Posted on

RefreshPC – reset setting Windows kepada asal (factory default)

google malaysia

Dalam Windows 8, anda boleh restore setting kepada factory default sekiranya berlaku masalah pada Windows. Jadi tak perlu susah-susah format atau hantar kedai untuk repair.

Malangnya fungsi factory default tiada dalam windows 7, vista dan xp. Kalau registry atau setting telah corrupted, biasanya langkah yang akan diambil ialah format dan install windows baru.

Kini ada alternatif baru iaitu RefreshPC; yang boleh mengembalikan setting windows kepada yang asal. Ianya compatible dengan Windows 7, Vista dan XP, 32 bit serta 64 bit. Menariknya, perisian ini adalah percuma.

RefreshPC akan restore registry, system services, delete temporary folders dan prefetch files. Kalau-kalau anda suspek windows anda ada problem yang tak dapat diselesaikan, boleh cuba perisian ini. Tapi jangan harap 100% boleh kembali macam asal ye.

Sebelum guna harap boleh buat restore point terlebih dahulu.

Downlaod RefreshPC : http://www.xp-smoker.com/refreshpc.html

Selamat mencuba! 🙂


RELATED POSTS

BACA :  Komputer baru yang lebih laju dan mantap, terima kasih AMD Quad-core processor

23 thoughts on “RefreshPC – reset setting Windows kepada asal (factory default)

  1. windows 7 bukan boleh pakai cd installer ke?

    1. Ntuk repair tapi takboleh revert dengan senang…nie satu click je setel

  2. bleh guna utk window xp x..??

  3. ni alternative tuk format ke?

    1. kalau suspek windows ada problem lah…apa2pun clean format tetap cara terbaik nak jadikan pc fresh dan laju

  4. ni function cam recovery partition kat netbook HP Mini ke??

    1. lain…tu recovery partition…ini dia reset registry, setting etc kepada default windows je

  5. ohh..bagus ni. saya punya windows dah ada bugs dah bila mula2 start. keluar dialog box error pemenda ntah.

    agak2 dia boleh solve tak? btw, kalau pakai software ni, file sume2 ni hilang?

    1. boleh cuba 🙂

  6. Best! Lepas ni geng2 format komputer tak boleh buat bisnes. hehe

  7. file dalam hard disk drive takkan hilang ke kalau kita guna software ni???

    1. X hilang…setting windows je berubah…ntuk keselamatan jgn letak file penting dalam partition yg Ada windows

  8. bagus software ni.ini yg aku cari selama ni..senang nanti nak refresh balik kalo ada org ada masalah sebab setting windows lari.

  9. hmmmmmmmm…hope snang la guna sofware nie..

  10. hmmmmmmmm…hope snang la guna sofware nie..

  11. thanks! elok elok lappy aku kena malware. hbs system dia kacau. sekali pakai software ni, dah setel.kehkeh

    1. Good testimonial bro

  12. memg best…mudah n praktikal..

  13. tp ak pnya laptop acer ad jgk restore factory setting. xssh2 format dah

    1. kalo laptop dah ada bagus la camtuh

  14. bagus juga guna benda ni…

  15. Kalau mau laptop kembali ke asal gimana pak,Contoh saya mau laptop saya seakan-akan baru dibeli dari kedai laptop.Saya mau reset factory laptop dan semua fail-fail yang saya udah download akan terbuang dari laptop.Contoh saya reset factory telefon saya dan semua kembali ke bentuk asal.THANK

Tinggalkan komen anda