Posted on

Kesilapan yang sering dilakukan oleh newbie blogger

blog board

Menulis blog adalah perkara yang seronok.Kita dapat berkongsi idea dan pendapat, meluahkan perasaan, mengabdikan kenangan dan juga menyerlahkan diri di alam internet yang luas ini.Oleh itu, semakin hari semakin ramai yang menulis blog, tetapi agak malang kerana sedikit kesilapan, semangat dan aura blogger mereka terpadam begitu saja.Berikut saya senaraikan kesilapan-kesilapan yang sering dilakukan oleh newbie blogger, dan seharusnya anda elakkan.

 

1.Copy Paste artikel dari blog popular dan terkenal

 

Anda kagum dan teruja dengan kandungan yang terdapat dalam blog tersebut, dan anda juga bernekad mempunyai blog serperti mereka.Dengan semangat yang tinggi dan membara, anda mencipta blog baru tetapi malangnya anda tidak mempunyai idea atau skill yang diperlukan.

Akhirnya anda memilih untuk copy paste artikel dari blog tersebut tanpa mengetahui kesannya.

Kesannya ialah:

1.Disebabkan blog mereka terkenal, ramai pembaca blog yg mengenali blog mereka.Jadi bila pembaca blog tersebut datang ke blog anda, mereka akan berkata β€œeh ini copy paste dari blog XXX ni, baik aku report kat admin” dan seterusnya menekan butang close pada  browser.

2.Empunya blog terkenal tersebut mengetahui anda telah copy paste artikel mereka, sekiranya anda tidak bernasib baik, mereka akan mengistiharkan perang ke atas blog anda dengan memberikan satu artikel khas mengutuk blog anda, dan blog anda yang baru berusia setahun jagung telah mendapat reputasi yang buruk.Ibarat semut lawan ridsect.

3.Empunya blog akan merasa pedih hati kerana artikel yang anda copy paste berada lebih atas di ranking carian Google, mengatasi artikel asal yang penat ditulis oleh mereka.Tak baik menyakitkan hati orang yang tak bersalah.

2.Membuat blog demi duit

 

Anda lagi kagum dengan cerita kawan-kawan yang menjana duit melalui blog.Oleh itu anda juga membuat blog.Hakikatnya untuk mejana duit melalui blog, anda perlu mengetahui dan menggunakan teknik yang betul.

Tanpa teknik yang betul, anda tak dapat duit yg diharapkan, seterusnya mula putus asa kerana berblog kerana duit bukan kerana minat, dan berakhirlah karier anda sebagai seorang blogger.

3.Membuat blog download warez

 

Anda merupakan seorang kaki download dan gemar melawati rslinks.org, dan blog warez yg lain, dan anda mengambil keputusan untuk membina blog warez.

Hakikatnya ialah terdapat berpuluh-puluh ribu blog dan website warez didunia ini, dan kenapa orang perlu mengunjungi blog anda yg baru dibina?Kecuali blog warez anda betul-betul unik dan mempunyai software dan games yang sangat sukar dicari, tiada sebab untuk orang menghargai blog anda.Tetapi sekiranya kandungan blog warez anda seperti blog warez yg lain, itulah kali pertama dan terakhir orang akan melawat blog anda.

BACA :  Tips menggunakan feedburner

Cuba fikir bergini, anda juga kerap memasuki blog download warez,adakah anda meninggalkan komen berterima kasih?Jawapannya tidak.Oleh itu sama juga dengan blog warez anda, pengunjung akan masuk, sedut dan keluar tanpa sebarang komen.Perlu diingatkan, komen merupakan nadi penggerak seorang blogger untuk terus berkarya.

4.Blog sarat dengan iklan

 

Point ini lebih kurang sama dengan point no 2.Disebabkan anda masih lagi newbie, isi kandungan anda masih kurang menarik, dan mempunyai bilangan artikel yang sedikit.Tetapi iklan anda sangat banyak sehingga menyerabutkan pengunjung, dan akhirnya mereka pergi tak kembali.

Perlu diingatkan keberjayaan iklan adalah bergantung kepada jumlah pengunjung anda.Semakin ramai pengunjung, semakin tinggi peratus anda mendapat hasil dari iklan.Oleh itu jangan biarkan pengunjung anda lari, tetapi buatkan mereka nak lagi!

5.Blog anda penuh provokasi

 

Blog anda masih baru tetapi entri anda penuh dengan kutuk-mengutuk, sindir dan kontroversi.90% pelawat akan tak senang hati membaca entri anda dan meninggalakan komen tak puas hati, serta pergi tak kembali.

