Posted on

Pindah follower blogspot kepada wordpress

image

Saya menerima emel dari saudara paeh (aku.paeh.net) bertanyakan soalan berikut;

aku nk tny pasal google friend connect tuu. jika sblm ni kite guna blogspot. dan skrg dh pindah ke wordpress.org. camne kita nk letak widget tu dgn followers yg same wktu kita di blogspot tuu… ada cara dia tak. please tlg aku. huhuhuu…

cth : kat blogspot kita ada 100 followers dan kita nk 100 follower tu ada kt site baru kita dan boleh connect ke site baru kita.

Dengan kata mudah, dia nak tahu cara migrasi kepada wordpress tanpa kehilangan followers di blog blogspot. Ramai juga orang ragu2 hendak bertukar kepada wordpress kerana khuatir kehilangan followers mereka yang mungkin sudah mencecah beratus2 orang.

Tutorial ringkas berikut mungkin mampu menyelesaikan masalah tersebut;

Pertama sekali, login ke Google Friend Connect.

Pergi ke bahagian setting blog anda, tekan tab “Advanced”. Di bahagian alternate adress, masukkan url blog dimana anda ingin gunakan followers widget yang sama. Maksudnya, followers anda di blog sebelum ini juga akan muncul sekiranya anda paste code widget di blog lain.

image

Selepas itu, save dan copy code. Paste di dalam widget area dan followers anda di blog lama akan muncul.

Mula2 saya agak “konpius” apakah maksudnya, namun setelah meneliti barulah saya faham bagaimana ia berfungsi.

Untuk makluman juga, sekarang anda sudah boleh menulis komen di JomPHP menggunakan akaun google, yahoo, twitter dan open id. Cuba sign in dengan google friend connect sekarang! 😀

p/s: ada apa2 soalan? Lebih cepat jika anda maklumkan kepada saya di eins[at]jomphp.com dan twitter einztrigger.


RELATED POSTS

BACA :  Apa itu Gravatar?

18 thoughts on “Pindah follower blogspot kepada wordpress

  1. senang aje.. huhuhu. tanx einz….
    .-= paeh´s last blog ..angguk-angguk geleng-geleng =-.

  2. Amacam…jadi dah ke setting tuh?
    .-= EiNS´s last blog ..Pindah follower blogspot kepada wordpress =-.

    1. tak jadi gak. utk BS xde pun tab setting>advanced tuuu… bila klik BS punya. ade takat plugin aje
      .-= paeh´s last blog ..angguk-angguk geleng-geleng =-.

      1. Try buat redirection url dalam blogspot kepada blog wordpress tuh…then masuk gfc try step2 kat tas…

        1. redirection pulak dah… hoho. aku mmg failed bnd nii… nnt aku PM ko kt YM la sng

  3. lepas save kat mana nak copy code tuh? x dak pun.

    1. Contoh kita pilih gadget, then pastu generate html code…copy paste html code tu then bubuh kat bahagian sidebar blog 😉
      .-= EiNS´s last blog ..Pindah follower blogspot kepada wordpress =-.

  4. Begitu punya senang tu.saya awal2 lagi pakai wordpress.org.
    .-= mesticun´s last blog ..Mati Kita Ada 12 Cara =-.

  5. thanx kongsi tips.. 🙂
    .-= arrizz´s last blog ..Tak semua perkara kita harus tahu dan beritahu =-.

  6. Tak paham tang setting blog. Pi blog wp ke blog bs??
    .-= Eriyza´s last blog ..Ahli Rasmi Nuffnang =-.

  7. […] This post was mentioned on Twitter by luthtextile, luthtextile. luthtextile said: @einztrigger bro, aku baca posting ni http://bit.ly/4ImIKC mcm mana nak tukar link url post kat blogspot ke wp? […]

  8. erm.. dah try… tapi kira kita invite melalui email diaorang ker??
    .-= zikr the jalanan sepi´s last blog ..Email pilihan zik (keluhan seorang peniaga). =-.

  9. antara follower kat blogspot dengan google friend connect tu berbeza ke, leh ke convert to wordopress gune follower. Terima kasih banyak (^_^)
    .-= farenova´s last blog ..Tips Berbedak =-.

    1. Sama je…follower kat blogspot pun pkai google friend connect
      .-= EiNS´s last blog ..Cara daftar dan menggunakan Maybank2u Online Banking =-.

  10. eins tak kuar lak gfc tu, cuma kotak kosong jer..tapi hosting gapura nih ada org wat jadi nape ek ? tuts dah ikut…
    .-= Nine´s last blog ..Candid : Cameron Highland BW =-.

    1. owh dah boleh dah…tq kongsi tips nih 🙂
      .-= Nine´s last blog ..Candid : Cameron Highland BW =-.

  11. salam eins :happy:
    kenapa ya bila masuk kat GFC tu,
    kat situ takde setting tu?
    tapi bila daftar site baru,keluar setting tu… :blush:
    tak dapatlah saya nak copy followers lama tu.

  12. harap2 tuto ni mmbantu atasi kesedihan sy…widget follower kejap ade,kejap ilang…dulu ade buat redirect pastu sy cancel balik…setting Advanced ni pertama kali cube..thanx ye..

Tinggalkan komen anda