Posted on

Senarai Aplikasi Penting Untuk Pengguna iPhone 5

iphone 5 malaysia

Pengguna baru iPhone 5 atau mana-mana peranti iOS? Jom tengok senarai aplikasi penting yang harus dimiliki oleh pengguna iOS.

Senarai Aplikasi Penting Untuk Pengguna iPhone 5

1. Google Maps iOS

google maps

Apple memperkenalkan Apple Maps dalam iOS 6 dan merupakan aplikasi yang sudah sedia ada bila anda membeli iPhone 5 serta iPad dan iPod baru.

Malangnya, Apple Maps hanya indah khabar dari rupa dan prestasi serta kualiti agak mengecewakan…hanya pengguna hardcore Apple sahaja yang sanggup menggunakan Apple Maps dan enggan menggunakan Google Maps disebabkan ego mereka.

Penyelesaian bagi Apple Maps yang sub-par ialah Google Maps yang lebih kemas, mudah digunakan serta mempunyai jumlah data pemetaan yang jauh lebih superior daripada Apple Maps.

Download Google Maps iOS

2. TweetBot iOS

tweetbot for iphone

Jika anda pengguna tegar Twitter, kenalah dapatkan TweetBot samada di iPhone ataupun iPad. Merupakan aplikasi Twitter terbaik untuk pelantar iOS, mempunyai pelbagai fungsi seperti Mute user/client/hashtag, Classic RT, Push Notification, dan banyak lagi.

Kalau dah pernah guna TweetBot mesti rasa downgrade kalau cuba twitter app lain.

Download TweetBot for iOS ($2.99)

3. Google Chrome Browser

google chrome ios

Pelayar internet Safari pada iOS adalah…okay…cuma kalau anda perlukan sesuatu yang lebih sudah pastinya Google Chrome browser untuk iOS.

Fungsi tabbed browsing, private browsing, bookmark sync dan banyak lagi fungsi menarik.

Download Google Chrome Browser IOS

4. McTube

mctube youtube app ios

McTube merupakan aplikasi YouTube yang lebih bagus daripada aplikasi rasmi YouTube yang dibuat oleh Google. Antaramuka yang kemas dan fungsi yang lengkap…serta boleh download video YouTube dalam SD/720p dan 1080p.

Download McTube YouTube App iOS

5. WhatsApp

whatsapp iphone 5

Ketika ini, terdapat banyak aplikasi chatting/IM yang berada di pasaran namun WhatsApp kekal paling popular dan rakan-rakan anda pun mesti ramai yang ada WhatsApp juga.

Download WhatsApp for iPhone

6. Instagram

instagram iphone 5

Instagram, masih kekal aplikasi photo sharing paling popular untuk IOS dan juga Android. Serlahkan kreativiti anda dengan merakam detik terindah menggunakan lensa kamera pada iPhone 5…cuma jangan lebih-lebih pula sampai semua benda pun nak di-instagramkan.

Download Instagram for iPhone

BACA :  Project Shield – Nvidia Tegra 4 Portable Gaming Console

7. Gmail iOS

gmail for ios

Adakah anda pengguna tegar Gmail? Gmail App untuk iOS membawakan antaramuka yang canggih serta push notification untuk setiap email yang masuk ke dalam inbox anda. Juga menyokong multiple user accounts dengan mudah.

Download Gmail for iPhone

8. Find My iPhone

find my iphone

Find My iPhone merupakan aplikasi yang seharusnya terpasang pada semua peranti iOS. Ia boleh membantu anda menjejaki lokasi dimana iPhone, iPad, iPod Touch anda berada sekiranya berlaku kes kecurian atau kehilangan.

Download Find My Iphone

9. SnapSeed

snapseed

SnapSeed merupakan aplikasi photo editing untuk mereka yang mahukan efek professional berbanding Instagram. Anda boleh edit gambar menggunakan Snapseed dan kemudian share kepada rakan-rakan melalui Instagram.

Download Snapseed for iOS

10. Action Movie FX

action movie fx

Action Movie FX merupakan aplikasi yang boleh menambah efek ala Hollywood pada video yang dirakam pada iPhone atau iPad. Efek tersebut sangat canggih dan menyeronokkan, dan boleh guna untuk bergurau dengan rakan-rakan anda.

Action Movie FX baru dipilih oleh Apple sebagai aplikasi iOS terbaik untuk tahun 2012. Contoh video yang dibuat menggunakan Action Movie FX:

Download Action Movie FX

11. Instaweather

instaweather

Instaweather merupakan aplikasi cuaca yang lebih minimalis berbanding aplikasi cuaca terbina dalam iPhone yang agak…hodoh dan kuno.

Download Instaweather iPhone

12. iMedia Player

imedia player

iMedia Player merupakan pemain video pelbagai format seperti AVI/MKV/RMVB dan sebagainya untuk iOS. Tidak perlu lagi convert atau sync menggunakan iTunes kerana iMedia Player menyokong USB dan WiFi Transfer.

 Download iMedia Player untuk iOS

13. Waze

waze for iphone

Waze merupakan aplikasi navigasi yang semakin popular sejak kebelakangan ini. Anda boleh gunakan Waze untuk mencari arah atau lokasi sesebuah tempat dan mendapat maklumat trafik di kawasan berhampiran anda.

Download Waze for iPhone

14. Facebook iOS

facebook iphone

Aplikasi rasmi Facebook untuk iOS…kini lebih laju dan kemas setelah menjadi native app berbanding HTML5 app.

Download Facebook untuk IOS


Ada idea lain yang lebih menarik? Boleh bagitahu di ruang komen.

Selamat mencuba! 🙂


RELATED POSTS

15 thoughts on “Senarai Aplikasi Penting Untuk Pengguna iPhone 5

    1. eins ni antara orang terawal pakai iphone 4 dekat malaysia.

      1. Aku lepas setahun baru dapat pegang iphone 4. dalam plan nak capai iphone 5 lepas duit simpanan cukup sekarang ni 😀

    2. guna iphone, tapi dah mula bosan sebab Apple taknak tukar UI baru

  1. Ade tak software yg mirip Action Movie FX untuk windows 7/8?

  2. samalah…sampai tahap bosan dah….

    1. dulu hari2 baca pakai flipboard…now most reading baca kat desktop lepas beli monitor baru…syok sket

  3. Google map malaysia xsupport kan?

  4. Need help…ipad mini leh gn celcom skmm x?

    1. ipad mini 3g boleh pakai simkad celcom skmm…kalau simkad tu besar kena potong jadi kecik

  5. xde pn Google maps admin kat appstore??

  6. knpe whatsapp tu kne bayar?? bkn free ke??

  7. dimana mau dpt semua aplikasi ini

  8. pa mcm nk dptkan aplikasi semua ini

Tinggalkan komen anda