Posted on

Cara meningkatkan trafik ke blog anda (part 1)

image

Anda seorang penulis blog yang bagus, mempunyai blog yang cantik, gempak, colourful dan sebagainya. Anda bangga dengan hasil tulisan tangan anda. Anda rajin menulis berpuluh2 dan beratus2 entri yang panjang berjela. Anda sanggup upload beribu2 gambar dan video ke dalam blog anda. Pendek kata anda seorang blogger yang berdedikasi dan bersemangat waja.

Sayangnya, tiada orang pun yang ambil kisah pasal hasil dan penat lelah anda mengusahakan blog itu. Tiada komen, tiada feedback, tiada followers, tiada pembaca tetap, tiada silent readers, trafik tidak seberapa dan akhirnya anda give up, lalu berhenti blogging.

Rugi lah macam tu kan?

Trafik merupakan perkara terpenting bagi seseorang insan yang mengaku dirinya blogger. Tanpa trafik, tiadalah inspirasi anda untuk menulis blog. Jadi, di kesempatan kali ini, saya ingin berkongsi sedikit tips untuk meningkatkan traffik ke blog anda. Bukan untuk menjadi glamour atau mengejar populariti, tetapi lebih kearah membuat blog dan diri anda sendiri lebih dihargai.

Continue reading Cara meningkatkan trafik ke blog anda (part 1)

Posted on

Jom guna twitter dan ikut JomPHP!

twitter-updates

Baru je melancarkan profile rasmi twitter JomPHP. 🙂

Tujuan post kali ini untuk memperkenalkan lebih lanjut tentang twitter.com dan  kegunaannya kepada kita. Selepas baca ini, sesiapa yang berminat bolehlah daftar akaun twitter dan kalau boleh jadi pengikut aka follower JomPHP sekali.

Apa itu twitter?

Continue reading Jom guna twitter dan ikut JomPHP!