Posted on

Memasang embed comment ala wordpress dalam blogger!

komen 

Sesiapa yang berimpian nak menggunakan sistem komen ala wordpress,blogger.com telah merealisasikan impian anda dengan melancarkan embed comment dalam Blogger In Draft.

Kepada yang berminat mengetahui caranya,dijemput membaca artikel ini πŸ˜‰

Langkah-langkah :

1.Masuk ke dashboard anda melalui Blogger In Draft

2.Klik Settings->Comments dan cari Comment Form Placement seperti gambar di bawah.

komen2

3.Pilih Embedded Below Post.

4.klik Save Settings dan refresh blog anda.

FAQ

1.Saya dah buat langkah-langkah di atas tapi masih tak berjaya.Apa yang patut saya buat?

Jawapan :

1.Masuk blog dashboard.Pastikan anda Backup template anda terlebih dahulu sebagai langkah keselamatan.

2.Masuk Layout->Edit HTML dan tandakan kotak Expand widget templates 

komen3

3.Cari perkataan "comment-footer" menggunakan fungsi search browser anda.

search

4. Pastikan hasil carian anda berupa code seperti di bawah :

<p class=’comment-footer’> <b:if cond=’data:post.allowComments’> <a expr:href=’data:post.addCommentUrl’ expr:onclick=’data:post.addCommentOnclick’><data:postCommentMsg/></a> </b:if> </p>

5.Gantikan code di atas dengan code ini :

<p class=’comment-footer’> <b:if cond=’data:post.embedCommentForm’> <b:include data=’post’ name=’comment-form’/> <b:else/> <b:if cond=’data:post.allowComments’> <a expr:href=’data:post.addCommentUrl’ expr:onclick=’data:post.addCommentOnclick’><data:postCommentMsg/></a> </b:if> </b:if> </p>

6. Klik SAVE TEMPLATE.

7.Refresh blog anda dan tengok hasilnya πŸ™‚

Contoh yang saya buat

contoh

Jika masih menghadapi masalah,saya cadangkan pembaca merujuk link ini (sumber rujukan saya untuk artikel ini) :

http://www.bloggerbuster.com/2008/06/how-to-add-comment-form-beneath-your.html

Selamat mencuba para pengguna blogger πŸ˜‰


RELATED POSTS

BACA :  Tema baru di JomPHP

23 thoughts on “Memasang embed comment ala wordpress dalam blogger!

  1. Siap ada faq.. Trimas untuk info ni

  2. baguih ni…

  3. xjumpa code yang no.4 tu.. adei.. takpela. lain kali aje try

  4. Looks great. Aku nak try jugak la..

  5. @titan,ko nak try kat blog yg mana?bagi la link nak jenguk nih πŸ˜€

  6. aku dah try. tp die kluar kejap je, pastu hilang. nape ek?

    nih code template yg aku gune
    http://ezaledeen.googlepages.com/template-31993549.txt

  7. Ganti [] dengan <> blogger x allow tag html lak..

    cam kurang satu lg [/b:if] cuba tambah blakang [/p]

    tgk gambar “contoh yang saya buat” tu…

  8. Terima Kasih banyak2… kerana artikel anda banyak membantu saya

  9. Terima kasih tuan… Artikel tuan banyak membantu saya

  10. Buat masa sy dah ikuti 3 tutorial anda… 1. Menukar templete 2. Memasang embed comment ala wordpress 3. Membuat Read More… Alhamdulillah semuanya berjaya… Terimakasih banyak2.

    1. sama2 πŸ˜†
      kunjungilah selalu blog nih :mrgreen:

  11. hehe… mmg blogger in draft dah buat πŸ™‚

    gunakan aja kecuali ada sesetengah tempate yg disablekan perkara ni πŸ™

    hydirΒ΄s last blog post..Transfer News: Zenit agree on Arshavin deal .. but the players don’t?

  12. Thanks Once Again!
    (Y)

    TImΒ΄s last blog post..Download Accelerator Plus v8.7.0.0

  13. semekum cik fly ..

    nak tanya sikit
    bleh tak tgk aku nyer blog

    http://elpizalblogger.blogspot.com

    pastu g tau camner nak masuk kan code dia .. sbab code yg kamu suh cari tu xder ..

    adeii penin2 ..
    mintak tolong yek

  14. testing lagi skali

    mintak tolong yek

  15. adoii x antar ke komen tadi ..

    ni cik fly
    code yg kamu suh cari tuh xder la..penin2 ..

    mintak tolong tgk blog aku jap
    http://elpizalblogger.blogspot.com

    pastu cuba g tau pe masalahnyer ..
    sbb layout blog aku ni itu ari aku kna tukar ke default ..

    aku klik menatang ni
    Revert widget templates to default

    mintak tolong yek

  16. adoii komen x masuk ker

    ni ader problem la cik fly
    code tu xder pun ..
    camner nak wat yek??

    ni link saya
    http://elpizalblogger.blgspot.com

  17. xder la ..
    code yang dia suh replace tu xder
    aku raser template aku ni x pakai
    comment kot .. sengal tul
    penat jer wat

    1. Bro, buat simple sudah blog tu…kalau pelik sangat either orang masuk org stay ataupun orang close trus…

      yg penting itu content…

  18. nk tny nie…pesal sy da wat smua yg perlu tp..
    comment form tu kuar kejap je pas2 hilang, prob sma ngan Kodin..klu ikut yg gmbr tu, end tag lps sy xleh tmbh coz jd error…da tgk gak version BI tp stil prob gak…xbestla org xleh nk komen…

    1. *end tag tuk b:if lps end tag tuk p

  19. mcm mane nak publish kan lebih dari 5 komen?blh tolong ajar x?tq

Tinggalkan komen anda