Posted on

Pertama kali menggunakan SQLyog

Bagi yang belum pernah menggunakan SQLyog, saya akan sediakan sedikit tutorial untuk mengakses database anda dengan menggunakan perisian ini.

Download SQLyog

1.Install macam biasa sampai siap.
2.Pastikan telah start wampserver.Launch SQLyog.
3.Klik butang new dan klik ok.

4.buat macam gambar dibawah ini kecuali port biarkan default.

5.Klik Connect

6.Senarai database (highlight kuning adalh senarai database dlm localhost saya)

7.Setiap kali selepas ini menggunakan SQLyog,rakan² hanya perlu klik Connect sahaja.


RELATED POSTS

BACA :  Dari Database kepada ERD relationship (mySQL)

11 thoughts on “Pertama kali menggunakan SQLyog

  1. bleh bg link yg provide installer SQLyog ni tak?..hehe

    1. ko taip jer SQLyog kat google…. nnt dier kuar byk2 then ko amik jer yg atas skali….
      pas download….. ko blh la try run…

      renung2 kan…..
      selamat beramal

  2. dah letak link kat post..try cek balik 😉

  3. ea.. bule mintak tulong terangkan penggunaan datatype x?

  4. datatype tu untuk menentukan jenis data yang dimasukkan dlm field tersebut.Cthnya kalau buat datatype int, maka number saja yg boleh dimasukkan.Kalau varchar, perkataan dan nombor.Contoh “aeni123”

  5. emm.. cmne ek nak wat erd pkai sqlyog nie??

    1. lieurr akh teu bisa euyyy… jangir…. :whistle: :sick:

  6. :alien: :alien: :angel: heeh sukur…………… :devil:

  7. There are no words to describe how boucoiads this is.

Tinggalkan komen anda