Posted on

Semakan Kemasukan ke UITM

Dapatkan tips-tips belajar di Uitm secara percuma dengan memasukkan emel anda disini:

Masukkan emel anda:

PELAJAR YANG INGIN MEMASUKI UITM

Bagi pelajar-pelajar yang ingin melanjutkan pelajaran ke UITM,anda boleh menyemak permohonan anda disini :

http://istudent.uitm.edu.my/intake/home/main.asp?pg=selprog

LEPASAN DIPLOMA UITM

Lepasan pelajar diploma UITM yang ingin menyemak kemasukan ke ijazah UITM,anda boleh mengaksesnya disini :

http://istudent.uitm.edu.my/intake/home/main.asp?pg=selprg&tv=3&id=62

PINJAMAN PTPN

Pelajar yang ingin memohon pinjaman PTPN,berikut merupakan perkara yang perlu dilaksanakan.

1.Membuka akaun SSPN di Bank Islam atau Bank Simpanan Nasional.

2.Jika borang SSPN telah habis,anda boleh mendownload nya DISINI

3.Isi borang tersebut dan serahkan di BSN atau Bank Islam dengan membawa wang sebanyak rm20.

4.Setelah selesai,sila beli no pin akaun PTPN di Bank Islam dengan bayaran rm5.00

5.Login DISINI untuk membuat permohonan pinjaman PTPN.

6.Untuk menyemak keputusan permohonan PTPN :

Pemohon boleh menyemak keputusan permohonan pinjaman PTPTN di Laman Web Pinjaman online di http://epinjaman.ptptn.gov.my atau melayari Laman Web PTPTN bermula 3 hari selepas tarikh tutup permohonan online untuk IPT masing-masing.

7.Untuk maklumat lebih lanjut,kunjungi link ini http://www.ptptn.gov.my/web/guest/pinjaman/onlineapps

 

Komen Penulis : I love UiTM!Rugi la sape2 yang tolak tawaran UiTM nih πŸ™‚


RELATED POSTS

BACA :  10 extension Google Chrome paling berguna dan harus dicuba

99 thoughts on “Semakan Kemasukan ke UITM

  1. Hohoho…cintakan uitm? bagus2… selamat belajar dan menyambung degree…:P

  2. hoho..tq2…Ryehana pn sama la..selamat belajar dan menyambung degree πŸ˜‰

  3. terima kasih utk maklumat ini.

    1. SAMA!!!!!…………………..

  4. sama-sama.jemput datang lagi πŸ˜‰

  5. nk wat rayuan cmne haa?? huuhu..aku xdpt msuk uitm..nk mbung blaja..dip da abes…nk smbung degree lak…tulun

    1. masuk kat website uitm.ada menu semakan dan rayuan.try la explore ye πŸ˜‰

  6. cmna nak check kite dpt x msuk??tlg2

  7. da msuk kt semakn then nk wat ap lg??

  8. cmner ni… da tunggu 4 jam da…. cakap surat twrn bley print ari ni.. tpi x kuar2 pun ag…. isy…. em… konfius taha :ermm……. tut…. :ermm:

    1. ala relax la tatin..
      ame pown x leh nak print lg surat tuh..
      gram jew kan..
      nywhere,ame da kol bahagian pgambilan plajar,
      dorg ckp tenet pRob sket..
      so,kite kne saba la sket yeh..
      hope fathin dpt saba…
      :cheerful:

      1. btul ke ni??amir dh call diorg??klau dh dpt surt twrn tu,amir tlong la bgtau k…

  9. mcmane nk dpt kn surat tawaran uitm???dah sehari suntuk sy mencari2…tlg sy!!!! :angry: :angry:

    1. tu la psal…mmg uitm lmbt ke??dah la kena sahkan sm pai 10 hb ni…klau xsahkan mcm ne ek??ade ap2 effect x??

