Posted on

Kongsi internet menggunakan Virtual Router di Windows 7

virtual router windows 7

Ingin membuat laptop anda menjadi wifi hotspot untuk berkongsi internet? Perisian ini sangat berguna jika anda menggunakan broadband Celcom, Maxis, DiGi tetapi tidak mempunyai wireless router.

Dengan ini, internet daripada broadband anda boleh dikongsi dan digunakan pada device lain seperti iphone, ipod touch, psp, nintendo ds dan sebagainya dengan membuat virtual router pada wireless adapter laptop anda.

1. Download Virtual Router (link)

2. Install virtual router pada windows anda dan run program ini.

3. Set-kan nama SSID iaitu nama bagi wifi network yang anda akan buat, contohnya EiNS Router

4. Letak password; contohnya 12345678

5. Pilih shared connection, contohnya Maxis Broadband, Celcom Broadband etc

6. Tekan Start Virtual Router.

7. Menggunakan device anda, seperti iphone, psp dll cuba scan jika ada network bernama seperti yang anda set SSID tadi.

8. Jika berjaya, tahniah dan selamat menggunakan laptop anda sebagai wifi hotspot.


RELATED POSTS

BACA :  Mengembalikan Start Menu pada Windows 8

40 thoughts on “Kongsi internet menggunakan Virtual Router di Windows 7

  1. fuyo.. kalaulah aku tau pasal ni suatu ketika dahulu…

  2. cam best gak tu..tapi kalau berukband pun dh slow, kalau kongsi, lagi la slow kot..hehe

  3. cool, nanti nak cuba test

  4. bg0s la k0 br0..
    aq da lme cari software cmni..
    thanx a lot dude.^^

  5. Serius benda nie sangat berguna, cuma tak ramai tahu…so aku harap korang boleh manfaat fungsi ini ๐Ÿ™‚

    1. bro…benda ni TERamat berguna bg aku bro. TQ very much. (^-^)

  6. kalau kita dapat internet guna wifi atau lan, tak boleh nak share internet lah kan kecuali guna broadband je? :ninja:

    1. Boleh juga share internet daripada LAN dan WiFi…aku dah try dan memang menjadi

  7. sangat2 berguna. nanti boleh la try.. ๐Ÿ˜€

  8. win7 only ??
    XP ??
    :biggrin:

    1. Sebenarnya benda nie cam adhoc je…tp gna virtual router lagi senang sbb xyah configure manual…

      xp user boleh try tutorial nie: http://www.brighthub.com/computing/windows-platform/articles/7785.aspx

      1. betol2.. hehe.. mula2 nak kasitau jugak perihal ini.. tapi eins dah cakap dulu… ๐Ÿ™‚

        kalo ikutkan, wat adhoc pon dah boleh.. dan ianya bukan terhad kepada broadband sahaja. wired pon boleh kalo nak guna untuk saluran internet. dan internet itu shared using wireless kat laptop kita.

        anyway gudjob atas sharing nie.. mmg sgt mudah kat setup menda nie kalo berbanding manual yg susah sikit jer.. hehe :happy: :heart:

  9. virtual router ni mcm sama je dgn adhoc…..
    kalo win vista leh pakai x?

    1. bagi aku, ianya mmg sama. haha.. bro, kalo dah reti guna adhoc, baik pakai adhoc jer.. ๐Ÿ™‚

      1. Memang camtu…ikut la cara mana korang suka

  10. dlu aku guna sfware nie la utk kngsi tenet dan main game ngan bdk2 umh sewa aku,,skang xpkai dh coz TM dh bg router bru dah,,selamat mencuba~~

  11. bro aku dah cuba software tp masalah share connection x ada yg muncul mcmana nak atasi masalah 2

  12. Mmg byk guna nye ni. tapi kongsi broadband? pakai sorang pun cam xnk gerak je da..

  13. dah install software..shared connection xde yg muncul,xleh nak share broadband..nape ye?

    1. Betul ke? cuba check connection…xpun restart komputer pas install software nie

  14. dah cuba tp x dpt bro ada cara lain ke nak share broadband ne kalo ada tolong bg tutorial thnks

  15. trimo kasih byok bro bg software nih…..hohohoho

    1. sama2…kongsi ngan saing2 nati

  16. Eins..
    Mintak tlg ko stadi psl Virtual WiFI x?

    Kalo gune software ni, 1 PC leh connect to multiple WiFi simulataneuosly.
    Aku ade tgk kt blog mane ntah ari tu.. Tp aku try2 x jd.

    Ke memeang die x support Win XP?

    1. Kalo satu pc konet kpd banyak wifi taktau la mcm x boleh…

      1. Virtual WiFI ni project start 2002 lg, under Microsoft Research.

        Br2 ni je diorang revive balik utk Win 7..

        Kire Win 7 capable of :
        1) Connecting to multiple Wifi
        2) Working as Virtual Router

        try tgk link2 bwh

        http://research.microsoft.com/en-us/um/redmond/projects/virtualwifi/default.htm

        http://www.istartedsomething.com/20090516/windows-7-native-virtual-wifi-technology-microsoft-research/

  17. Virtual WiFI ni dah start 2002 lg under Microsoft Research

    Cume baru2 ni revive balik utk Win 7
    Kire after full development, Win 7 capable of:
    1) Connecting to multiple WiFI
    2) Acting as Virtual WiFI Router

    http://research.microsoft.com/en-us/um/redmond/projects/virtualwifi/default.htm

    http://www.istartedsomething.com/20090516/windows-7-native-virtual-wifi-technology-microsoft-research/

    1. thanks for the info…aku taktau pun psl nie…cuma aku tau yg virtual wifi dah natively integrated dalam windows 7

  18. aku dah pakai satu lg software untuk jadikan laptop aku sbgi router…connectify namanya…hehe…kira samalah cam software ni…

  19. it’s good for us, as we not need to set it at control panel again and again

  20. memang bestlah benda ni..

  21. Terima kasih sbb kongsi info berguna ni. Mmg tgh mencari cara senang nak share brodband connection ni sbb aku ada 2 notebook kat rumah ni, so skg bolehlah share connection.
    Thanks again.

  22. x dapat connect pun.help me

  23. Memandangkan broadband ada data quota, rasanya kalau guna ramai-ramai, satu hari dah habis quaota.

  24. die x detect pon shared connection

  25. ade aplikasi yg lagi mudah untuk routerkn pc kita….dan blajar mcm mne nak hack, prevent dr di hack, dan apa perlu buat kalu kite syak wifi kite kne hack. so lawat la http://godamwifi.blogspot.com/ untuk stdy lbih mendalam lg..

  26. tak bole shared connection pn..plz help me..

  27. kenape dekat share connection tu x keluar broadband yg aq gna…??? yg aq nampak kosong je macam lagu najwa latif tu….

  28. After study some…

    Youre so cool! I dont suppose Ive read something such as this before. So nice to find somebody with authentic applying for grants this subject. realy thank you for starting this up. this web site is something that๏ฟฝs needed on the net, somebody with a b…

Tinggalkan komen anda