Posted on

Memperkenalkan wibiya toolbar dengan teknologi ajax

page1_image[1]

Salam pembaca semua, jika anda perasan pada hari ini kami telah membuat sedikit penambahan fungsi baru kepada blog JomPHP, iaitu penambahan toolbar yang boleh anda perhatikan di bahagian bawah blog ini.

Toolbar itu dikenali sebagai wibiya toolbar, dengan beberapa fungsi menarik dengan teknologi ajax. Cukup sesuai dengan blog JomPHP yang mengamalkan penggunaan teknologi yang moden dan cool.

Anda pun boleh gunakan juga wibiya toolbar ini. Boleh guna di wordpress dan blogspot. Jom kita ikuti cara2nya.

Untuk makluman, Wibiya toolbar masih lagi di peringkat open beta, dan untuk mendaftar anda perlulah mendapat invitation dari pihak wibiya. Anda boleh request invitation code di Wibiya.com.

Selepas mendapat invitation code, anda boleh daftar dan login untuk menggunakan wibiya toolbar ini. Proses pemasangannya pula, dead simple. Senang gila tak perlu tahu apa2 coding.

Apa yang menarik mengenai wibiya toolbar?

Semua fungsi wibiya toolbar anda boleh cuba di blog ini, seperti site search, twitter, facebook, live notifications dll.

image

Anda boleh meletakkan banyak fungsi ke dalam toolbar contohnya seperti recent post dan random post kemudian ianya akan dijanakan menggunakan teknologi ajax.

image

Kami juga telah meng-integratekan fan page JomPHP di facebook. Sekiranya anda ingin berinteraksi dengan penulis JomPHP dan juga ingin mencari kenalan baru anda dijemput untuk join komuniti [email protected].

image

Anda juga boleh memaparkan twitter stream kepada pengunjung blog anda. Lebih cool dari menggunakan sebarang widget twitter di sidebar. Kepada yang belum follow saya @einztrigger bolehlah berbuat demikian ya.

Lain2 fungsi anda boleh cuba explore seperti yang terdapat di toolbar blog ini.

image

Anda juga boleh customize warna toolbar mengikut kesesuaian theme blog anda. Sungguh bijak developer toolbar ini kerana mengintegrate fungsi toolbar theme biarpun masih lagi di peringkat open beta. Syabas!

BACA :  Promosi Domain .MY murah daripada Exabytes

Kami harap di masa akan datang lebih banyak fungsi akan ditambah ke dalam wibiya toolbar ini. Kalau ditambah fungsi google friend connect, youtube, serta fungsi social lain tentu lagi menarik kan?

Selamat mencuba


RELATED POSTS

24 thoughts on “Memperkenalkan wibiya toolbar dengan teknologi ajax

  1. wahh…

    jomphp pun dah pakai toolbar wibiya ni…

    mne dpt info tentang wibiya ni ?
    .-= keiroro´s last blog ..Hanya untukmu FOLLOWER keiroro {dot} com… =-.

    1. Haha, aku dapat tau lama dah tapi tiba2 dapat invitation code dari wibiya, so try terus 😀

      1. lama ?

        aku 2 hari je dorg dah invite… XD
        .-= keiroro´s last blog ..Hanya untukmu FOLLOWER keiroro {dot} com… =-.

        1. oyke..tq
          .-= Am Guy´s last blog ..Kenapa no 11?? =-.

        2. Mungkin masa aku request tu dah ribu2 orang request pada masa sama…

          anyway xpelah skarang dah dapat n dah boleh guna :happy:

  2. ooo..dpt invite bru leh pki k??cmtu ae??
    :w00t:
    .-= Am Guy´s last blog ..Cuba-cuba =-.

    1. Aah…try la request…kalo nasib baik cepat la dapat invitation code

      1. owh.ok..da request da..tq2..tp xlembab k nnt ble browse?

        1. Ok, ada effect sket la, kira browsing ada sikit sluggish dgn space yang toolbar ni guna…

          tapi toolbar ni masih diperingkat beta so let’s hope it’s going to improve a lot in the future…

          anyway, function2 toolbar ini tetap best dan unmatchable dari mana2 toolbar untuk blog…

  3. hoho tools yg hebat ni…erm tak memberatkan blog kew? hehe..
    .-= Kill-Vearn´s last blog ..Transformers II: 10 Questions Michael Bay Must Answer! =-.

    1. Ko letak javascript dia sblum so dia akan load last skali…

      aku dah test kat smua major browser cam firefox, ie8, opera n safari memang smooth je 😆
      .-= EiNS´s last blog ..Firefox 3.5 dilancarkan, kini lebih laju dan canggih =-.

    2. yg tu kena la try sendiri 😀

  4. tunggu .. tunggu .. gua tunggu .. haha

    erm boleh tak customize toolbar tu ha ?? gua cuma minat dgn function notification dia jer .. bleh ka ??
    .-= eldy´s last blog ..Anti copy cat =-.

    1. Boleh…kita boleh add n remove function2 yang kita nak pada toolbar tu…contoh tak suka function translate kita boleh remove je
      .-= EiNS´s last blog ..Firefox 3.5 dilancarkan, kini lebih laju dan canggih =-.

      1. hoho bestnya !! dah lama gua cari bende cam ni ; tapi akan ke wibiya hantar token tu kat gua ? (blog gua x berapa jer tau .. :cwy: )
        .-= eldy´s last blog ..Citarasa blogger Malaysia =-.

        1. Dia antar kot token…takpun tunggu dia release ntuk public…bukan beta2 lg…

  5. haha, boleh la nak lawan friend connect toolbar ni.
    .-= marzuki´s last blog ..Memasang Social Bookmark Button #03 =-.

  6. wibiya? sapa ler yg buat software nih…
    x semenggah langsung nama tapi best 😛

    1. Nama memang cikai, tapi function top class :happy:

  7. patut ak tgk ada blog pakai toolbar ni…duk cari gak source..hohoho..thanks for sharing this info. 🙂
    .-= izzat´s last blog ..New Semester Begins As A 3rd Year Student =-.

  8. cambest..dah try pun skg..tak smpi seminggu dah dapat invitation die.. :w00t:
    .-= Roslan Nazri´s last blog ..Fakap! Aku Dah Kembali Ke UPM =-.

  9. baru ja request…hope dpt ASAP

    :wub:
    .-= nazra´s last blog ..SELAMAT HARI MERDEKA!!!! =-.

  10. aku dah antar register tapi token tu takdapat lagi… terima kasih dengan info pengenalan nie… jarang gak ada dala bahasa ni
    .-= mancai´s last blog ..Difference between a scrapbook and a sketchbook? =-.

    1. Ok, biasanya sehari dua dah dapat token tu…setengah orang dapat immediately… 🙂
      .-= EiNS´s last blog ..Update kes kecurian: pasal bomoh dan penemuan tulisan seakan2 jampi serapah ? =-.

Tinggalkan komen anda