Posted on

Senarai Perisian Antivirus Percuma untuk Komputer anda

A 19075 

Ketika menggunakan windows xp dulu, saya berharap kepada perlindungan Kaspersky Antivirus untuk  membasmi segala jenis worm, virus, trojan dll pada komputer saya. Namun, sejak menggunakan Windows 7 saya hanya bergantung kepada perisian antivirus percuma kerana boleh dikatakan windows 7 sendiri sudah agak secure, dan anda tidak perlu sangat install antivirus berbayar.

Perisian antivirus percuma yang paling terbaik bagi saya ketika ini ialah Microsoft Security Essential (MSE). Antivirus yang dikeluarkan sendiri oleh Microsoft ini mendapat ranking tinggi dan review baik daripada blog IT terkemuka seperti Lifehacker dan DownloadSquad. MSE boleh didownload secara percuma untuk komputer menggunakan Windows XP, Vista dan 7 dan hanya berfungsi sekiranya anda menggunakan windows yang asli atau genuine.

microsoft security essential[5]

MSE sangat ringkas, ringan dan senang digunakan. Tak pernah lagi windows saya rosak disebabkan virus selepas guna MSE. Dan sebab itulah juga saya tidak lagi perlu beli lesen antivirus berbayar seperti Kaspersky Pure.

Download Microsoft Security Essentials (XP, Vista, 7).

Jika anda inginkan alternatif lain untuk perisian antivirus percuma, anda boleh cuba;

2. Avast Free Antivirus (link)

3. Avira AntiVir Personal (link)

4. AVG Free (link)

5. Panda Cloud Antivirus (link)

6. Rising Free Antivirus (link)

7. Bitdefender 10 Free Antivirus (link)

Senarai yang saya tulis ini tidak berkaitan dengan ranking2 terkini antivirus, hanya berdasarkan pandangan serta pengalaman peribadi saya sahaja.

Katakan tidak kepada virus! Selamat mencuba.


RELATED POSTS

BACA :  PDFZilla – convert PDF kepada Word, Image, Text dan HTML dengan mudah

48 thoughts on “Senarai Perisian Antivirus Percuma untuk Komputer anda

  1. Mahu cuba MSE la..tengok komputer sepupu aku pakai macam ok dia cakap..memang xde masalah, ringan plak tu..

    1. Memang ringan, MSE terbaik 😀
      .-= EiNS´s last blog ..Tomok jadi superhero dengan perisai robotik dalam Mantera =-.

  2. nice share..nizam guna KAV + Comodo bg mengelakkan RAT..hehehe
    .-= nizam´s last blog ..Real Time Globe Wallpaper For Windows =-.

    1. Haha aku x pnah kena RAT…so far so good security skang…firewall pun x install sbb mls

  3. Katakan tidak kepada antivirus pecuma. Jangan lokek untuk membayar perlindungan antivirus terbaik seperti Kaspersky.

    Melainkan saudara seorang penggemar memformat komputer berulang kali…haha 😆

    Dah guna Windows edisi lanun, masakan antivirus pun nak lanun juga :tongue: :whistle:
    .-= msbmna´s last blog ..4 laman pencari maklumat seseorang individu =-.

    1. @msbmna:hahaha, aku jarang format komputer sndiri…stahun sekali kot…xde masalah pun even aku guna MSE yang percuma…

      1. Kawan aku ramai yang jenis macam tu. Punya la kedekut nak beli lesen antivirus. Kena virus, format, kena virus, format. Siap boleh install Windows tutup mata lagi. Lawak betul…hahaha 😆

        Kalau yang jenis banyak buat laporan, surat-menyurat, minit mesyuarat tu belilah 1 AV seperti Kaspersky atau Bitdefender sebelum menyesal. Tak rugi. Tak lebih RM100 seunit pun sekarang. Jangan jadi macam aku sudah, esok hantar kerja, tiba-tiba komputer kena virus. Padahal guna AVG, siap update hari-hari lagi. Antara versi percuma dan berbayar, memang la jauh panggang dari api. Kenangan di kala jahil dengan komputer mula-mula dulu. Hahaha…

        Apa-apa pun, MSE memang terbaik untuk kategori percuma. Aku dah cuba pasang kat netbook adik aku. Cuma perlu validate windows je. Tak tahu caranya? Takkan tak faham-faham lagi. :whistle:
        .-= msbmna´s last blog ..4 laman pencari maklumat seseorang individu =-.

  4. Ape jadi kalo pakai MSE tu kat Win7 pirate pnye?

    1. @ironhiden9:masa nk install lg dia validate samada windows ori ke tak…xpun lepas dah pkai MSE, akan kuar message "your product is not genuine…bla bla…"

  5. aku guna KIS 7..tp free je..sampai 2011.. :biggrin: .

    1. @Sumber Informasi Terkini:ada ke kis7 yang free?

  6. ada..kena crack la eins..KAV pun ada gak..tapi untuk version 7 jela..aku dah pki lama dh.virus pun xpenah nak masuk.xpyh pki 2010..buat berat je.. :biggrin:

  7. avira lagi best ade website yg buat crack die n slalu update.
    ak pkai premium lagi x byr hehe

  8. Hmmm,Avast FREE tetap dihati. Yoshhh!
    .-= finalcross´s last blog ..Justin Bieber ft. Jaden Smith – Never Say Never =-.