  10. wei, pe citer??? mula2 kate 4 mei, punya lah lame ak ddok kat cc smlm.. 20inggit abes, xpdt2 pon cetak surat tawaran!!! pas2 arini kate start pkul dua.. apahal xboleh2 jgak??? cakap bia la btol, serupa bikin la.. ko ingat cket ke duet ak abes?? mak ak pon da bising asek lepak cc je.. dy tduh ak mcm2,, men game la,, tgk blue la.. padahal ak tggu lame sbb bnde pukimak ni la!!! kepala ‘BUUDAAK’ btolla!!! :alien:

    1. aku pun dh byak kali check…xde pun…ckp 4mei….aku punye la excited nk tau tmpt bljr,ngri mne yg akn aku prgi tgok2 xde lg….u lain mcm ni jugk ke??

  11. waRgh..dH 2 aRieY dOwQ LeYpArQ cC,xDewR gQ
    sUrAt tWrN tUh…bEnGuNqnYeWr aQ……. :dizzy:

  12. bila la surat tawaran dr uitm ni dpt…dh byak kali aku check…xde pun…u lain mcm ni jugk ke??

    1. kwn2 aku ckp u lain xde pun mcm nie…um hari result upu kuar aritu jgk surat tawaran dpt check….ape kes la uitm nih…jgn sampai aku fedup sudah la….

      1. cm kEnAl jEr mamAt nIe? :blink:

  13. tq..da lame crk info camni..hehe :silly:

    d|nΒ΄s last blog post..2nd farhana’s tag

  14. Hi all….
    surat tawaran uitm dh kuar….aku dpt kampus
    cwg jengka…..huhu…

    1. aku pun dpt kat jengka…see u di uitm jengka..hehe

    2. kampus jengka ok x?

      1. ok sgat…sy pun kat uitm jengka jugak..liana dpt kos pe? lg 1,pasal ptptn tu,mula2 memg kna beli no pin tu lps tu trus dftr kat intrnet wlaupun x dftr lg kat uitm… see u at uitm jengka… :biggrin:

  15. hellooooo :biggrin:

  16. :pinch:

  17. dah lama on9 fitrah.?

  18. ade ym x??kita chat kat stu la

    1. ada.add cyberflyx wakakaka πŸ˜† πŸ˜†

      1. ntah btul ntah tak budk ni πŸ™‚

  19. tawu x bile ley semak result tuk masuk degree.. i bwu abes diploma.. batch july 2006-may 2009 πŸ™‚

  20. tenk u yaR,,,sya da dpT pa yg sya cR!e,,,,w!sh mE LuCk aT uiTm,,,,, πŸ™‚

  21. tenz ……..hope more information on future day] 😎

  22. sy akan dftr kat uitm pada 27.6.09 nt…tp msalah skrg sy x tau bila tamat tarikh untuk pinjaman ptptn…mcm ne nk tau ye??/tolong bgtau sy….

    1. try cek kat website ptptn.kl takde, better call terus untuk kepastian.anyway, ptptn dia ada byk sesi.kalau isi awal, dapat sesi1,nanti pinjaman cepat dapat.kl sesi 2 dan 3, lebih separuh sem baru dapat.

  23. apsal nk dftr yg ptptn tu x bleh ek?dah byk kali cuba…xbleh jugk..no pin dah bli

    1. kne gune internet explore 6 n above bwu ley dftar kat ptptn

  24. klau result degree untuk julai 2009 kuar bgtau ek…
    thanks

  25. mcm ne ni?xbleh dftar la kat ptptn ni…ade spe2 bleh tlong x

  26. cpe kat cni dpt uitm melaka

  27. Rslt dgre kuar mid june ni.. Maybe mngu dpn kot.. Ak sbnrnya minat bab2 komputer ni, tp dip dah amik kos food technology, trpaksa la smbg dgre mende yg sama T_T.. X pe.. Nnt ak nk blaja mende ni sume sndiri (wat web, etc.).. Huhu..

    1. Aku pun minat bab2 komputer tapi amek degree pharmacy…rilek je bro boleh je blaja sendiri wat web, blogging etc…yang penting rajin usaha dan belajar πŸ˜†

    2. aku pn minat jgak bab2komputer nie..dan aku ade la apply tunas mekar under uitm nie..smbg dgree pn ake dpt kos kej. eltrik elktonik komputer..xtau mn satu nk pilih..
      mak n kakak aku suh smbg dgree je..tlong aku bg idea..huhuuu..

