Posted on

Membuat LAN antara PC ke PC (Part 1)

Anda ada 2 pc di rumah / dalam bilik hostel dan mahu membuat LAN?
Berikut saya sediakan tutorial step by step untuk menyempurnakan impian anda itu 🙂

Perhatian:
*Pastikan kedua-dua pc telah disambung menggunakan cross cable.
*Kalau tiada cross cable, pegi beli kat kedai komputer, cakap kat dia cross cable untuk LAN antara 2 PC.
*Step 1 – 9 mesti dilaksanakn di kedua-dua buah pc sebelum proceed ke step seterusnya.
*Pilih antara salah satu PC untuk menjadi PC1(pusat) dan satu lagi PC2(rangkaian).

1.Tekan butang start –> control panel

2.Double klik network setup wizard

3.Klik next dan next.

4.Pilih option yang kedua

5.Taip mengikut kemahuan anda

bersambung…


RELATED POSTS

BACA :  Disable recent items dalam Windows

21 thoughts on “Membuat LAN antara PC ke PC (Part 1)

  1. :dizzy: comp aku tak leh detect r….. cable dah sambung…. IP address dah tulis…… tak jadi ugak…..

    1. apa tak detect?kalau dia tulis LAN disconnect tu, maknyan cable ko bukan yg cross over ataupun cable tu mmg dah cross-over tapi rosak ataupun port LAN pada komputer ko atau yg satu lagi tu rosak.

  2. :ermm: tolong r ajar aku camne nak buat nih….

  3. :dizzy: Dia tulis Network cable unplugged……. Padehal aku dah sambung cable dia…..????

    1. Ni possibility kalau tak jadi:

      1.pastikan cable tu cable crossover bukan straight cable.
      2.pastikan kedua-dua ip dah betul set.
      3.kl tak jadi gak, maybe cable crossover tu rosak
      4.kl tak jadi gak, maybe port LAn tu rosak.

      1. apa mksd “cable crossover bukan straight cable”??

  4. :dizzy: Aku dah try sambung Desktop pc ke Laptop,jadi….. Bila sambung kat Desktop pc ke Desktop pc tak jadi dia tulis “network cable unplugged”………. nape yee?????

    1. Configuration IP dah betul? Buat ip manual or auto? Atau mungkin salah satu network card dari dua pc tu rosak…tu sbb dia kta network cable unplugged…

      kalau direct connection x jadi, kalo ada network hub/switcher cuba try plak…

  5. :shocked: Configuration IP dah betul…. Aku buat ip manual…..
    Network card dari dua pc tu tak rosak aku dah try ngan loptop….. Aku rase kene ade swicher atau rauter kot….

    1. Atau mungkin juga masalah windows…ip conflict dll tu sbb x jadi…biasa memang senang gila nk wat lan antara dua pc ni…

      kalo ada switcher/router/hub try ah..kot2 jadi…switcher murah je bro :biggrin:

  6. kt mane network setup wizard kt vista?x jumpe pun…ataupun utk xp je???tolong ajar aku…sebab satu pc aku vista,satu lagi xp…..cmne ye?

    1. ko nak buat LAN ke?

    2. @asyraf: ko pegi start menu, kat tempat search tu taip ‘network’ ada list pasal setup network connection

  7. aku da beli cross cable,xpi nk cucuk kt mne ar?klau xde tempat nk cucuk cross cable tu cmne ye?nak kena beli ke?sape bleh bgitau??

    1. Ko beli r “PCI Adapter 10/100Mbps Fast Ethenet” harga nye dalam RM40 ke bawah……. :blink:

  8. Aku nak tanye ckit….. klu computer kite pentium III nak upgrade ke pentium 4 boleh ker???? :sick:

    1. kena tukar motherboard, tukar processor, tukar ram (kl berlainan jenis)

  9. Tukar processor….. yang kat socket tu ker?? Socket computer aku 370 klu nak upgrade ke pentium 4 boleh ker??? :sick:

    1. kl Pentium 4 tu socket 370 boleh la.tp standard Pentium 4 socket 478 dan socket 775.

  10. Hello… Aku dah pro dlm bab perkomputeran,aku upgrade kom aku dri windows xp,SiS sound/Graphic card 64mb(AGP),Power suply 300w,DDR Ram KEPADA windows 7 ultimate,Realtek HD sound,PCI-E 2.0 1GB,Power suply 450w,DDR2 Ram dgn CPU yang serupa Pentium4 3.06Ghz….. itupun dri ajaran korang jugak,Thank you…. :cheerful: semuanya aku buat sendiri bkan hantar ke kedai….. Terima kasih skali lagi kpd korang yg ajar aku tu….. :biggrin:

Tinggalkan komen anda