Posted on

Penyelesaian kepada Facebook Chat baru yang dibenci ramai

facebook chat sucks

Ok, Facebook Chat baru memang tak best langsung. Walaupun saya jarang gila chat di facebook tapi fungsi chat baru memang menyusahkan pengguna. Tak nampak user mana yang online dan agak menyemak saja.

Kalau anda tak suka chat baru itu, mungkin boleh buat beberapa perkara berikut:

Update: Boleh guna userscript Facebook Sidebar Chat Reversion untuk dapatkan kembali facebook chat lama.

1. Guna facebook chat popup

facebook chat

Buka https://www.facebook.com/presence/popout.php di new tab dan anda boleh chat secara full screen. Boleh bookmark terus page ini senang nak akses dan boleh lihat semua kawan yang online.

2. Guna chat client yang lain.

trillian chat

Kalau guna Chrome boleh guna Trillian. Trillian juga ada untuk Windows, Mac, iPhone, Android dan Blackberry.

3. Guna Yahoo Messenger 11

 

yahoo messenger 11

Yahoo Messenger juga boleh chat dengan facebook selain MSN dan Yahoo Messenger network sendiri. Tak payah chat guna facebook buat sementara waktu.

Download Yahoo Messenger 11.


Buat pengguna tegar Facebook kena sabar dulu buat masa sekarang, harap Facebook cepat fix bugs. Kalau dah bosan dengan facebook boleh masuk Google+ pula.

 

Selamat mencuba! 😀


RELATED POSTS

BACA :  Yahoo Meme bakal mencabar populariti Twitter?

14 thoughts on “Penyelesaian kepada Facebook Chat baru yang dibenci ramai

  1. ak mmg x on fb chat. tp klau on pun tru ym 11 je. 😀
    btw, commentluv x jd ke feed ak yg rosak ni?

  2. aku pun sebenarnya jarang guna fb chat, tapi kalau guna pun chat pkai YM..

  3. NI BUKAN PENYELESAIAN…ni alternatif….hadeeeey =(

    1. haaa betul tue…patut aku letak alternatif…rushing nak post tadi

  4. saya ada satu lg cara tp xtau lg keberkesanannya..
    Laptop saya screen resolution 1280 X 800, Win7..

    Facebook chat akan automatik hide setiap kali login bila saya tukarkan taskbar ke kiri/kanan skrin..
    Harap dpt membantu..

    1. oo…tapi masalah ramai tak suka tukar taskbar kiri/kanan…
      anyway thanks…mungkin ada yg berminat nak try 🙂

  5. haha.. post yang berguna untuk mereka yang tegar dengan chat facebook..

    +1 :biggrin:

    1. kat fanpage jomphp ramai gak rage pasal facebook chat baru

  6. PM ngan chat dah combine skali..lagi semak..reply PM masuk kat chat

    1. sejukstudio nie blog arif tukiman ke?

  7. cara aku paling senang adalah dengan menginstall addons(firefox user sahaja)

    1.install greasemonkey https://addons.mozilla.org/firefox/downloads/latest/748/addon-748-latest.xpi?src=addondetail (important)

    2.install Facebook Sidebar Chat Reversion script http://userscripts.org/scripts/source/107159.user.js

    3.restart firefox,dah kembali pada asal…

    1. well cara tu aku dah cover lama dah tapi kat dalam blog eins.my

Tinggalkan komen anda