      1. tunas mekar tu apa bro?

  28. klau diploma amik kat uitm,nt mse ijazah bleh x nk smbung kat upsi?kira jd cikgu la plk lps tu?boleh ke x ek?

    1. boleh.ada member aku kat kampung yg dip kat uitm, sambung degree kat upsi :happy:

      1. oo…ok2..thanks ye cyberfly :biggrin:

  29. camne ek klu student yg dah dapat tawaran nak download surat tawaran 2????
    i mean student2 senior…
    penin kpale aku ni nak cari suart tawaran 2…
    aku ni dah sem 3…
    tapi nak cari surat tu sebab nak wat loan…
    yang lame tah ,mane tah aku letak…
    tolon r….

    :cwy:

    1. same prob with u…what is d solution

  30. aku kompius nk smbung dgree ke xnak..
    aku ade apply tunas mekar under uitm tu pn dapat..
    cm me nie mn satu aku nak pilih…

    1. Ola..

      baik ko sambung belajar bro ambil deegree..

      at least bila ada deegee ko boleh teroka…lagi dunia ko… 😎

      —————————
      X-uitm
      batch: Jun 2006-April 2009
      Course: B.Sc(hons) Textile Technology
      Faculty:Sains Gunaan.
      Job: Product Engineer(Medical Textile)
      Company: Radicara(M)Sdn Bhd

  31. camne ek lepasan diploma uitm yg akn smbung degree kt uitm nk mohon ptptn? kne apply yg baru…or kne hntr surat penangguhan bayaran ptptn dlu bru mohon ptptn smule ke cmne? pening. adeh. sape yg bley tlg jwb? tq. =)

    1. saper2 yang nak tangguh ptptn, kene tulis surat and cetak borang kat ptptn website. rasa nya kene through hep kot. aper2 hal.. try tanya hep.. procedure dia macammaner.

      Ex uitm Pulau pinang 2003
      .-= Mohd Ruzaini´s last blog ..Rasuah,Babi,Petronas dan ….. =-.

  32. act ak dah beli no pin ptptn tapi smpai sekarang still x dapat lagi nak ec…cmner erk!!!arini dahla dateline dye…huhuhu πŸ™

    1. lau nk mohon ptptn kna buat sblum atau slpas daftar?nk tau sgt2!

      1. untuk online ptptn, kena isi sebelum masuk uitm. lepas ptptn approve, boleh print out surat tu dan bawak masa sesi ptptn dtg ke uitm. untuk tarikh berikut, sila alert dengan uitm cawangan masing-masing. dan jangan lupa 2 keping setem hasil.

  33. ak minat ngn sains..ak xminat kemahiran..ak nyesal xbljr dlu..uitm,tmpt ingn ak msuk…comment kwn2..bg pndapt…pttkh ak bljr aleq??

    1. Masuk la blaja balik…apply la kat uitm atau mana2 kolej…
      jaminan masa depan nie…

  34. salam???
    sy dpt uitm jengka ,progrm dtwrkn sc kmptr..fakulti sc kmptr dan mtmtk
    tp sy nk pndh ke punck alam,ad x fakulti tu kt punck alam??
    law xde mlz r nk pndh
    gpon rmi kwn2 kt jengka
    x r tkt ngat 6t
    tlong bg pendpt ek….. :angel: pening ni

  35. setahu saya mmg takde program sains komputer kat puncak alam. anyway stay je kat jengka. best kalau duduk tempat orang, boleh rasa suasana baru. nanti degree kat shah alam suasana lain lak. 2 in 1.

  36. salam.. saye pat uitm penang…
    ok x prasarana uitm penang?

  37. salam…
    saye pat uitm penang..
    ok x suasne uitm penang? :blink: :blink:

  38. bila intake disember boleh isi??

    1. selalu la bukak website uitm untuk update, selalunya bulan 10 diorg dah bukak offer.

