Posted on

Panduan Menggunakan Deluge (men-deluge)


Panduan ini ditulis berikutan ramai pengguna bertanyakan kepada penulis mengenai setting terbaik menggunakan Deluge. Penulis berharap panduan ini dapat membantu pengguna untuk memahami tentang cara-cara download torrent menggunakan deluge atau men-deluge demi mencapai tahap kelajuan yang optima.

Anda juga boleh cuba mengikuti panduan ini meskipun anda tidak menggunakan Deluge kerana pada pendapat penulis panduan ini adalah global kepada semua torrent client.

1. Hack Tcpip.sys > Increase max half open connection

Default max half open connection windows adalah 10. Untuk meningkatkan lagi kelajuan internet terutamanya p2p download dan online gaming, anda boleh ubah nilai tersebut kepada lebih tinggi misalnya diantara 500-600 (penulis menggunakan 512).

Download dan run, tidak perlu install. Restart komputer selepas hack tcpip.sys.

Untuk Windows XP SP2 : EventID 4226 Patcher Version 2.23d
Untuk Windows XP SP3: Windows XP SP3 TCP/IP Patcher

2. Configure Deluge

Setelah selesai hack tcpip.sys sila run client Deluge anda. Tekan help > Run Configuration Wizard. Penulis mencadangkan anda menggunakan port 49152-65535, sila rujuk gambar.


Untuk bahagian seterusnya, anda perlu setting connection. Pengguna Screamyx 1Mbps, pilih 384k untuk upload speed, manakala Screamyx 512Kbps sila pilih 256k. Pada max half open connection, masukkan nilai yang telah anda ubah (tcpip.sys hack), misalnya penulis memilih untuk menggunakan 512. Sila rujuk gambar.

Sudah selesai. Cuba download torrent dengan seeders yang banyak untuk mencuba keberkesanan Deluge.

3. Portforward (Sekiranya anda menggunakan router)

Tekan start > run > taip cmd > ipconfig untuk mendapatkan ip local dan ip router. Kebiasaannya ialah 192.168.1.1 atau 192.168.0.1 atau 192.168.2.1 manakala ip router penulis ialah 10.10.10.1 (diubah secara manual ).

BACA :  Menukar DNS yang lebih baik dan laju di komputer anda

Masuk browser internet anda, pada adress bar taipkan ip router anda untuk akses kedalam configuration router anda. Sila rujuk GUIDE ini. Kebiasaannya ia dikenali sebagai virtual servers bagi sesetengah router, router linksys dalam Application & Gaming > Port Range Forward.

Tiada setting untuk portforward Deluge mengikut router anda? Jangan bimbang, buat secara manual!!! Atau anda boleh cuba mengikut configuration Utorrent, cuma perlu ubah application name dari Utor1 kepada Deluge.

Application name : Deluge
Start Port @ Range: 49152
End Port @ Range: 65535
Type: TCP (Linksys sila ambil Both)
IP Adress: Masukkan local ip anda (10.10.10.2 bagi penulis)
Save…………………………………..dan selesai.

Anda tidak faham? Kreatif sikit…x perlu ikut bulat2 apa yang penulis cakap. Panduan ini ditulis berdasarkan pengalaman penulis sendiri mencuba pelbagai perkara demi bypass tmnet throttle keatas penggunaan p2p dan torrent.

Semoga berjaya. Fuh~dekat sejam gak tulis panduan ni. @adil


RELATED POSTS

39 thoughts on “Panduan Menggunakan Deluge (men-deluge)

  1. yg laen ok je…
    tapi portforward aku da pening…
    huhuhuh…..

    configuration router aku cume boleh edit virtual circuit…

    virtual circuit ngan virtual severs tu sama ke?

    camne na ubah Utor1 kpd Deluge?
    klau aku torrent guna celcom cam ne na setting???

  2. ko guna billion bipac 5112S kan?

    http://www.portforward.com/english/routers/port_forwarding/Billion/Bipac-5112S/Utorrent.htm

    Ikut apa yang dalam page tu cakap..

    Cuma ko tukar nama je la…Utor1 tu ganti ngan Deluge..

    start port 49152, end port 65535

    masuk local ip..then save..

    Sama je (kot?) setting celcom ngan streamyx..cuma speed may vary la..

