Posted on

Koleksi tutorial video belajar PHP mysql secara percuma

div-phpWalaupun blog ini bernama Jomphp, tetapi kandungan mengenai php dan web development agak kurang. Saya pernah merancang untuk menulis tutorial php untuk beginner, tetapi disebabkan kesuntukan masa niat itu masih tertangguh hingga sekarang. Oleh itu, sebagai tanda maaf kepada pembaca semua, saya senaraikan koleksi video tutorial php mysql percuma yang sangat berguna bagi yang ingin belajar php.

Continue reading Koleksi tutorial video belajar PHP mysql secara percuma

Posted on

Tiada lagi [LANUN] di JomPHP

no piracy

Salam kepada pembaca JomPHP sekalian!

Berikut adalah sedikit pemberitahuan kepada anda semua, bahawa segala aktivi berkaitan warez, crack, piracy, dan sebagainya di JomPHP akan ditapis dan dipadam selepas ini. Jadi, diharap pembaca semua dapat faham isu ini dan bekerjasama dengan kami bagi memastikan reputasi baik JomPHP tidak tercalar.

Seperti anda sedia maklum, niche penulisan blog JomPHP lebih tertumpu kepada topik tutorial komputer dan IT. Tujuan kami adalah untuk berkongsi segala ilmu dan pengetahuan kami dengan pembaca sekalian, agar dapat membantu anda semua menyelesaikan masalah, dan juga meningkatkan produktiviti kerja anda. Dan kalau boleh, kami ingin mempromosikan penggunaan perisian freeware, ringan, dan terbaik untuk anda semua. Jika anda ingin mencari WAREZ, JomPHP bukan tempat yang sesuai untuk anda.

Continue reading Tiada lagi [LANUN] di JomPHP

Posted on

Makluman terkini untuk pembaca JomPHP

bloody-monday-season-2 (2)

Salam kepada semua pembaca blog JomPHP.com. Harap maaf kerana sudah lama tiada updates kerana kami agak sibuk dan tiada masa untuk menulis entri baru di JomPHP. Memandangkan sekarang musim budak U cuti, barulah ada banyak peluang mengadap blog JomPHP ini.

Kami ada beberapa perkara yang ingin dimaklumkan kepada pembaca semua.

Continue reading Makluman terkini untuk pembaca JomPHP

Posted on

JomPHP.com kini berusia 1tahun

anniversary_1

Setahun yang lepas, cyberfly ada membuat post bertajuk JomPHP kini JomPHP.com dan ia bertarikh 5/10/2008 dan pada hari ini juga 5/10/2009 saya kira merupakan tarikh ulangtahun penubuhan blog JomPHP.com.

Yay! Dah 1tahun dan blog ini masih terus bertahan dengan apa yang menggembirakan kami ialah dengan bertambahnya jumlah pembaca! Syabas dan terima kasih kami ucapkan kepada semua! Kami juga bermula dari kosong dan tanpa sokongan anda semua yang rajin berkomen dan memberi pendapat mustahil kami boleh kekal sehingga ke hari ini.

Terima kasih! 🙂

Continue reading JomPHP.com kini berusia 1tahun

Posted on

Cara meningkatkan trafik ke blog anda (part 1)

image

Anda seorang penulis blog yang bagus, mempunyai blog yang cantik, gempak, colourful dan sebagainya. Anda bangga dengan hasil tulisan tangan anda. Anda rajin menulis berpuluh2 dan beratus2 entri yang panjang berjela. Anda sanggup upload beribu2 gambar dan video ke dalam blog anda. Pendek kata anda seorang blogger yang berdedikasi dan bersemangat waja.

Sayangnya, tiada orang pun yang ambil kisah pasal hasil dan penat lelah anda mengusahakan blog itu. Tiada komen, tiada feedback, tiada followers, tiada pembaca tetap, tiada silent readers, trafik tidak seberapa dan akhirnya anda give up, lalu berhenti blogging.

Rugi lah macam tu kan?

Trafik merupakan perkara terpenting bagi seseorang insan yang mengaku dirinya blogger. Tanpa trafik, tiadalah inspirasi anda untuk menulis blog. Jadi, di kesempatan kali ini, saya ingin berkongsi sedikit tips untuk meningkatkan traffik ke blog anda. Bukan untuk menjadi glamour atau mengejar populariti, tetapi lebih kearah membuat blog dan diri anda sendiri lebih dihargai.

