Posted on

Memasang Post Views di blog wordpress anda

post views

Tutorial ini direkues oleh Cik (?) Eriyza di blog saya, Eins Lobby.

Bleh ajo letak page views tuk wp??
Dah install n activate tp x tubik.
Nape eh?? ;-(

Memandangkan saya ada masa malam ini jadi saya menulis tutorial ini, lagipun sambil2 tu boleh pasang sekali plugin post views di JomPHP. Anda yang belum pasang post views di blog juga boleh mengikuti tutorial ini ya!

Langkah2 memasang post views di blog wordpress:

1. Install plugin wp-postviews.

2. Activate plugin tersebut. Selepas activate, masuk bahagian Appearance > Editor untuk menambah kod php wp-postviews ke dalam theme.

3. Copy code ini.

<?php if(function_exists(‘the_views’)) { the_views(); } ?>

4. Anda boleh masukkan code diatas kedalam single.php, page.php dan post.php. Paste code di bahagian yang anda mahu postviews itu muncul. Contohnya boleh paste dibawah line

<?php if(function_exists(‘the_views’)) { the_views(); } ?>

<?php while (have_posts()) : the_post(); ?>5. Selesai. Cuba refresh blog anda sepatutnya postviews akan muncul di bahagian theme blog anda, bergantung kepada tempat atau line anda memasukkan code tadi.

6. Untuk mengubah default option anda boleh pergi ke bahagian settings > postviews. Anda boleh gunakan kod2 html untuk mempelbagaikan lagi penampilan postviews anda.

postviews option

7. Plugin ini juga mempunyai sidebar widget dimana anda perlu activate terlebih dahulu. Kemudian anda boleh menambah sidebar widget dari bahagian Appearance > widgets.

8. Selamat mencuba ya! Winking


RELATED POSTS

BACA :  Imagespacemedia – jana pendapatan pasif dengan iklan pada gambar di blog anda

20 thoughts on “Memasang Post Views di blog wordpress anda

  1. Sesapa ada nak rekues tutorial blogspot/wordpress/internet/komputer dll tu bolehlah berbuat demikian smentara aku tgh rajin menulis nih

  2. Adoi, x jd gak. Dah tambah kod lam page editor. Huhuhu!!! :sick:

    1. Nape x jadi? Nak tnya lanjut add ym k, einz_trigger 😎

  3. ini antara plugin yang menarik. kadang2 pembaca lebih tertarik untuk baca post yang ada view yang tinggi sebab curiousity (ingin tahu).

    cara ni akan pastikan jumlah view post tersebut meningkat dan memanjangkan tempoh pelawat di dalam blog kita :biggrin:

  4. erm…. cam best.. p tuk WP jer.. blogspot tader ker :tongue:

    1. ada…rasanya dilarangmelarang dah buat…atau nk aku tambah sekali lam ni?

  5. huhu…best2..pasnie bleh masukkan dalam blog2 aku..huhu

  6. tambah dalm ni pn ok bro 😎
    .-= taufik´s last blog ..Cinta Anugerah Istimewa Allah =-.

  7. salam…kenap tak leh activekan? kuar Error nie “Plugin could not be activated because it triggered a fatal error.”

    Fatal error: Class ‘WP_Widget’ not found in /home/mazri/domains/mazrimishar.com/public_html/wp-content/plugins/wp-postviews/wp-postviews.php on line 658

    1. Yg triggered error tuh wp postviews widget je kan? yg wp postviews tu spatutnya boleh activate…aku xtau sbb apa mungkin pasal x compatible ngan wordpress baru kot

  8. ada x plugin postview yg tunjuk view mengikut data yang dah dikumpul wp-stats….sebab kalau guna ni akan mula dari kosong…atau ada x cara untuk alter code ni supaya ambik data dari wp-stats
    🙂
    .-= HuRuL_AiNi´s last blog ..Tips Mengurus Kewangan =-.

    1. wp-stats eh? xtau la coz x pernah cuba pun plugin wp stats…nanti ada masa aku siasat :biggrin:

  9. Oh, baru hari ni tau name plugin ni.. Ingtkan name die ada kaitan ngan stat2 gitu cam wp-stat..
    .-= Jimmy MRR2´s last blog ..Change Mobile service provider easily =-.

  10. Salam ein , kenapa aku buat tak keluar pun ? x keluar kat setiap post walhal aku da letak code tu kat single post dan page .Ajar sikit… 🙂

  11. aku pasang wp post view ni error lah tak dapat….

  12. […] pada blog anda (wordpress) Akhirnya setelah hampir 1 tahun, kami meletakkan iklan Nuffnang pada…Memasang Post Views di blog wordpress anda Tutorial ini direkues oleh Cik (?) Eriyza di blog saya,…Cara meletakkan caption pada gambar […]

  13. Minta maaf tumpah mencelah di sini. Bro, code kt blog awk salahlah. Patutlah Alan banyak kali cuba tapi tak jadi-jadi juga.

    Yang ini baru betol

    Apa yang salah ialah simbol nie ‘’
    yang betol macam nie ”

    Lain bukan? Ok lah harap-harap bro dapat perbaiki. Patutlah ramai kata tak jadi.

    Lebih detailed klik sini http://lesterchan.net/wordpress/readme/wp-postviews.html

    😆

  14. Saya dah cuba tapi tak menjadi la…apa cara sebetulnya?

Tinggalkan komen anda