mengenai artikel yang telah saya tulis di JomPHP ini.

Dalam tempoh (kurang) daripada dua minggu ini saya telah membuat beberapa pos yang saya rasa telah melebihi kriteria yang ditetapkan oleh pihak Maxis.

JomPHP.com

  1. Nantikan updates terbaru iPhone4 di JomPHP #Maxis10 – 21 komen
  2. Pelan Maxis iPhone 4 #Maxis10 – 16 komen
  3. Maxis iPhone 4 unboxing and first impression – 31 komen
  4. iPhone 4 – gadget popular pilihan ramai blogger Malaysia – 22 komen
  5. Maxis iPhone 4 review (hardware) – 36 komen
  6. Maxis iPhone 4 review (software) – 22 komen
  7. Tips berguna untuk pemilik iPhone 4

Dan tiga video review di YouTube. Malangnya youtube di tempat saya kena block jadi tidak boleh publish beberapa video review lain. Boleh refer di page Maxis iPhone 4 | JomPHP untuk tengok senarai post yang telah saya buat untuk Maxis10.

Dan sebagai penutup kepada post Maxis10 saya ingin bercerita serba ringkas mengenai tips yang berguna untuk pemilik iPhone 4.

Continue reading Tips berguna untuk pemilik iPhone 4

Posted on

10 perkara cool yang anda dapat lakukan dengan smartphone

Jika anda belum pernah menggunakan smartphone, anda tentu hairan kenapa orang sanggup berhabis ribuan ringgit sedangkan handphone berharga rm100 pn sudah memadai untuk membuat panggilan. Entri kali ini membawa anda apa yang menariknya dengan smartphone.

Call percuma dengan skype

Jika anda menggunakan pc, anda perlu menghadap pc untuk menggunakan skype. Dengan skype versi mobile, anda dapat menggunakan smartphone anda untuk call rakan-rakan. Bolehlah berbaring sambil call menggunakan skype.

iphone_4

Continue reading 10 perkara cool yang anda dapat lakukan dengan smartphone

Posted on

Kempen I Love Malaysia – Menangi Iphone 3GS dan WD Hard Disk

image

Exabytes, membawakan kepada anda semua kempen I Love Malaysia sempena menyambut Hari Kemerdekaan kali ke-52. Dengan menyertai kempen ini, anda mampu memenangi iphone 3GS dan Hard Disk WD 320GB, hadiah yang agak menarik juga tu.

Cara2 menyertainya adalah sangat mudah, hanya perlu ‘refer & win’. Jom pakat ramai2 sertai kempen ini.

Continue reading Kempen I Love Malaysia – Menangi Iphone 3GS dan WD Hard Disk