Mesti anda berfikir, β€œini blog aku, suka ati aku la nak buat apa”.Ada betulnya, tapi sebaiknya biarlah anda mempunyai ramai follower atau pembaca setia terlebih dahulu supaya entri anda itu ada yg menghargainya.

6.Membuat blog hanya kerana mengikut trend

 

Kawan anda ada blog, kekasih ada blog, adik ada blog, anda pun nak ada blog  jugaklah.Anda pn menghabiskan masa yang lama membuat blog, tanpa memikirkan tentang apa yg nak ditulis.Akhirnya selepas satu atau dua entri, anda mula jemu dan akhirnya berhenti menulis blog.

Oleh itu, pastikan anda mempunyai minat untuk menulis tentang sesuatu perkara, bukan kerana mengikut orang lain.Contohnya seperti saya, saya minat tentang komputer,oleh itu saya selalu update blog JomPHP, tetapi tidak bagi blog peribadi saya yg dah lama tidak diupdate.

 

Rasanya setakat ini sahaja yg terlintas difikiran saya kali ini.Entri ini mungkin agak bercanggah dengan pendapat blogger otai yg lain, tetapi saya rasakan sangat berguna untuk newbie dalam dunia blog.Selamat membaca πŸ™‚


RELATED POSTS

44 thoughts on “Kesilapan yang sering dilakukan oleh newbie blogger

  1. copy and paste tu cam berangin dengan seseorang je bro..hahha..ada org copy artikel ko kan?huhu…tapi trimas dengan info berguna nie…abg suka..ahakss
    .-= pear´s last blog ..Yasmin Ahmad Meninggal Dunia =-.

    1. kl yg copy paste tu dah banyak sangat, tapi tak pernah istihar perang lagi kekeke

      1. perang .. ganah gak tu πŸ™‚
        .-= hydir´s last blog ..Club Friendlies: Liverpool crushed Singapore 5-0 =-.

      2. haha. kengkadang, best gak orang copy paste. sbb dia tak suka ubah link2 dalam tue. alih-alih, kita dapat lagi ramai pengunjung. huhu.
        .-= aman´s last blog ..Kerjasama 10 Tahun Yahoo-Microsoft Di Umumkan =-.

  2. Aku disable highlight kat blog ni nak prevent dari copy-paste…korang rasa ad effect tak?

    geram woo tulis panjang2 penat2 orang rembat gitu jek artikel…tima kasih pun tak :getlost:
    .-= EiNS´s last blog ..Kesilapan yang sering dilakukan oleh newbie blogger =-.

  3. hekhek, aku pun pernah ada blog download2 tu. utk org ske blog download2 ni korang kena upload kt free hosting yg mnawarkn direct link. dulu top la mediafire, adrive, usaupload b bla2. apa2 blog pun kna usaha lebih.

    tp betul la blog download2 ni xmnguntungkn. nk best buka portal la.

  4. ya … semua point tu betul
    aku suka ttg bola dan aku rasa baik aku tumpu pada blog tu aja walaopon ada blog peribadi .. dh berkurun x update

    muahhhaahah

    copy paste bleh tp bg le kredit pd yg asal .. tu aja… nyatakan sumber πŸ™‚
    .-= hydir´s last blog ..Club Friendlies: Liverpool crushed Singapore 5-0 =-.

  5. blog aku x fames,taktau la kalo ade orang nak copy paste artikel sampah aku jugak πŸ˜›
    .-= blowie´s last blog ..AL FATIHAH-YASMIN AHMAD =-.

  6. enis – disable highlight? K ok jek? leh je copy paste semua? owh.. lupa.. K guna noscript. script dari blog neh tak dapat execute ^^

    paham tak apa cuba K kata?

  7. copy paste… eh blog neh disable highlight ek? tak pulak K perasan.. sebab K leh je highlight..

    owh.. K guna noscript.. script tuh tak dapat nah execute, K tak benarkan lagi ^^

    p/s: paham tak apa K try bagi tahu?

  8. Herm, bg saya, setuju juga dgn kata Hydir tu, tapi seeloknya minta keizinan dulu dari si penulis, andai tak diizinkan, maka terimalah kenyataannya, dan apa yang pasti tang kredit tu, memanglah kena nyatakan sbg penghargaan =)
    .-= annamir´s last blog ..Hening Pagi di Tasik Huffaz =-.

  9. mmg info yg bagus…rasanya kalao ambil artikel org beri kredit ok kot sbb ada entri yg baik utk kita berpesan-pesan ^^
    .-= firdee´s last blog ..Antara Sahabat Dan Kerjaya =-.

