Posted on

Software untuk "remote" komputer lain yang berada dalam network yang sama


Anda mempunyai beberapa pc atau laptop yang disambungkan dalam network atau router yang sama melalui wireless atau cable? Dan anda selalu diganggu oleh kakak2 atau adik2 anda untuk menyelesaikan masaalah mereka berkenaan pc atau sebagainya? dan bagaimana pula jika mereka berada di halaman rumah atau di dapur dan anda pula berada di dalam bilik? Malas la pulak nak bangun pergi dapur atau ruang tamu kan? jadi inilah penyelesaian terbaik iaitu anda hanya perlu remote sahaja komputer atau laptop kakak or adik anda itu di dalam bilik dengan mudah.

Real VNC merupakan salah satu software yang agak ringkas dan mudah digunakan.

Cara-cara meng-install :-

1. Klik Next

2. Accept dan klik next untuk seterusnya

3. Pilih destinasi program untuk diinstall.. dan klik next

4. Bagi la nama ape2 pun xkisah.. Next lagi… fuih.. byk nye next..

5. Pastikan checked pada checkbox assosiate tu dan klik next..

6. Klik install button

7. Ya.. itu dia anda dah berjaya install!!!

**Pastikan anda install software ini pada setiap komputer yang ingin anda remote**

Ok, Sekarang cara-cara macam mana nak set dan gunakan pulak :-

Sebelum anda boleh remote pc, pastikan setiap pc hendaklah me-running kan VNC server terlebih dahulu.

Then, double klik kat icon VNC di kanan bawah pc anda.

Tetapkan password untuk setiap pc, untuk memastikan anda mendapat privacy.. hehe kalau adik anda or kakak tau pc anda punya password maka dia boleh remote anda tanpa anda sedari dan mengetahui setiap apa yang anda lakukan.

Abaikan features yang lain-lain itu jika anda new user.. dan untuk advance user anda buat la apa yang anda rasa patut. Nak adjust port pun boleh.

BACA :  Windows 8.1 Preview Screenshot

Dan, anda run VNC viewer untuk mula remote mana2 komputer yang anda kehendaki dengan memasukkan ip address komputer tersebut sebelum anda diminta untuk memasukkan password.

Untuk advance user, anda juga boleh melakukan remote daripada mana-mana tempat. Contohnya dari pc pejabat anda ke pc di rumah anda dengan melakukan port forwarding. Dan process ini tidak memerlukan anda berada dalam network yang sama tetapi melalui internet. Dan ip address akan kelihatan lebih kurang begini ” 10.16.208.42:5000 ” yang mana 5000 tersebut adalah port komputer yang anda set kan.

Untuk mendownload software ini klik disini


RELATED POSTS

13 thoughts on “Software untuk "remote" komputer lain yang berada dalam network yang sama

  1. Bagus,tutorial yang berguna!tapi bkpo mu delete komen mu pitoya?

  2. la 2 komen aku la tu.. wakaka.. This post has been removed by the author. =))

  3. tp nape nape files tu ada virus?

  4. xde la.. ia dlm kategory hack tools.. tu yang detect sbg virus

    1. sek2 aku kena buat pasal Real Vnc dan telnet sebagai assigment 3 😛

      1. haha.. bereh la 2.. 😛

        1. mano artikel mu hk barunyo ❓ ❓

  5. napa nk download sofware nie tak leh?die ckp pautan fail yg anda minta tidak sah.

  6. […] AMD Quad-core processor Salam kepada semua pembaca JomPHP. Mungkin ada yang tertanya-tanya kenapa…Software untuk "remote" komputer lain yang berada dalam network yang sama Anda mempunyai beberapa pc atau laptop yang disambungkan dalam network…Windows 7 Starter – […]

  7. wah bagus2 senang ckit aq nak remote kat cyber cafe ni :silly:

  8. link lain tak de ?

  9. sofware ni dah x de ke? please help me…

Tinggalkan komen anda