Posted on

Cara tonton video youtube dengan lebih laju

EiNS is listening to: Bunkface – Revolusi.mp3

youtube

Salam kepada pembaca JomPHP! Mesti ada diantara anda semua yang suka menonton video youtube kan? Saya pun suka, seronok juga sekali sekala…tapi setengah video tu saiz besar jadi nak load video tu kena ambil masa lama dan kalau play pun mesti tersangkut-sangkut. Oh, mana nak seronok kalau macam ni?

Nasib baik saya dah jumpa cara untuk tonton video youtube dengan lebih laju, malah boleh download dan convert sekali video itu jika anda mahu.

Continue reading Cara tonton video youtube dengan lebih laju

Posted on

Download youtube mp4 video (cara 1)

Ok, tutorial kali ini akan mengajar cara-cara untuk mendownload video youtube dalam format mp4 (h264 video, AAC LC audio). Ada beberapa cara yang saya ketahui, tetapi untuk bahagian pertama lebih baik saya jelaskan mengenai cara yang paling senang sekali.

Untuk pengetahuan anda kualiti video youtube dalam format mp4 adalah lebih baik daripada format video yang digunakan youtube sebelum ini, iaitu flv. Malah proses download video mp4 ini pula adalah jauh lebih laju (150++ KBps dengan streamyx 1Mbps) .

Langkah 1 – Copy alamat/url video youtube

Contoh : http://www.youtube.com/watch?v=ECugEe04OnQ

Langkah 2 – Masuk website file2hd

http://file2hd.com

Langkah 3 – Buat seperti dalam gambar.

– Paste url youtube
– Click “I have read….
– Filter : Pilih “Movies
– Akhir sekali tekan “Get Files
Link untuk download akan terpapar (pilih antara format flv atau mp4).
– Jika video didownload tanpa extension atau dalam format lain contohnya (.htm) rename kepada .mp4 setelah selesai download.

Saya syorkan anda menggunakan download manager seperti IDM atau Orbit Downloader untuk mempercepatkan proses download anda.

Selamat mencuba :). Jika anda mengalami masalah memainkan video mp4 youtube, sila rujuk post ini. Sebagai ekstra, saya sertakan beberapa “shots” frame yang dicapture dari video contoh ini. The Brilliant Green rocks !!! 😛