Posted on

Mengunakan VMware Workstation 6

VMware workstation adalah software yang digunakan untuk membolehkan kita run multi operating system (os) didalam 1 windows…
Contohnya jika anda mahu run linux os di dalam windows xp anda….
Anda mestilah mempunyai iso image dahulu yang boleh didapati di web2 linux..
seperti kanotix anda boleh download di sini

Setelah siap menginstall VMware, buka VMware Workstation 6, klik file dan pilih new and virtual machine…
klik next sehinggan anda jumpa ‘select a guest operating system’.
pilih linux dan pilih ‘other linux for 2.4.x kernel’ untuk version


kemudian klik next sehingga anda jumpa “network type’
pilih ‘use bridging connection’
selepas klik next, anda perlu pilih disk space untuk virtual machine anda
biarkan setting default (8Gb) dan klik finish
di tab linux, anda perlu set iso image yg telah didownload

double click di “CD rom (IDE 1:0)”
kemudian kotak CD rom (IDE 1:0) akan muncul
sila pilih ‘use iso image’ dan browse iso Kantotix image itu


kemudian klik ok…. anda telah siap setting virtual machine anda
untuk run os tersebut klik ‘start this virtual machine’
tekan ctrl+alt+enter untuk view fullscreen virtual machine anda


sila pilih bahasa untuk OS baru anda
untuk kembali ke normal window tekan ctrl+alt+enter semula
Sekarang anda boleh run linux di windows anda… anda juga boleh melayari internet disitu…
anda juga boleh mencuba os lain jika perlu… anda boleh membuat virus pada virtual machine tanpa perlu membahayakan komputer anda sendiri πŸ™‚

unutk english version klik sini



RELATED POSTS

BACA :  Revamp OS – Distro Linux Daripada Pembangun Tempatan

8 thoughts on “Mengunakan VMware Workstation 6

  1. artikel yg sgt menarik dan terperinci..teruskan usaha anda πŸ™‚

  2. Tumpang tanya, ni pemasangan dalam Windows kan?

    Sebab kalau tak silap, untuk Linux (Windows aku tak pasti), antara specs nya adalah Duo Core, rasa elok dinyatakan sekali πŸ˜€

  3. maksudnya tertinggal spesifikasi la ni?ok nanti akan ditambah πŸ˜‰
    En Shidi buat2 bertanya lak πŸ˜›

  4. weh software VMware workstation 6 ade x? share skali la bro.. hhehe

    1. ko bleh cari kat site jauze.blogspot.com

      EiNSΒ΄s last blog post..Bomba selamat wanita dari bunuh diri

  5. hello geng!bleh bgtau saya spek ape yg diperlukan utk. perisian VMWare 4 the latest version…

  6. dan bleh ke sya tahu perbezaan antara winserver 2008 dan winserver 2003

  7. ala.bru nk download

    xle pon kt jauze tu

Tinggalkan komen anda