Posted on

Orbit Downloader – Download Social Media (Part 1)


Kali ini saya akan memperkenalkan salah satu software kegemaran saya iaitu Orbit Downloader. Orbit Downloader adalah revolusi kepada download manager/accelerator konvensional yang bertujuan untuk mempercepatkan dan meningkatkan kelajuan download dengan beberapa fungsi canggih seperti kebolehan untuk mendownload social media.

Kelebihan Orbit Downloader:

1) Meningkatkan kelajuan download ke tahap maksimum
2) Download social video dan muzik dari website Youtube, Imeem, Myspace dll
3) Download streaming audio/video/flash dll
4) Compatible dengan pelayar web terkini; Firefox 3, Internet Explorer 7, Opera 9.5
5) Download dari file hosting site seperti rapidshare, megaupload, sendspace dll dengan lebih pantas

Baca selanjutnya mengenai fungsi Orbit Downloader di sini : Orbit Features.

Download Orbit Downloader. Jika anda menggunakan Firefox, saya cadangkan anda menginstall juga add-on Flashgot.

Untuk bahagian pertama, saya akan memperkenalkan tips-tips untuk menggunakan dan configure setting Orbit Downloader untuk mengoptimumkan kelajuan download. Tips ini dibuat berdasarkan pengalaman saya sendiri dan tidak dirujuk dimana-mana laman. Oleh itu sekiranya ada kesilapan atau percanggahan sila komen ya!

Berikut adalah beberapa tips untuk configure Orbit Downloader.

Tekan Tools > Preferences > Accelerate. Check semua boxes (rujuk gambar)


Dalam tools > preferences > others > Hack tcpip.sys : Saya cadangkan value 256 ke atas. Cth saya gunakan 512. Sila rujuk gambar.


Di dalam tools > preferences > Download/Connection > anda juga boleh set connection to original url kepada 10 (default 8).

Saya berharap panduan ini dapat membantu anda untuk mendownload dengan kelajuan maksimum. Berikut adalah screenshot kelajuan Orbit Downloader apabila mendownload file dari site Megaupload dengan line streamyx 1Mbps.


Bersambung di bahagian 2. Panduan download video youtube dan audio dari imeem dengan menggunakan orbit downloader.


RELATED POSTS

BACA :  Jom tengok Youtube Live!

17 thoughts on “Orbit Downloader – Download Social Media (Part 1)

  1. try add on firefox.. downthemall.. laju gak..

  2. downthemall ada problem download utube, sourceforge dll…

    tp lam fedora 9 ak gn gak la downthemall nie..

  3. Saye lebih suka guna IDM laju….. 😛

  4. betul tu IDM memang lebih laju berbanding Orbit ni ak dah try dah

  5. ak gn dua2 orbit n idm…

    ak buat artikel psl orbit sbb orbit nie freeware dan ak x menggalakkan korang gn warez crack dll klau gna IDM…

    mcm ak ckp, orbit nie downloader social media cam imeem…idm boleh ke? haa masing2 ada kelebihan tersendiri…

    orbit slow? cuba cek screenshot yg last skali?

  6. Saye lebih suka guna IDM laju…..

  7. […] sila gunakan pakej internet yang laju serta gunakan download acceleratormanager…aku recommend Orbit Downloader (freeware) atau Internet Download Manager (IDM – […]

  8. […] ya! Video format MKV saya rekomen anda guna KMPlayer. Kalau download perlahan silalah guna IDM atau Orbit Downloader […]

  9. booo..Orbit buruk~~
    baik buang laut~
    IDM best!!
    (^0^) :w00t:

    1. Xsuka xyah la provoke bro…
      Orbit berjuta2 org pakai…lagipun ianya freeware…
      .-= EiNS´s last blog ..Kempen I Love Malaysia – Menangi Iphone 3GS dan WD Hard Disk =-.

  10. Aku guna orbit downloader. Orbit laju..Aku dah try guna IDM, x laju pon dan susah r nk guna…Orbit is the best

  11. sy guna window 7, bila sy nak increase connection, tiba2 kuar bar cant suppot this window version. So, apa patut sy buat?

    1. increase connection tu windows xp je boleh

  12. sy x tau nak download guna orbit, bole tolong ajarkan? kalau x guna modzilla firefox bole x?

    1. install je…pastu dia automatik integrate dalam browser firefox, chrome, etc

  13. mohon bantuan tutorial download mnggunakan orbit…sbb msh bru n xreti guna 😀 Mekasih ats bntuan…

    1. Dia lebih kurang sama cara dengan pakai IDM 🙂

Tinggalkan komen anda