Posted on

Sambung kepada server dan database (php)

Ok,pagi ni saya akan tulis mengenai manual connection kepada server dan database menggunakan php.Kepada yg masih baru,connection kepada server diperlukan disetiap halaman yg mempunyai fungsi berikut :

1.insert data
2.view data
3.delete data
4.update data

Ni basic code untuk connect ke server dan database :



penerangan

1.code pada line 1 dan line 4 dalam gambar diatas adalah wajib bagi memulakan dan menutup sebuah script php.
2.mysql_connect merupakan code untuk connect kepada database.Untuk mudah ingt, “mysql_connect or die” boleh diibaratkan sebagai “Sambung atau tak sambung”.
3.”namaconnection” selalunya adalah localhost, “username” adalah root, dan “password” selalunya tidak mempunyai nilai.
4.mysql_select_db merupakan code untuk memilih database.
5.”namadatabaseanda” adalah nama database yg anda ingin gunakan untuk page tersebut.
6.bagi pengguna baru, seelok² nya script ini diletakkan di atas skali bagi setiap halaman.

contoh :



RELATED POSTS

BACA :  Dari Database kepada ERD relationship (mySQL)

6 thoughts on “Sambung kepada server dan database (php)

  1. kod ni tulis kat mane?..
    guna dreamweaver ke?..
    (sem ni kene wat portal, tp lec tak ajar coding pun..huhu nasib baek ade cyberfly :D)

  2. salam…nak tanya..coding utk sambung ke database tu kna wat dlm satu file khusus utk conection atau coding dia samb. tulis kat file yg kta tulis coding php

    1. sebaiknya khusus untuk connection.

      cth code tu letak dalam connection.php

      then bila nak guna just require_once(“connection.php”);

  3. salam..saya betul2 perlukan bantuan tunjuk ajar,kenapa bila kita dah buat satu form utk register user, bila dah hantar,data tak masuk ke dalam database mysql yg kita buat…silap kat mana??bila nak paparkan semula mklumat yg diisi,codingnya mcmna pulak…lagi satu persoalan besar, adakah sama coding yg ditulis dalam macromedia dreamweaver dan ditulis dalam maguma studio?? :wub: :wub:

    1. 1.Data tak masuk kalau coding insert tu salah.ataupun kesilapan pada POST tersebut.

      2.sila google “how to display data from mysql using php”

      3.Rasanya berbeza.Saya tak pernah guna Maguma Studio.

  4. tak paham php database.

    kat mana nak create coding php ni? guna notepad macam buat html boleh ke?

    I am using xampp. dah type data dalam database tu, tak tau macam mana nak display dlm html code. Err ke tak boleh?

Tinggalkan komen anda