Posted on

Membuat LAN antara PC ke PC (Part 3)

Untuk PC1 sahaja (rujuk Part 1)

10.Klik Start -> connect to -> show all connections

11.Klik kanan pada Local Area Connection dan klik properties

12.Klik 2 kali pada Internet Protocol (TCP/IP)

13.Set semuanya macam gmbar dibawah

14.Klik Ok dan Siap!

Untuk PC2 sahaja (rujuk Part 1)

15.Follow langkah 10-12 pada PC2.

16.Set semuanya berdasarkan gambar dibawah :

17.Klik OK dan siaplah LAN antara 2 pc!


RELATED POSTS

BACA :  Disable recent items dalam Windows

9 thoughts on “Membuat LAN antara PC ke PC (Part 3)

  1. klu gna streamyx camne nk wat.

  2. leh terangkan detail skit?kl tak cukup port LAN, tambah satu lagi network kad.

  3. aku nak try buat antara laptop vista ngan xp.tapi reti nak setup untuk vista…

    paan´s last blog post..Gambar kartun nabi muhammad

  4. Paan, sama ja cara vista dgn xp…in fact, guna vista lagi senang

  5. Nak tanye ckit bleh tak??….. Kenapa komputer aku tak dapat nak main game lepas aku format komputer(Format seluruh Hard Disk dan masukkan Windows baru) dan nak tengok video pun tk bleh gak…. naper r…..??? bila nak main game je tersekat kene tutup suis,bila nak tegok video jer tersekat kene tutup suis…..

    CPU=
    Pentium 4(3.06Ghz)
    Acer Aspire SA80
    BIOS Version R01-C2
    SMBIOS Version 2.3
    Graphic Card SiS 661FX Mirage(32MB)

  6. Haritu aku ader hantar CPU aku ke kedai komputer…. tuan kedai tu kate dia adjust kat Program ajer,pastu bayar RM50….. melayang macam tu ajer duit aku….
    Tolong r…. sape2 yang tahu nak adjust kom aku jadi normal balik bagitau r…. :cwy:

  7. Grafik cikai sangat tu…sis 32mb je? komputer ko mungkin menghadapi masalah berikut;

    driver x install ataupun outdated driver…directx corrupt juga mungkin…
    .-= EiNS´s last blog ..Besday kawan aku =-.

  8. Kom aku dah normal balik…. he he… cume bila aku install driver untuk VGA card skrin kat moniter jadi gelap dan cpu berhenti memproses….. why???? :sick:

  9. kat mana gambar seperti dalam arahan 13 dan 16?

Tinggalkan komen anda