    Senang je cuba buat smpai dapat…pnat dah ak nk terang..

  3. bro.. hehehe. jgn penat2.. tabahkan ati.

    aku punya xle pun..

    aku iktu sume step tu.. wlpn beza skit..sbb aku guna router belkin..yg disambung kat modem zte maxis..

    aku try donlod..skit pun tak gerak..
    hehe.

    mungkin salah aku…dan mungkin salah maxis.. dah lama aku try torrent ni. xpenah jd..

    hehehe.ko bg link smlm tu berguna sgt..tQ. aku dah donlod 2 muvie.. tp muvie kung fu panda xda la.. ko ada link?

  4. trimas bro….

    aku bejaya buat..
    haha..!!

  5. cmne ko leh berjaya? ko pakai streamyx ke?

  6. Klau direct download pkai idm baru 20kbps camne la nk dl torrent?

    mmg x bergerak pnya la..

    maxis broaband tidak sesuai untuk p2p download, termasuk torrent..even nak send file kot ym pun x lepas..

    tu based on pengalaman ak la…

  7. hehe. itu la kisah sedih aku..

    link yg ko kasi td tu xle buka la.. napa ek?

    mmg terpaksa la aku pkai direct donlod..dah la susah nak cari yg resume. huhu

  8. bejaya tapi blum try donlod lagih…

  9. thanks…
    dah try configure
    x byk perubahan bila donlod…
    mungkin sbb port tu aku dah ubah lama..cuma ubah tcpip.sys ja…
    tp masa ubah port mmg naik byk gak

  10. Deluge (current version), lagi bagus ker dari Utorrent 1.8 (beta)? Aku setakat ni memang agak selesa ngan Utorrent 1.8. Kadang2 kalu tepat masanya (seeders banyak) leh capai > 100 kbps (compared to previous 1.7, memang takkan lebey dari 10 kbps 😛 ).

  11. Deluge, mmg bagus, laju dan ringan – tapi less stable on windows..

    Utorrent 1.8beta boleh tahan laju gak..sbb kononnya developer dia dh jmpa cara nk bypass isp throttle..

    sblum ni guna 1.7 stable tapi mmg slow gila..lam 10-20kbps je..

    Well, depends nak guna yang mana satu…

    Aku sbnarnya x gna pn torrent2 nie, pnduan dan eksperimen ni sengaja wat ntuk membantu mereka2 yg menggemari aktiviti menorrent…demi mncapai tahap kelajuan yg optima…;)

  12. mcm mane ngan vista home basic ek?????

  13. korang rase blh x guna deluge ni????
    kot2 la blh…..
    (^_^}

  14. korang ada dapat error tak lepas hack tcpip.sys? pc aku asyik restart jek. kuar screen biru tuh and lepas aku check sumer pasal tcpip.sys file tu dah berubah value jadi tak stabil. so aku reset balik. ada cara nak hack ngan lebih selamat?

  15. deluge memang tak stable ngan windows, so aku install ubuntu dalam hardisk aku..then ada 2 la windows.

    speednya memang boleh tahan la..kalo seeder ramai lagi laju la speed download…mekaceh…

  16. Tumpang tnya..
    i use utorrent, n da try portforward mcm dlm portforward.com tu ckp..tp apsal still xle @ dpt icon merah dlm utorrent…

  17. pakai deluge ni kalu seeder banyak boleh la bangga dengan downloading speednyer tapi kalu seeder ciput je (bawah dari 10 seeder) amacam plak? ok ker downloading speed?

    1. Mana2 torrent client pun kalo seeder sikit (eg: <10) pun spatutnya download speed pun jadi rendah…

      anyway utorrent 1.9 beta pun laju gak menorrent…

      EiNS´s last blog post..Cara disable Facebook & Friendster email notification

  18. EiNS~!!
    nak tanya boleh…
    bila kita format pc…
    x payah duk setting modem dah ke?
    saya pakai modem billion bipac 5112s…
    dan 1 satu lg saya nak tanya…
    saya bukak browser lps tu saya taip ip dia mintak password…
    password dia admin dan password…
    awat x boleh plk…

  19. dan 1 lagi saya nak mintak tolong dari EiNS…
    cara2 nak buat cnntion modem billion bipac 5112s…
    lps kita pasang modem tu mcm mana nak buat cnntion dia?
    terus pi kat local area cnntion ke?
    saya x paham la?
    mcm mana ya?
    boleh EiNS bg cara2 a sampai z…
    saya guna 1 pc ja pon…
    modem yg lama rosak…

    1. Billion dia masuk 192.168.1.254, username: admin password: password

      Set pppoe; username n password streamyx…try la connect

      1. dah buat tapi x boleh…
        admin dan password…
        kenapa yer?

