Posted on

Panduan menggunakan forum untuk orang baru

Sejak saya terlibat aktif dalam dunia internet sekitar 4 tahun yang lalu, forum merupakan tempat terbanyak saya menimba ilmu.Dari seorang yang agak cetak ilmu dalam bidang IT,forum telah membantu saya sehingga dapat mendirikan blog ini yg merupakan tempat saya berkongsi ilmu yg telah saya dapat.Oleh itu kepada pengguna komputer yang masih baru atau mahu memperbanyakkan lagi ilmu dalam bidang IT,saya amat galakkan anda semua mula berforum.

Berikut merupakan 3 forum Malaysia yang selalu saya kunjungi untuk menimba ilmu dalam bidang IT.

1.Putera.com – Bahasa Melayu

2.Lowyat.net – Bahasa Inggeris

3.IT Tutor.net – Bahasa Melayu

Kebanyakkan orang baru tidak faham menggunakan forum dan seterusnya putus ada dan tidak lagi mencuba.Oleh itu saya membuat panduan ini untuk memudahkan anda memahami asas-asas penggunaan forum.

Panduan ini menggunakan forum Putera.com sebagai asas.

 

Asas 1 – Membuka topik dan memilih kategori yang sesuai.

1.Pastikan anda telah mendaftar sebagai user dalam forum tersebut.

2.Kenal pasti masalah anda.Contohnya anda ingin bertanya soalan berkaitan windows.Maka carilah kategori yang berkaitan dengan Windows dengan membaca label dan ringkasan kategori tersebut.

win

Contoh lain anda ingin bertanya soalan tentang RAM.

ram 

3.Klik pada label ringkasan tersebut.

label

4.Sekarang anda telah berada dalam kategori tersebut.Klik pada butang New Topic.

new

5.Isikan tajuk topik,keterangan topik dan soalan anda.Pastikan soalan anda ditulis dengan detail supaya orang lain betul2 faham kehendak anda.

soalan

6.Klik pada butang Kirim Topik Baru.

kirim

7.Sekarang topik anda telah keluar di senarai topik.

senarai

8.Klik pada tajuk topik untuk melihat topik anda ataupun melihat jawapan dari user lain.

prev

Asas 2 – Membalas jawapan (Reply).

BACA :  How to bypass Veoh.com block

1.Masuk mana-mana topik dan baca perbincangan mereka.

2.Sekiranya hendak membalas atau memberi idea,klik pada butang Add Reply pada bahagian bawah.

add

3.Letakkan jawapan atau idea anda.

reply

4.Klik tambah susulan.

reply2

5.Sekarang jawapan anda telah muncul dalam topik tersebut.

jawapana

Asas 3 – Meletakkan gambar dalam post

1.Masuk ke mana-mana web free photo hosting.Contohnya imageshack.us

2.Upload gambar anda.Jika gambar yg hendak diupload mempunyai resolusi besar (800 x 600 dan keatas),pilih checkbox resize image seperti gambar dibawah.

ug

3.Sekarang gambar anda telah diupload.Klik Show Advanced Linking dibawah Show image to friends.Copy link pada kotak Direct link to image (link yang dihighlight)

pilih

4.Sekarang semasa anda hendak Add Reply di dalam forum,klik pada butang Insert Image

insert

5.Masukkan link dalam step 3 ke dalam popup yg keluar dan klik OK.

insert2

6.Code yg telah wujud pada post anda.

code2

7.Klik Tambah Susulan dan hasilnya.

hasil

 

 

 

Bersambung….


RELATED POSTS

21 thoughts on “Panduan menggunakan forum untuk orang baru

  1. lolxxx.. gune forum pun ade tutorial..

  2. panduan utk masa depan 🙂

  3. first time aku jmpa guide berforum kat tenet 😛

  4. 1 usaha yg murni.. ak ak ak

  5. Promo forum putera.com hehe 😉

    EiNS´s last blog post..Panduan menggunakan forum untuk orang baru

  6. ahahha….neh tuk dak skulah rndah laa…tuh si cyber wat ekekek…bdk2 skulah rndh skang pown ade dh pndai maen blog (“,)

    1. Cam BK hehehe…. 😛

      BudakKomputer´s last blog post..Alhamdulillah… 5A akhirnya ditangan

  7. xde hal.. tuk sume golongan.. bdk tadika pun boleh visit blog ni.. haha

  8. uiks..geng2 kita pn ramai lagi la tak reti guna forum..nak letak image,spoiler etc..

  9. tu ahh…neh ade psl anime plak..nnti ank buah aku atwu neh..mampus…abes sebok kaco aku..hee

  10. updated dengan cara nak letak gambar! (H)

  11. hee..mls nk ltk pix..

  12. noya,dah konvo ke?
    best tak?

  13. dh konvo ar…xbesh huhu 🙁
    aku rase diploma nyer konvo lg besh…konvo ahd ari tu abu shah dth lmbt..iksh…dh trkejar2 nk tngkap pix n pulang jubah…

    pe2 pown tahniah kt ko yerk..dh nk konvo hee…

  14. thanks 😀
    harap-harap konvo ni best 🙂

  15. dun wori ahh…slalu dip nyer konvo lg besh dr degree ahaks…

  16. weh thanx link excel tuh…nnti ade mase aku nk blajo…bg cekap ckit huhuhu

  17. I am looking for more local forum to participate… seen like only have few, just add another one, webmastermalaysia.com for local also 😉

    Calvyn´s last blog post..Packet Tracer Video Tutorial [Part 3]

  18. Assalamualaikum
    Tasya ingin berkenalan dengan kawan2
    yang mahir dalam bidang IT
    Tasya masih sedang belajar :angel:

    1. Waalaikumsalam…
      boleh je…ada facebook kan? add je kami…klik kat toolbar kat bawah…

      ataupun follow kat twitter; http://twitter.com/einztrigger dan http://twitter.com/cyberflyx
      .-= EiNS´s last blog ..Google Chrome OS bakal mencabar Microsoft? =-.

  19. :biggrin: :biggrin: :biggrin: :biggrin: hem kalau sesiapa nak belajar basic dia guna,cuba try guna forum group dekat friendster 😆 😆 😆
    .-= ishak´s last blog ..Plug in avatar yang tak boleh pakai =-.

Tinggalkan komen anda