  39. cmmE nk THu kTE dpT ms0k UiTM Ea !!!!!!!!!!!!!!?????????????????

    1. assalamualaikum,awak?

  40. cmmE nk THu kTE dpT ms0k UiTM Ea !!!!!!!!!!!!!!????????????????? :sick:

  41. surat tawaran uitm aku sesi 2009/2010 hilang la..cmna nk dpatkn blik ek salinan dia?da spa2 leh tlong x?

    1. boleh mintak dekat hep, or bukak student portal.

      1. cm ne nk amik dr student portal..srt tawarn tu?????

  42. UiTM di hati ku..korang bakal2 stud nie kono la nyanyi lagu nie utk feel time blaja..paling tidak mesti dapek anugerah VC time konvo..

  43. nk mintak ambik surat tawaran kt student portal cam new???? untuk kemasukan julai 2009. surat tawaran dah x dew copy dah.. sapew2 leh tolong x???

  44. apsal surat tawaran uitm tak leh bukak ni..da la esok dia punya blog diorg tutup sampai 26..lmbt siut

  45. salam perkenalan..permohonan degree sesi DEC-MEI 2010 dah tutup ke blum ek?
    .-= Mijie´s last blog ..Prestasi MiJiE BLoG Julai 2010 =-.

  46. perlukah saya membeli BSN pin number untuk 2nd intake UiTM??
    .-= Neesa´s last blog ..Happy Birthday Malaysia!! =-.

  47. :kissing: πŸ˜† walao cb..payah r nak in kt uitm nie..hehe bengang i plak..like song akim…aku boring dengan sikap mu aku rasa buang tyme..hehehe cari gaduh lar plak.. :cheerful: :biggrin: :happy:

  48. knp da isi borang on9 then nk waqt semakan xblh???? plzzzz i need d answer right now……….
    somebody help me..
    cnfius sgt skrg :ermm:

  49. aku tggu punye tggu punye tggu..xdpt2 gak mncari…seksa toll laa…aku nk cari ye nye tarikh umum y dpt check in uitm..tapi xdpt gak cari…tulung laahh dakuuu wahaiii kawan…bengkek daah nie… :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry:

  50. kesalnya.. sesapa ada tawaran yg menarik.. pls inform ngan ak r.. fb > wan cocos :ninja:

  51. sweet moment 4 me coz i’ll be uitm student soon.our registeration day is on 22 mei 2011….gembira ada,nervous pun ada gak.bab nak jumpa kawan2 bru.camne la layanan meke nie yer?takut habis aku

    1. Congratz…selamat menjadi pelajar hope semuanya ok πŸ˜€

  52. opss!!!!!……lupa nak tanya enjoy x blajar kat bidang perdagangan?saye tanya bab saya ditawarkan kat bidang 2.

    1. Xtau lah macam mana…memula memang susah dan x biasa kot tapi lama-lama mesti enjoy tuh

  53. salam..semakan untk lepasan diploma ipt xleh check lg ke…die tulis semakan blom dinuka..pliz2…give the info…nk sngt smbung kt uitm..:–(

    1. diploma tak pasti….tapi semakan IPTA dah boleh buat

  54. sya mmang nk sgat smbg bljar kt uitm…nk bljar lgik nie…

  55. saya nak mohon masuk keuitm selepas result spm saya keluar . bolae atau pun tidak .?

  56. :happy: sangat gembira jadi warga uitm!im coming

  57. gagal pra dploma>>boleh buat rayuan lagi tak??

  58. cmne na ctak surat tawaran nie..
    pnig kple la..

  59. apakah orang indonesia jurusan ips bisa kuliah di UITM

  60. cm mna nk msuk uitm nie.?? semak keputusan kemasukan uitm nie.???

  61. nak tanya, mana nak dapatkan surat tawaran kemasukan ke uitm ..act, xtahu letak mane surat tu …now dah sem 6, nak guna surat tu ..tapi x tahu mane nk dpt ..alahhaiiiii !

  62. camne nk ctak blik surat tawaran?? da cri xjmpe

Tinggalkan komen anda