  9. gunalah linux tanpa menggunakan antivirus..hehe…hmm…MSE terbaik..suka pakai masa window 7 dulu
    .-= Azam´s last blog ..Siapa Rachel Corrie =-.

  10. *scream* Hoho! Suke2! Aku pakai McAfee, trial 60days. Thanks eins, luv you. :wub:
    .-= Megat Azfar´s last blog ..Wah! Terharunye.. =-.

    1. Hahaha…lawak la kau…nape nak pakai trial…pakai free sudah..xpun cari biskut tawar..haha
      .-= EiNS´s last blog ..Senarai Perisian Antivirus Percuma untuk Komputer anda =-.

  11. bro, nak tanya skit..antara processor Intel Celeron(M) 1.6 GHz dengan Intel Pentium(R) 4CPU 2.80 GHz yang mana lg power?

    1. X sure sangat la…maybe pentium 4 lagi laju sebab dia punya core clock tinggi jauh berbnding celeron M…

      tp celeron M guna ntuk laptop, pentium 4 xde ntuk laptop sbb dia cepat panas kot
      .-= EiNS´s last blog ..Senarai Perisian Antivirus Percuma untuk Komputer anda =-.

  12. seblom ni aku suke pkai avira.. tp sekarang pkai MSE.. avast pon ok..
    .-= Anarm´s last blog ..Kenapa manusia suka menzalimi haiwan? =-.

    1. Aku dah ban avira sbb kecewa dgn protection…elok je update tiap2 hari tp virus leh masuk gak…

      better avast la dri avira…

      p/s: ini member aku yg guna
      .-= EiNS´s last blog ..Senarai Perisian Antivirus Percuma untuk Komputer anda =-.

  13. Thank you for the info. Saya Macintosh..so tak guna Antivirus :biggrin:

    1. Kalau satu dunia pakai macintosh sure pembuat virus akan target user Mac plak…
      .-= EiNS´s last blog ..Senarai Perisian Antivirus Percuma untuk Komputer anda =-.

  14. Guna je Comodo Internet Security.. Power lagi… Free.. Boleh elakkan RAT, keylogger.. 😉

    1. Owh…thanks, aku lupa boh dlm list comodo internet security
      .-= EiNS´s last blog ..Senarai Perisian Antivirus Percuma untuk Komputer anda =-.

  15. aku pki MSE mmg terbaik.smpi skang masih ok tak pernah kene virus lagi win7 aku nih..aku tak beli lagi dah lesen antivirus..aku setuju win7 nih dah secure skit berbanding win xp..jadi pki MSE dah cukup bagi aku.virus2 dari flashdrive biasa kat xp dia effect kat win7 tak effect langsung.MSE the best free antivirus.

    1. Skang orang mtk aku format atau clean win xp aku terus reject…x sanggup nk berdepan masalah virus x abes2 di xp
      .-= EiNS´s last blog ..Senarai Perisian Antivirus Percuma untuk Komputer anda =-.

  16. dlu guna avast pstu tukar avira pstu nod32 last skang ni guna avast sbb better protection..hihi..
    .-= din´s last blog ..Kemuncak Adrenalin =-.

  17. eset nod 32 tak de ke? :cwy:
    .-= aizuddin´s last blog ..Pulau Sibu In Memory =-.

    1. Nod32 ada yang free version ke? macam takde
      .-= EiNS´s last blog ..Senarai Perisian Antivirus Percuma untuk Komputer anda =-.

  18. guna MSE utk desktop kat rumah sbb desktop tu guna sekadar utk test software dan main game ..

    tp utk kerja guna Norton 360 v.2 .. so far xde masalah dan performance komputer takde kesan apa sangat .. 🙂
    .-= hydir´s last blog ..Kenapa lebih baik anda berpura-pura tak tahu apa-apa tentang komputer! =-.

  19. threatfire???

    1. @asyad:threatfire pun bagus, lupa tambah lam list…nak edit malas lak…

  20. comodo or MSE?? mne lg ok??? klau pkai window 7 starter??

  21. law ikut kn aku …. gne kaspersky ag bguss …. pe mksud black list ais corrupted erk ……. :biggrin:

    1. @lien:kaspersky bagus…tp kena byr n startup berat…tu sbb aku pakai MSE je free n laju 😀

  22. gne avira personal kuat x …….

  23. helo bro..nk tanya sikit,apa beza laptop mahal dan murah??yg murah tu windows 7 x ori ke?

  24. Sekarang ak guna AVG 8.5 ke 9.0… tak ingat.. so kalau aku instal MSE ni, kene remove tak antivirus skang ni??? takot memberatkan laptop pulak…

    1. buang AVG…free atau pro dua2 tak reliable…guna je MSE

      1. ok2 tq2… aku dah install MSE, baru je.. hehehe.. best ar… :cheerful:

  25. Aq mmg dari dulu suke ngan MSE ni.. tp aq still stick to ESET Smart Security sbab skali ngan personal firewall.. so bende2 pirate, nak access internet utk validate online aq block.. mcm Adobe punye software.. or sometime block unwanted apps to access internet temporarily.. stahu aq MSE ni xde advance firewall lg kan?? kene tunggu la kot.. atau ade firewall recomended?? tau2 je la an built-in firewall windows ni kureng sket..

  26. berbaloi x kalau uninstall avast free pastu install mse ni?

  27. mse tu ari2 nk kena update ke ? psal dlu pkai agv ari2 update.. plzz!!!

Tinggalkan komen anda