Posted on

Membuat short url goo.gl dengan senang

goo.gl

Dalam banyak2 url shortener (pemendek url) saya paling suka guna http://goo.gl daripada Google. Ianya cepat, ringkas dan senang guna…lebih user friendly daripada bit.ly. Saya banyak guna goo.gl bila share link di blog, facebook dan twitter.

Kalau anda berminat boleh ketahui cara senang buat short url goo.gl tanpa masuk website goo.gl sendiri.

Cara paling senang ialah guna browser extension. Untuk Chrome, boleh guna extension :

Goo.gl URL shorterner (link : http://goo.gl/yu4rc)

goo.gl shortener goo.gl[7]

Extension ini memboleh anda buat short url goo.gl hanya dengan menekan butang pada toolbar dan juga right click > goo.gl url shortener pada link. Sangat senang.

Untuk firefox, boleh guna addons Goo.gl lite (link: http://goo.gl/eP01W). Compatible dengan firefox 4.

goo.gl[9]

Extension Goo.gl untuk Opera (link : http://goo.gl/OAkJq) dan Safari (link: http://goo.gl/h94S). Untuk Internet Explorer boleh guna bookmarklet goo.gl (link: http://marklets.com/goo.gl.aspx).

Senang saja kan? Harap-harap lepas ini tak ada lagi orang share link dengan url panjang berjela-jela. Nampak buruk. Oh ya next tutorial mungkin pasal cara buat shorturl dengan domain sendiri jika anda berminat…nanti2kan ya…tengah research dulu.


RELATED POSTS

BACA :  Layari internet lebih pantas dengan Google Public DNS

17 thoughts on “Membuat short url goo.gl dengan senang

  1. Memang pilihan bijak. Kepantasan adalah segala-galanya. Aku pun lebih suka guna pemendek URL Google ni berbanding yg lain. Terbaik!

  2. utk domain sendiri aku ada buat tutorial…. 🙂

  3. Kupasan topik yang menarik.

  4. ini yang paling penting tuk diorang yang suka main twitter 🙂

  5. menarik, huhu, lps nie bole bt short url heheh

  6. aku suke pendekkan link pkai u.bb (adf.ly).. bleh buat duit.. hahaha..

    1. dpt duit tapi sikit sangat…aku blocked sapa guna adf.ly sebab leceh, bypass guna userscript

  7. tak terpikir nak cari plugin..aku buat manual je.tq2 :cwy:

    1. Lambat kalau buat manual

  8. ada jugak perasan masa bukak gmail hari tuh.. senang sikitlah berbanding yang lain2 tuh..

  9. Salam eins,

    Tutorial yang bagus.Saya memang tunggu sangat cara memendekkan url guna domain sendiri.Satu lagi bro saya nak minta tutorial macam mana nak jadikan pendekkan link affiliate kita menggunakan domain kita.

    1. guna wp plugin gocodes

  10. ~ Terima kasih. Kebiasaannya saya menggunakan Bit.ly. Dahulu saya menggunakan tinyurl.com

    :ninja:

  11. terbaik

  12. Goo.gl emang mantap… wlaupun tidak bisa mengasilkan duit dari goo.gl, tpi sya sllu menggunakan sort ini 😀

Tinggalkan komen anda