  10. aku kurang setuju bagi kredit sbb aku pernah jumpa mamat salah guna copy paste bagi kredit.

    dia copy dekat 20 artikel JomPHP idup2.walau da bagi kredit tapi rasanya tak patut copy tahap gaban camtu.

    1. kelako la weh. ada juga orang macam tu.
      .-= marzuki´s last blog ..Aplikasi Happy Farmers : Berkebun Sambil Mencuri =-.

  11. point pertama paling common berlaku kat newbie blog .. selalunya point 1 dan point 2 bergabung bersama ..

    copy article org lain dan iklan google bukan main byk tempat ..

    :devil: betul mereka tu .. xD

  12. Oh lupa pulak komen point yg ke 6 tu .. kwn-kwn gua semua chiao bila blog mereka dingin semacam .. hahaha !!
    .-= eldy´s last blog ..Papan jerit mico bear =-.

  13. heheh sapa copy ko ni ek. bagitau aku. hehe πŸ™‚
    .-= KNizam´s last blog ..Hoki Lelaki – Malaysia Tewaskan Australia ! =-.

  14. copy paste xpe kot janji ada dipetik dari mana?so yg lawat blh tlg dari mana…kekdg info2 itu ada sesetgh org xthu…ble copy paste baru thu…

  15. Salam bro… entri yg bagus ni.. Nak kongsi pandangan sikit bab copy paste ni.. nak tulis panjang sgt, ada sikit pendapat kat sini >> http://rubbertapperz.blogspot.com/2009/06/kenapa-kita-susah-nak-maju-dan-ilmu.html
    .-= bujang susah´s last blog ..TIBA-TIBA UTUSAN MALAYSIA PERCAYA BLOG =-.

  16. rileks la…cyberfly.mungkin ada hikmah di sebaliknyer tu..apepun dorang copy paste ko punyer artikel menunjukkan ko punya mmg cukup baguih..tp tullah..klu copy smpi 20 artikel..itu sulah lebey…anyway..good luck 4u.post lgik artikel menarik..aku tak sabar nk tgk nih…. πŸ™‚

    1. cikgu nk tgk je ke?
      tanak bace? hehe :tongue:
      .-= Anarm´s last blog ..Yasmin Ahmad meninggal dunia =-.

  17. ADEH, semua itu betul.. aku tahu ada org yg suka – suka je nak amek download link yg kita cari atau kita upload sendiri, senang2 je dia nak copy paste letak kt blog dia.. macam – macam..

    ala, tera nak blajaq lagi.. esok depa dah sedaq dan tahu macam mana cara blogging yang sehat, tahula depa..
    .-= luthtextile´s last blog ..Budak Kacamata – Cinta Tak Perlu Dipaksa =-.

  18. Kalau copy dan paste tu memang standard untuk new blog. Kadang2 macam yang kau cakap tu la. Dorang nak berblog tapi tak tahu etika untuk berblog. Lagi2 untuk masyarakat Melayu kita.
    .-= CypherHackz´s last blog ..Best – Obsessed =-.

  19. aku dulu pn main copy paste gak..
    tp.. otak ade kn.. fikir2 sndiri laa.. kan?
    x baek curik hak org lain..
    buatnye artikel org tu copyright, silap2 kene saman..
    pehtu baru tau langit dlm mulut ngn langit btol,
    mana lg tinggi..

  20. salam.. tks bnyk info… saya baru je bjr2 wat blog, mmg menarik dan teruja wat blog ni tapi pling x best kalu apa yang diharap xjdi . Lps tu atikel hilang pulak adusss kena wat lagi, sila bg komen banyak tentang blog sy sudi-sudikan ye.. πŸ™‚
    .-= june´s last blog ..E-Pembelajaran yang hebat =-.

  21. Alamak, kalo wat blog tutorial mmg kena amik kod yg org asal / sumber tulih ttp diberikan kredit sbg penghargaan. Tuh kira cam kesilapan gak kaa??
    Huhuhu!!! :silly:
    .-= Eriyza´s last blog ..Marwa El-Sherbini Mujahidah Sejati =-.

    1. tak silap tu.aku pn tulis “copy paste artikel” bukan copy paste code πŸ˜€
      kalau copy paste artikel tu mmg copy bulat2 la namanya πŸ™‚

  22. @cyberfly:
    Herm, tapi kalau dah sampai berpuluh2 dan melampau macam tu, tu takde moral namanya! Manusia…macamΒ² :dizzy:
    .-= annamir´s last blog ..Hening Pagi di Tasik Huffaz =-.

