Posted on

Membuat paging PHP ala Google dengan mudah

Seperti tajuk, saya ingin berkongsi teknik membuat paging PHP dengan mudah.
Teknik ini sesuai untuk pelajar dan rakan² yang ingin menyiapkan paging dengan mudah dan cepat tanpa perlu betul² memahami code tersebut.

Rujukan asal : http://www.sourcerally.net/Scripts/17-Paging-with-PHP-and-MySQL

1.Copy class paging di bawah ke dalam page anda

Class paging

2.Ubah query anda berpandukan contoh.

Contoh :

/*
//Example of use:
$sql = "SELECT * FROM users where 1";
$pager = new pager($sql,'page',15);
while($row = mysql_fetch_array($pager->result))
{
echo $row['id']." ".$row['name']."
";
}
echo $pager->show();
*/

 

Contoh yang saya buat :

Query asal :

Query yang telah diubah :

3.Save dan tengok hasilnya 😉

Sebarang kemuskilan dan cadangan, kita bincang di comment 🙂


RELATED POSTS

BACA :  Rumusan Kursus PHP Zero Hero Batch 1

18 thoughts on “Membuat paging PHP ala Google dengan mudah

  1. code ‘or die(mysql_error())’ kena buang skali ke?

  2. kena buang skali..tgk contoh yg saya buat (bergambar)

  3. Merujuk kepada class yang diberikan. Gaya penulisan macam untuk PHP 4.x

    Kepada pengguna PHP 5.x sila ubah var kepada private.

    Sekadar cadangan =D

  4. ga jelas

    1. gak jelas yang mana tu?

  5. banyak halaman ke kiri yang aktif 10 ke kanan 10. cara mengubah jadi 5?

    prev .. 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 .. next

    1. cuba tgk di class paging..sy pn tak mencuba lagi menukar jadi 5 😕

  6. cmne kalu nk tambah fungsi search kat page ni?..

    1. fungsi search data dlm database ke?

      create form,dan masukkan la text field untuk search tu..

  7. hmm….sory ye…
    kalo nk coding penuh untuk page senarai ni je boleh tak?

    please….

    p/s…kalo bole send kat email…tq 🙂

    1. senarai peserta tu ke?takde motifnya kalau nak coding page tu.sbb perlu database lagi.kalau nak code buat paging, rasanya kat atas tu dah ada.

      1. xpe…sb database dh ad kn…
        ko dah kc…
        yang bowling tuh kn…
        aku nak tengok jer…huhuhu

        1. oo nanti aku balik kelas aku cari.ni aku kat lab 😆

        2. xpe la kalo menyusahkan…xpyh la..

          thanks… 🙂 🙂

  8. try coding tu pastu ia kuar error : class ‘pager’ not found ….
    kene wat class jugak ke?..

  9. Ape be yang kita’ omongkan tok ee…? suah ke singkawang ndak..? :whistle:

  10. xbrapa paham la

  11. Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Can’t connect to MySQL server on ‘localhost’ (10061) in C:\xampp\htdocs\SysPTJ\class.css on line 42

    Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in C:\xampp\htdocs\SysPTJ\class.css on line 42

    Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Can’t connect to MySQL server on ‘localhost’ (10061) in C:\xampp\htdocs\SysPTJ\class.css on line 44

    Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in C:\xampp\htdocs\SysPTJ\class.css on line 44

    Warning: mysql_result() expects parameter 1 to be resource, boolean given in C:\xampp\htdocs\SysPTJ\class.css on line 45

    Warning: odbc_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, null given in C:\xampp\htdocs\SysPTJ\page_carian_stat_ptj.php on line 118

Tinggalkan komen anda