Continue reading Cara meningkatkan trafik ke blog anda (part 1)

Posted on

Ketahui statistik dan identiti pengunjung blog & website anda

statistic

Mengetahui statistik dan identiti pengunjung blog dan website anda adalah amat penting. Anda boleh mengetahui dari mana datangnya pengunjung itu, keyword yang mereka gunakan untuk sampai di blog anda, entri manakah yang paling mendapat kunjungan, link manakah yang paling banyak mendapat jumlah “clicks” dsb. Anda juga boleh mengetahui tentang identiti dan maklumat mengenai pengunjung blog anda, dimana ianya membuka ruang untuk anda berkomunikasi kembali dengan mereka.

Dengan mengetahui statistik dan identiti pengunjung blog anda, dapatlah anda membuat analisis mengenai ‘behavior’ mereka seterusnya membuat langkah2 untuk mengoptimasikan lagi data2 penting seperti keyword dan referral untuk membolehkan blog anda mendapat lebih ramai pengunjung.

JomPHP telah membuat senarai yang agak lengkap mengenai ‘cara untuk mengetahui statistik dan identiti pengunjung blog dan website anda’. Jom baca!

Continue reading Ketahui statistik dan identiti pengunjung blog & website anda

Posted on

JomPHP Youtube Downloader

jomphp youtube downloader

JomPHP Youtube Downloader, ialah satu laman untuk memuat turun video youtube yang dibangunkan oleh EiNS menggunakan skrip php. Ianya senang digunakan, siap ada penerangan cara2 menggunakannya dalam bahasa Melayu lagi.

Tujuan JomPHP mewujudkan laman ini adalah untuk mempermudahkan lagi mereka terutamanya pembaca JomPHP dan pengguna internet di Malaysia untuk me-muat turun video2 kegemaran masing2 dari laman Youtube.com.

Continue reading JomPHP Youtube Downloader

Posted on

Skipscreen mempermudahkan download dari laman file sharing

skipscreen

Rapidshare, Mediafire, Megaupload, Sendspace dll…mestinya anda semua dah biasa dengan laman2 file sharing berikut kan? Lebih2 lagi anda seorang downloader tegar, macam saya juga…hehehe…

Tetapi proses download bagi mereka yang menggunakan free account sangat melecehkan masa dan membazir masa. Contohnya masa hendak download anda dapat message “please wait XX minutes before download” dan bermacam2 message la.

Skipscreen ialah addon firefox yang mempermudahkan proses download dari file sharing website. Fungsinya, “skip” loading pages dan terus memberikan prompt untuk anda download file2 yang anda ingin download.

Continue reading Skipscreen mempermudahkan download dari laman file sharing

Posted on

Cara mudah mencuba tema untuk blog wordpress

wordpress logo

Saya selalu mencuba berbagai themes baru setelah agak jemu dengan themes blue weed yang digunakan oleh blog ini.Wordpress mempunyai fungsi untuk preview themes tersebut sebelum anda menggunakannya, tetapi cara ini agak tidak praktikal kerana loading time yang agak lama, selain tidak dapat merasai sepenuhnya penggunaan themes tersebut.Jadi saya terpaksa enable kan themes tersebut.Kelemahan besar ialah pengunjung blog akan melihat themes tersebut yang semestinya langsung tidak dicustomize dan mungkin juga cacat.

Akhirnya saya terjumpa satu plugin yang dapat mengatasi kelemahan ini.

Continue reading Cara mudah mencuba tema untuk blog wordpress

Posted on

Digsby – IM, email notifications dan social network dalam satu perisian

digsby 3

Bayangkan situasi ini, anda hendak chat dengan member YM, anda kena buka Yahoo Messenger. Hendak bertweet dengan rakan2 twitter perlu bukak firefox atau destroy twitter. Manakala hendak mengetahui update rakan2 facebook anda pula kena buka laman facebook. Hendak check email pun perlu banyak step. Banyak program yang anda kena launch, mungkin merugikan masa dan membazir ram dan cpu usage komputer anda.

Memperkenalkan Digsby, perisian semua dalam satu, ianya menggabungkan fungsi IM, email notifications dan social network dalam satu pakej. Dengan fungsi dan antaramuka yang menarik, pastinya Digsby wajib dicuba oleh pengguna Internet, terutamanya bloggers dan pengguna laman sosial. Jom baca lebih lanjut mengenai fungsi2 menarik Digsby.

Continue reading Digsby – IM, email notifications dan social network dalam satu perisian