  23. aku no. 6. bermula dengan rakan2, aku pun terikut. mula2 saja2 nak tulis review, then nak luahan perasaan, then sekarang aku tulis sahaja apa yg ada di fikiran. randomly.

    1. hehe tapi bagus ko still aktif sebagai blogger.gud luck :happy:

  24. nk tmbh sket..

    kdg2 ada blog yg bersepah dan tkde identity..semua benda dia masuk dlm blog tmasuk copy-paste dr blog org lain..

    ada menda kecik2 pun nk masuk dlm blog tmasuk la meggi korg mkn ari ni..lain la korg artis tip-top..

    ada yg tlalu byk iklan & bila org buka blog, ambik masa lama nk buka page blog korg..
    .-= areez´s last blog ..Lajukan Firefox anda! =-.

  25. Salam all..

    Sebenarnya copy paste ni tak bagus. Biar ada beri kredit pun. Dia seharusnya tak copy 100%, tapi menulis artikel sendiri dan disertakan contoh. Contohnya tu boleh la copy sikit dari blog orang lain dan selebihnya, suruh pembaca masuk blog tersebut untuk membacam maklumat sepenuhnya.

    mereka copy paste artikel kita dan duduk di atas google search dan kita yang menulis ni, berada di bawah dia. Takut nanti hangin satu badan pulak.

    Jadi orang tak kacau kita kita jgn kacau orang. Jadilah blogger yg bijak. Renung2kan dan selamat… errr… beramal. hehehe.
    .-= Khai´s last blog ..(Download) OST Ghost 8TV Season 1 dan 2 =-.

  26. kadang-kadang bila buat blog
    pikir psal duit, mulalah rasa terbeban
    kemudian hilang pulak feel dan bunga-bunga nak blogging…..

    releks aja…….
    blogging dan terus berblogging
    .-= KampungBoy´s last blog ..[VERSI 2009] Pakej Evolusi Internet Version 2 Dilancarkan =-.

  27. terima kasih atas tunjuk ajar…
    baru setahun jagung kalau salah
    tolong tegur kan :cheerful:
    .-= papa-itam´s last blog ..Jangan Mencari Terlalu Sempurna =-.

  28. copy paste? emm… utk terus menyampaikan ilmu tak salah pokok pangkal hati… kalau kita jujur dan ikhlas dlm penulisan blog kita akan dapat pahalanya hasil dari penulisan kita yang di copy paste tu… umpama bina masjid pahala tak putus selama dan selagi org guna… tu kalau tak pikir nak glamor lah… :heart:

  29. Hmmm,masing2 ade pandangan sendiri. Tp yang best adalah keaslian dari blog yg kita hasilkan sendiri. Kepuasan tk kn same memandangkan kite ni ati lain2. original lambang blogger sejati. tak gitu blogger2 otai? hehe
    .-= finalcross´s last blog ..Land of the rising Sun, Japan. =-.

  30. salam..nyibuk sat.terer la deme loni imad. salute2! hahaha
    .-= endykly´s last blog ..internet download manager 5.17 =-.

  31. emm memang selalu terjadi benda-benda macamni..ramai yang dah kena..
    .-= hizmi´s last blog ..Friendsterblog dan wordpres =-.

  32. setuju dengan semua points di atas.

    blogging kerana minat dan jangan jadikan buat duit no. 1.

    selamat berblogging semua! :cheerful:
    .-= alone´s last blog ..β€œI’m Sorry, My Dear” =-.

  33. Tq bro…
    aku sokong kebanyakkan yg di atas..
    .-= h3r0´s last blog ..Pengajaran bila BONTOT kereta anda diLANGGAR!!! =-.

  34. thanx la bro

  35. good article.. anyway,ak rasa la kn.. kpd sapa2 yg nk buat blog tp skadar nk copy paste org pny(sb mmg ad pn org cmni), better diorg try tumblr! sb kt lam tu,ad option reblog, membolehkan kite amek karya org laen tp kne edit2 sket bg mngekalkan hak cipta terpelihara pemiliknya.

    sy pn br je start berblog ni.. minta tnjuk ajar semua πŸ™‚
    .-= headr´s last blog ..buat widget sendiri : ikon jaringan sosial =-.

  36. memang copy paste memang sudah menjamur tapi yang penting kita tahu yang di copi dan paham apa yang di copu tersebut ..
    alias penting dapat ilmunya tidak dapat duitnya
    .-= ilmucts´s last blog ..cara membuat sms gratis di blog =-.

  37. Memang cabaran nak buat posting yang menarik magnet untuk pengunjung baca tapi ada yang buat study googling dekat google trend cari keyword hots

Tinggalkan komen anda