  20. masa mula2 saya buat saya ltk admin n password boleh…
    lps tu dah x boleh?
    apa masalah dia?

  21. yg ni kan…
    Billion modem:
    IP Address: 192.168.1.254
    Username: admin
    Password: password
    x boleh la?
    pasai pa ya?

    1. Kalo xleh masuk router, ko reset dulu router tuh…cuba cari kat bawah atau kat tepi router patut ada butang reset…
      .-= EiNS´s last blog ..Perkhidmatan setup blog wordpress =-.

  22. dah rset dah…
    tetap x boleh:[
    macam mn yer?
    tension la….
    admin ngan password je ke?
    x dak yg lain?

  23. sorry la ganggu EiNS byk kali…

  24. Xtau la coz x penah guna modem billion…ko cuba masukkan username n password tu dia kata x betul ke?
    .-= EiNS´s last blog ..Aku perlukan komputer baru… =-.

    1. dulu saya pakai riger…
      riger dah rosak…
      depa bg billion…
      masa mula2 saya guna admin password boleh bukak ja…
      lps tu saya saja nak bukak balik…
      guna admin ngan password…
      tapi x boleh…
      tu yg pelik…
      kat authentication required tu…
      dah tulis dah tapi bila bubuh ja admin n password x jadi…
      dia x kata pon x betol…
      taip kat authentication required admin password duk x jadi x jadi dan x jadi…
      adoiiii…
      masa mula2 dapat billion saya tulis admin n password boleh…
      lps tu x boleh dah…

  25. dah berjaya masok modem/router tu…
    aku tekan reset lama2…
    aduh bodoh toi la aku ni…
    biasa la x pandai bab2 ni…
    baru pertama kali buat…

  26. mcm ni ke nak setting modem/router tu…
    Quick Start
    The Wizard will guide you through these four quick steps. Begin by clicking on NEXT.
    Step 1. Set your new password
    Step 2. Choose your time zone
    Step 3. Set your Internet connection
    Step 4. Re-start your ADSL router

    step 1. wajib taruk password baru. ala taruk je apa2. kalau lupa, reset jek :p
    step 2. time zone, ko tibai je.
    step 3. internet connection : 3rd Option

    PPPoE/PPPoA Choose this option if your ISP uses PPPoE/PPPoA. (For most DSL users)

    then akan ada page Quick Start PPOE / PPOA

    masukkan username ko (pastikan ada @streamyx tau! kalau username ko pppieee, kena tulis [email protected]), password, VPI = 0 , VCI = 35 , connection type PPOE LLC

  27. dan ni satu lagi saya nak tanya…

    Diagnostics
    Testing Ethernet LAN connection PASS
    Testing ADSL Synchronization PASS
    Testing ATM OAM segment ping FAIL
    Testing ATM OAM end to end ping PASS
    Ping Primary Domain Name Server PASS
    Ping http://www.yahoo.com PASS

    kenapa Testing ATM OAM segment ping fail?
    apa maksud dia ni?

  28. mcm mne ni EiNS xde pun dlm router aku Utor1… nk gune kat virtual server ke kat Port Triggering..

    1. Utor1 tu contoh je…ko letak la nama deluge ke…guna kat virtual server

  29. ha 1lg EiNS kat remote ip tu nk isi ape atau tinggal kosong je??? :angel:

    1. Remote ip tinggal kosong je

  30. thanks bro!! kat protocol tu nk ltak TCP ke UDP atau dua-dua skali??

    1. Letak tcp…atau letak both (tcp n udp) boleh gak kot
      .-= EiNS´s last blog ..Finderfox – cool widget for your wordpress blog =-.

  31. aku guna deluge ni speed download tak pernah kurang dari 100kbps..takde tweak apa pun..^^

Tinggalkan komen anda